Recensie: Schimmen van de schaduwmarkt

Titel: Schimmen van de schaduwmarkt

Auteur: Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson, Kelly Link & Robin Wasserman

Vertaling: Lia Belt

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Moon

Bladzijdes: 560

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789048844142

Prijs: 21,99

Link naar de pagina op Goodreads

Broeder Zacharias is een vaste bezoeker van de schaduwmarkt, de markt voor vele wezens uit de onderwereld. Stille Broeder Zacharias was alleen eerst zelf een Schaduwjager, genaamd Jem Carstairs. In deze tien verhalen volg je de avonturen van de Stille Broeder en kom je meer te weten over vele andere Schaduwjagers van de afgelopen twee eeuwen.

Hoewel Cassandra Clare de schaduwjagerswereld wat aan het uitmelken is, weten haar verhalen me keer op keer te boeien. Haar schrijfstijl is zo fantasierijk, haar fictieve wereld is zo gedetailleerd en alle personages in deze wereld worden stuk voor stuk enorm uitgediept. Mijn verzameling aan boeken van Cassandra Clare stapelt zich zoals je ziet hoog op! In samenwerking met andere auteurs heeft Clare een verhalenbundel uitgebracht over Broeder Zacharias en zijn avonturen van de afgelopen twee eeuwen. Is dit een goede toevoeging aan de rest van de boeken van Cassandra, of viel deze bundel vies tegen?

Deze verhalenbundel begint rond het einde van de negentiende eeuw en speelt zich af tot avonturen die Zacharias/Jem heeft beleefd in 2013. Hierdoor kom je personages tegen van alle drie de series van Cassandra. De schrijfstijl van Cassandra leest prettig, maar ik merkte wel enige invloeden van de andere auteurs die meewerkten aan de verhalen. Sommige scènes verliepen toch wat stroever en een paar verhalen lazen voor mij niet heel lekker, wat bijna nooit het geval is bij de verhalen van Clare. Dit kan misschien ook komen omdat ik vooral veel heb met de personages uit het heden (van de series Kronieken van de Onderwereld en De Duistere Machten). De eerste paar verhalen gaan juist over avonturen van vroeger, wat mij persoonlijk niet al te veel aansprak.

Maar goed, nadat ik de verhalen van vroeger had gelezen (die mooie details geven van de personages uit die tijd), had ik genoten van de verhalen over de afgelopen twintig jaar. Hoe kwam Jace terecht bij de Lightwoods, hoe heeft Alec zijn tweede zoon geadopteerd? In deze verhalenbundel krijg je daar meer antwoorden op. Ook geeft deze bundel wat weg van de avonturen die gaan komen in de volgende avonturen in de schaduwjagerswereld, dus lees deze bundel pas als je De Duistere Machten hebt uitgelezen om geen spoilers te krijgen. Deze recente avonturen vond ik een erg mooie toevoeging aan het universum dat Cassandra Clare heeft geschapen, waardoor ik erg geamuseerd was. Daarbij is Zacharias/Jem een zeer interessant personage, maar weet je via hem ook nog veel te weten te krijgen over andere personages.

Sommige verhalen lagen me totaal niet, maar andere verhalen wisten me juist enorm aan te spreken. Je merkt ontzettend goed de groei die Zacharias/Jem meemaakt door de eeuwen heen en ook over andere personages krijg je genoeg te weten. De schrijfstijl was niet altijd even soepel door de samenwerking met andere auteurs, maar desalniettemin is deze bundel een mooie extra voor de fans die nog meer willen weten over vele verschillende Schaduwjagers!

Beoordeling: 6/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social-media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.