Recensie: Schuld

Titel: Schuld

Auteur: Mel Wallis de Vries

Genre: Thriller, Young Adult

Uitgeverij: De Fontein

Bladzijdes: 239

Bindwijze: Paperback

Prijs: 13,99

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Drie pubermeisjes plegen vlak na elkaar zelfmoord. Alle drie zitten ze op dezelfde middelbare school, maar verder zijn er weinig connecties te vinden tussen de meisjes. De politie zoekt er niets achter en gaat niet op onderzoek uit. Wanneer Tess geheimzinnige dreigbriefjes krijgt van een anonieme afzender, is ze bang het volgende slachtoffer te zijn. Wat als de zelfmoorden niet toevallig waren, maar de meisjes zijn vermoord? 

 

Een tijdje terug kon je op Young Adult Books mijn recensie lezen van Schuld, het nieuwe boek van Mel Wallis de Vries. Ik gaf het boek een 8, maar ik wilde eigenlijk nog meer vertellen in mijn recensie, omdat ik in de boektrailer had gespeeld van dit boek. Hierdoor had ik die dag een grote indruk gekregen van het boek en daardoor was mijn verwachting van het verhaal anders dan de uitwerking. Het was dus anders dan verwacht, vandaar dat ik nog even mijn mening wat wil uitbreiden in deze recensie.

 

Ten eerste raad ik je aan om de boektrailer van Schuld te zien, zodat je wat meer beeld krijgt met wat er mis wat met mijn verwachting van het boek. Ik vind de trailer erg mooi geworden, hij laat meteen zien dat Schuld een spannende jeugdthriller is met een huiveringwekkend verhaal.

In Schuld volg je telkens een ander meisje die briefjes krijgt van een geheimzinnig persoon. In de trailer van Schuld gaat het er iets anders aan toe zoals je kan zien, want daar krijgen de jongens in het verhaal ook veel aandacht! In het boek komen alle mannelijke personages nauwelijks naar voren, wat ik erg jammer vond toen ik het boek las. Mel is gewend om te schrijven vanuit het perspectief van een meisje, maar ik wil juist dat ze eens uit haar comfortzone stapt en eens schrijft over een jongen! Mel weet al boeken te schrijven die jongens leuk vinden om te lezen, waarom kruipt ze niet eens in de huid van een jongen voor haar verhaal? Dat zou ik echt heel tof vinden. In de trailer is er weinig tekst te horen, maar we hadden zelf een script gekregen en daarbij waren de rollen van de jongens best goed uitgewerkt. De vechtscène in de sportschool? Ik las er nauwelijks over in het boek, terwijl ik zo benieuwd was naar wat er in de hoofden omging van bepaalde personages, maar daar lees je niets over!

 

Het boek zelf? Het is weer een typisch boek van Mel, lekker spannend en met een onverwachts einde! Het leuke aan het meespelen van de trailer was dat ik wist wie wie speelde toen ik het boek las. Mel had ons ook niet verteld wie de dader was, dus uiteindelijk kon ik de dader in de trailer even flink aanspreken! De ontknoping was onverwachts en dit was het eerste boek waar zowel ik als Mel konden meeleven met de dader. Dat vond ik vooral heel heftig, dit maakte het boek schokkender dan verwacht! Jammer vond ik wel dat de rest van de schrijfstijl nog wat te jeugdig was. Dit boek echt wat voor jonger publiek bedoeld. Zeker het gedrag van de personages was soms zo kinderachtig en nietszeggend. Meisjes die hardop “SELFIE TIME!” roepen, foto’s met elkaar maken en dan van die slijmerige reacties achterlaten op elkaars foto’s. Ben ik hier gewoon te oud voor of zijn er serieus pubers die dat doen? Zulke dingen konden mij dan nogal storen, waardoor mijn leesplezier wat achteruit ging.

 

Schuld, een geslaagd boek wat mij betreft, maar had wat minder jeugdig gemogen en daarnaast doe ik een oproep aan Mel: schrijf eens vanuit het perspectief van jongens! Ik denk dat je daarmee een heleboel lezers een plezier kan doen. Mel, she did it again! Snel schrijven aan een volgend boek Mel, ik wil alleen maar meer!

3 reacties

  1. Gaaf boek lijkt me! Ben sowieso helemaal fan van haar boeken!

  2. Mooie recensie. Ik heb dit boek nog niet gelezen. Staat nu wel op mijn verlanglijst(je)

  3. Ik heb een paar boeken van haar gelezen en vond die eigenlijk wel een beetje eentonig, maar deze lijkt me juist wel weer wat spannender en beter!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.