Recensie: Screenshot

Titel: Screenshot

Auteur: Judith Visser met andere schrijvers

Genre: Thriller

Uitgeverij: Uitgeverij Eigenzinnig

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789491777530

Prijs: 14,99

Cijfer: 7/10

 

Laverne doet een studie journalistiek en wil naast haar studie wat bijverdienen. Door Lex van Trigt (een DJ) komt ze als proefpersoon bij MIW – Meten Is Weten. Wat Lex niet weet, is dat Laverne de relatie tussen Lex en MIW probeert te achterhalen, aangezien ze een vermoeden heeft dat Lex te maken heeft met partydrugs die wordt gegeven aan partymeisjes, loverboys en pooiers. Wanneer Laverne komt voor een experiment, loopt dit niet goed af en wordt ze zelf het slachtoffer van MIW en komt ze achter de waarheid achter deze organisatie…

Jozef Bakker volgt mij al een tijdje op Twitter en als schrijver heeft hij meegewerkt aan het boek Screenshot, een project waarbij meerdere schrijvers aan meededen. Screenshot is pas uitgekomen en Jozef vroeg aan mij of ik het boek alvast wilde lezen. Het zou gaan over een redelijk korte thriller. Op een avondje las ik dit boek in één ruk uit en dit schrijversproject vond ik interessant, maar meerdere schrijvers die aan een verhaal werken levert ook wat nadelen op.

 

Aangezien deze thriller redelijk kort is, is de spanning al vanaf het eerste hoofdstuk aanwezig. Laverne gaat als proefpersoon meedoen aan een experiment naar de seksuele opwindingsrespons bij vrouwen, maar het experiment is heftiger dan verwacht. Laverne wordt door het MIW vastgehouden en de enige persoon die haar kan helpen is Lex, die samenwerkt met het MIW en een korte relatie met Laverne had. Elk hoofdstuk is zo spannend mogelijk gemaakt en de actie staat ook op een hoog pitje. Hierdoor ga je met gemak door het boek heen, een ideaal boek om even te lezen voor het slapen gaan (of je erna dan nog kan slapen, is nog maar de vraag…)!

 

Hoewel er verschillende schrijvers aan dit boek hebben gewerkt, merkte ik niet al te veel verschillen in schrijfstijl. Er zijn genoeg aanpassingen gedaan om de hoofdstukken vloeiend in elkaar te laten overlopen. Wel merk je dat de schrijvers verschillende ideeën hadden over het verloop van het verhaal, waardoor je bij elk hoofdstuk een ander vermoeden krijgt hoe het verhaal verder gaat. Dat maakt het boek niet te voorspelbaar, maar soms wel wat verwarrend. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak, aangezien ik zelf het liefst heb dat een verhaal een zekere mate van voorspelbaarheid heeft.

 

Lex en Laverne zijn twee sterke personages, maar af en toe vond ik ze iets te vlak en ze gedroegen zich soms iets te oud voor hun leeftijd. Hun verleden maakt hun wel zoals ze zijn, maar zeker door de afloop van het verhaal vond ik bepaalde ontwikkelingen iets te snel gaan. Aangezien het boek vrij kort is, kon er weinig aandacht besteed worden aan de band tussen deze twee personages en hun karakter. Dit komt waarschijnlijk ook door de verschillende auteurs die meewerkten aan het verhaal, de personages waren wat wisselend van gedrag.

 

Of dit schrijversproject een succes is? Ik vind van wel. Door het grote aantal aan schrijvers is het verhaal verre van voorspelbaar en kan het verhaal alle kanten op gaan, wat niet helemaal mijn ding is. Lex en Laverne hadden naar mijn idee wat meer uitgewerkt kunnen worden, maar de hoeveelheid spanning en actie deden mij wel weer goed. Wat het MIW voor plannen heeft en wat deze organisatie werkelijk inhoudt? Je komt er achter in Screenshot…

2 reacties

  1. Bedankt, Joost! ☺️

    • Isabelle op juni 18, 2016 om 2:46 pm
    • Reageer

    Klinkt interessant! Ik houd er juist wel echt van als ik niet kan voorspellen waar het verhaal heen gaat!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.