Recensie: Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld

Titel: Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue

Auteur: Becky Albertalli

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 272

Bindwijze: Paperback

Prijs: 17,50

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Simon Spier is zestien jaar, is fan van Harry Potter, heeft een boel toffe vrienden, speelt in de schoolmusical en valt op jongens. Dit laatste feitje heeft hij alleen nog maar vertelt tegen Blue, zijn online crush waar hij dagelijks mee mailt. Hij weet niet hoe Blue eruit ziet, maar hij weet wel dat Blue bij hem op school zit. Blue is zijn geheim, maar dit kan openbaar worden gemaakt wanneer een klasgenoot op hem afstapt en hem chanteert met de mailtjes. Simon staat steeds meer onder druk. Moet hij uit de kast komen en tegen iedereen vertellen dat hij homo is? Maar waarom zou je eigenlijk je seksualiteit moeten verantwoorden?

 

Een aantal maanden geleden hoorde ik al van het boek Simon v. De verwachtingen van de rest van de wereld. Eline is zelf een enorme Simon-fangirl en pushte mij haast dit boek te gaan lezen. Ze was er zo enthousiast over en ook andere mensen waren heel lovend over dit boek. Uiteindelijk werd ik wel overgehaald, dit boek moet ik gaan lezen! Een week geleden kreeg ik een spontaan pakketje van Blossom Books, namelijk het boek voordat hij uitkwam in de winkels! Ik was één van de eersten die de Nederlandse versie van Simon kon gaan lezen, hoewel ik wel er een opdracht voor moet doen (maar daar zal je later wat meer van zien). Al snel las ik het boek uit hoor en ja, dit boek is een aanrader!

 

Laten we beginnen met de schrijfstijl van Becky, want die is gewoonweg fantastisch. Het boek las ontzettend fijn, dit boek lezen was gewoon echt ontspanning! Becky Albertalli weet je met gemak mee te nemen in het verhaal en je blijft geboeid. Becky weet heel goed emoties aan je over te brengen. Halverwege het verhaal was er behoorlijk veel oneerlijkheid tegenover Simon en als lezer raak je daadwerkelijk gefrustreerd, boos en verdrietig hierdoor.

 

Het leuke aan dit boek was dat er wel ongeveer vijftien fandoms werden genoemd (ja ik had ze geteld) in het verhaal. Simon is niet alleen fan van Harry Potter, maar kijkt bijvoorbeeld ook Adventure Time met zijn vrienden (en als ik het goed heb las ik ook wat over Pokémon) en speelt games zoals Assassin’s Creed. Al die fandoms tegenkomen in een boek vond ik echt geweldig, dit is echt een boek voor alle fangirls en fanboys onder ons! Daarbij verveel je je geen enkel moment tijdens het lezen van dit boek. Becky weet de vaart er constant in te houden en je bent enorm benieuwd naar de identiteit van Blue. Wie zal het zijn? Het zal waarschijnlijk heel onverwachts voor je zijn, hoewel ik achteraf erop terugkijk met het idee dat het best duidelijk was wie Blue is, maar je leest er gewoon zo overheen! Het einde vond ik ook heel bevredigend en ik sloot dit boek met een tevreden gevoel. Dit is echt een boek dat je enorm kan opvrolijken!

 

Een groot onderwerp in dit boek is homoseksualiteit. Simon vindt zelf dat seksuele geaardheid iets normaals zou moeten zijn en dat je er niet voor hoeft te verantwoorden, wat eigenlijk een hele logische gedachte voor de hele wereld zou moeten zijn. Als lezer leef je echt goed mee met Simon, ook al ben je heteroseksueel, homo, bi (of in mijn geval fangirlseksueel), Simon weet je altijd op een bepaalde manier aan te spreken. Dit boek gaf mij het gevoel dat dit niet alleen maar over homoseksualiteit ging, maar juist over diversiteit. Dit boek laat zien dat iedereen gelijk is en dat bijzondere eigenschappen die je bezit juist maken wie je bent en dat dat helemaal oké is. Dit boek geeft de boodschap dat hoewel je denkt buiten de boot te vallen of dat je niet past bij de normen van de algemene bevolking, je bent als uniek persoon juist perfect, je moet je nergens voor schamen!

 

Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld, het is simpelweg een feelgood-boek waarbij je achteraf iedereen kan accepteren zoals hij/zij is. Dit boek las lekker, noemde een paar favoriete fandoms van mij op om mij extra op te vrolijken en het is een perfect afgewerkt verhaal. De campagne die Blossom Books heeft opgezet vind ik daarom ook erg leuk en helaas ben ik vandaag niet bij de releaseparty van Simon in Arnhem, maar het wordt vast ontzettend tof en ik weet zeker dat Simon het goed gaat doen in Nederland. Kortom, Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld ga je gewoon leuk vinden, je gaat geen spijt krijgen als je eenmaal bent begonnen in dit boek! Daarbij is dit boek in een blauwe en rode versie beschikbaar, dus je kan er meteen twee in huis nemen!

12642924_1280674125281336_7701353928864621892_n

3 reacties

1 ping

 1. SIIIIIIMOOOOON!
  Dit boek was zo mooi.
  Ik wil hem nog een keer lezen, om de mooiheid nog een keee te ervaren. LIEFDE.

 2. Dit lijkt me zo’n onwijs leuk boek!

  • Marjon op september 11, 2016 om 11:37 pm
  • Reageer

  Ik heb hem net 2 uur geleden uit gelezen, ik vind dit boek geweldig. Mijn vriendin had hem eerder gelezen dan mij. En op de helft wilde ik alleen maar weten of Simon Blue al kende. Ze wilde het helaas niet zeggen maar echt ik vind dit boek te gek 😊

 1. […] slot een auteur die ik gewoon niet kan vergeten: Becky Albertalli! Zij zorgde met Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld ervoor dat veel mensen in de LHBTQA+ community zich gehoord voelden. Haar boek is zelfs verfilmd […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.