Recensie: Smaragd (De Boeken van het Begin #1)

Titel: Smaragd (De Boeken van het Begin #1)32 De Boeken van het Begin 1 Smaragd John Stephens

Auteur: John Stephens

Genre: Fantasy, Kinderen

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 398

Bindwijze: Hardcover

Prijs: 13,99

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Op een kerstnacht worden drie kinderen uit hun huis gebracht door een man en ontsnappen ze van gevaarlijke wezens. Ze worden gescheiden van hun ouders en tien jaar later zijn ze nog steeds in een weeshuis. Ze weten niet waarom ze niet meer bij hun ouders zijn en gaan van het ene weeshuis naar de andere. Op een dag worden ze naar een huis gebracht in Gravity Falls, een mysterieus dorp. Dan ontdekken ze een bijzonder boek, een boek waardoor hun leven drastisch verandert…

 

Ken je dat nostalgische gevoel van het lezen van een boek waardoor je echt van lezen bent gaan houden? Denk bijvoorbeeld aan boeken zoals Harry Potter, Lemony Snicket of Hart van inkt, boeken die je als beginnend YA-lezer hebt verslonden en vanaf dat moment officieel een boekenwurm bent geworden. Dit gevoel kreeg ik tijdens het lezen van Smaragd, een boek wat onwetende boekenwurmen gek kan laten maken op het lezen van boeken!

 

De Boeken van het Begin gaan over de kinderen Kate, Michael en Emma. Deze drie weeskinderen zijn het grootste gedeelte van hun leven in weeshuizen en hebben nooit een echt thuis gekend. Ik kreeg medelijden met deze kinderen, maar aan de andere kant vond ik ze zo leuk, aangezien ze echt voor elkaar zorgden en alle drie een sprankelende persoonlijkheid hebben. Kate houdt de kinderen bij elkaar als grote zus zijnde, Michael is de rustige studiebol (die behoorlijk wat moed kan bezitten als het nodig is) en de ietwat brutale Emma die voor de zwakkeren opkomt en zich niet uit het veld laat slaan. Het zijn drie bijzondere kinderen en je krijgt al snel een klik met dit fijne gezelschap.

 

De schrijfstijl van Stephens is heel beeldend en speelt met je fantasie. Ik had een duidelijke voorstelling van alle personages en de locaties in het boeken waren net levensecht! Stephens weet binnen een paar zinnen een fantastisch personage neer te zetten en hij houdt de spanning er goed in. In Smaragd zijn er veel gevaarlijke wezens, de kinderen komen erachter dat deze wereld veel meer magie bevat dan gedacht, en dit is nog maar het begin van een groot kwaad wat de kinderen nog moeten trotseren… De monsters in dit boek waren angstaanjagend, andere magische figuren hadden juist wat vrolijks, mysterieus of iets komisch.

 

Smaragd is een magisch begin van de serie De Boeken van het Begin. De karakters zijn springlevend en Stephens weet een mooie wereld te scheppen. Ik kon wel wat links leggen met andere boeken die ik vroeger las, maar toch bevatte dit boek genoeg originaliteit. Heb je een broertje/zusje/neefje/nichtje die je graag aan het lezen wilt krijgen, maar het lukt niet? Laat ze dit boek lezen en ze zijn verkocht aan het lezen van fantasy!  Enne, lees dan meteen mee, want ook ouder publiek kan genieten van dit mooie kinderboek!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.