Recensie: Split

Titel: Split
Auteur: Swati Avasthi
Genre: Engels, Young Adult
Uitgeverij: Ember
Bladzijdes: 288
Bindwijze: Paperback
Prijs: 9,49
Cijfer: 8/10
Link naar de pagina op Goodreads

Jace Witherspoon, een zestienjarige jongen, komt aan bij het huis van zijn broer Christian. Hij is weggelopen van zijn huis, wat zijn broer een aantal jaar geleden ook heeft gedaan. Jace verbergt een geheim en probeert verder te gaan met zijn leven, maar de littekens uit zijn verleden blijven hem achtervolgen. Hij moet nog vaak denken aan zijn moeder die hij heeft moeten achterlaten, en zijn gedachten zijn nog bij zijn ex-vriendin. Misschien moet hij wel weer terug naar zijn huis, wat een zware opdracht voor hem is…

De laatste tijd begin ik steeds meer waardering te krijgen voor standalones, en vooral de boeken die  in het Engels zijn verschenen. Split is daar eentje van. Het is weer een typisch verhaal waarin een tiener allemaal problemen heeft in zijn leven, en ik vind deze boeken steeds leuker om te lezen. Ik kan dan ook met zekerheid zeggen dat ik erg heb genoten tijdens het lezen van dit boek.

Meestal ben ik wat terughoudend als het gaat om het lezen in het Engels. Ik vind het wel leuk, maar door sommige Engelse klassiekers die ik moest lezen op de middelbare school heb ik er wat afstand door genomen omdat ik het lezen in het Engels best moeilijk vond. Of er is een wonder gebeurd dat ik opeens perfect Engels kan lezen, maar het komt ook vooral omdat het Engels in dit boek goed te volgen is. Er worden niet echt moeilijke woorden gebruikt en als je een beetje je focus erbij houdt is dit boek heel makkelijk om te lezen. De schrijfstijl van Avasthi is erg prettig om te lezen. Het boek heeft wel een zwaar onderwerp (huiselijk geweld), maar de schrijfstijl maakte het wel wat fijner.

Hoewel er niet al te veel spanning in het verhaal zat (sommige stukken in het verhaal waren redelijk rustig waarin het dagelijks leven werd verteld en de uiteindelijk confrontatie aan het einde was wat mild), boeide dit verhaal me van begin tot eind. Beide broers hebben veel meegemaakt door hun gewelddadige vader, hun gedachten zijn één grote strijd. Jace moet vaak denken aan zijn moeder die hij heeft moeten achterlaten. Zal ze ooit hun vreselijke vader verlaten, zou ze naar hen toekomen? En dan nog zijn ex-vriendin, zou hij haar ooit nog terugzien en zou ze zijn geheim voor haarzelf houden? Daarbij maakt Jace vaak verkeerde keuzes in zijn leven en dat maakt hem erg menselijk. Ook heeft hij de angst dat hij een kopie zal worden van zijn vader, waardoor hij een interessant personage is dat veel sympathie bij je oproept. Christian was daarentegen wat lastiger te begrijpen, maar hier had ik wel vrede mee. De karakterontwikkeling en de relaties tussen de personages waren goed onderbouwd en het werd voor mijn gevoel erg realistisch.

Dit boek vind ik zelf een prima aanrader voor mensen die houden van interessante personages met een zwaar onderwerp die een grote last is op de schouders van de personages. Er ontbrak wat aan spanning en actie (waar ik een grote voorstander van ben), maar de mooie schrijfstijl van Swati Avasthi maakte dit wel goed. Een uitstekend boek om te lezen als je behoefte hebt aan een Engelstalig boek.

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Dit boek bestaat in een Nederlandstalige vertaling hoor:

  http://www.bol.com/nl/p/split/1001004011522959/?country=BE

  1. Dat had ik helemaal nog niet gezien, leuk! Heb het even aangepast 🙂

 2. Ziet er interessant uit! Fijne review, trouwens. Leuk dat je hem las in het Engels, dat geeft soms echt een meerwaarde aan een boek. 🙂

  1. Dank je! 🙂 Ja, in het Engels lezen is af en toe veel leuker 🙂

 3. Zo jammer dat dit in het Engels is. Of zo jammer dat ik lui ben. ‘t Is maar net hoe je het bekijkt, natuurlijk.

 4. Klinkt heel interessant! Ik wil deze zeker lezen binnenkort 🙂
  En wat je over Engelstalig lezen zegt herken ik. Op de middelbare school vond ik het ook erg moeilijk om in het Engels te gaan lezen, maar de boeken die je daar krijgt voorgeschoteld zijn ook vaak gewoon niet leuk of moeilijk.
  Maar zeker young adult is erg goed te lezen in het Engels wanneer je eraan gewend bent. Niet erg moeilijk taalgebruik en als een verhaal je boeit gaat het ook makkelijker.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.