Recensie: Steeds verder weg

Titel: Steeds verder weg

Auteur: Helena Fox

Vertaling: Margot Reesink

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 320

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000368723

Prijs: 20,99

Link naar de pagina op Goodreads

Biz woont in Australië met haar moeder en halfbroertje- en zusje. Ze heeft een grote vriendenkring en ze twijfelt aan haar seksualiteit, waardoor ze op een dag haar beste vriendin zoent. Daarnaast ziet ze vaak haar vader, die stierf toen ze zeven jaar oud was. Ze vertelt niemand over haar vader en haar gedachten dwalen steeds verder af naar duistere plekken. Na wat heftige gebeurtenissen verliest Biz de grip op haar leven en drijft ze steeds verder weg haar gedachten in.

Boeken zoals Steeds verder weg zijn hele heftige boeken vol emotionele zware lading, maar zijn daarnaast ook heel interessant en belangrijk om te lezen. Best of YA weet vaker prachtige contemporary uit te geven en ik wist vanaf het begin dat dit boek ook een pareltje zou kunnen zijn. Had ik gelijk, of is Steeds verder weg niet het boek dat ik had verwacht?

Biz is een personage die ik vanaf het begin niet volledig kon vertrouwen, maar waar ik wel een connectie mee kreeg. Je merkt namelijk al snel dat Biz niet het meest vrolijke meisje is. Ze heeft veel negatieve gedachten en je krijgt een kijkje in haar leven en hoe ze zich voelt. Haar emoties zijn zo realistisch beschreven en je krijgt een erg gedetailleerd beeld hoe iemand is met een depressie. Als lezer voel je erg met Biz mee, aangezien ze zo levendig vertelt over haar gedachtegang. Dit boek is dan ook zeker niet bedoeld voor lezers die hier erg geprikkeld door kunnen raken, aangezien dit boek vele zware onderwerpen bevat die erg heftig kunnen zijn.

Ondanks de zware ondertoon, is dit boek wel een aanwinst en genoot ik enorm van alle personages. Biz heeft soms niet alles op een rijtje, maar je wenst wel het beste voor haar. Maar de andere personages weet je ook in je hart te sluiten. Zo komt Biz in contact met een oude vrouw die zo fijn wordt beschreven. Er zijn veel personages die om Biz geven en haar steunen, wat erg ontroerend is om te zien. Daarbij weet je als lezer dat de beelden die Biz ziet van haar vader niet echt zijn, maar elke keer wanneer haar vader met haar spreekt krijg je toch een brok in je keel. Ook is de setting van Australië erg verfrissend, heel anders dan de Nederlandse of Amerikaanse setting waar je normaal over leest.

Steeds verder weg heeft een heftige emotionele lading, maar het is wel een verhaal dat ik zeker aanraad. De schrijfstijl is haast poëtisch, Biz is een intrigerend personage en de andere personages zijn zo liefdevol en uniek. Het is een boek waarin je veel leest over psychische stoornissen, maar het is ook een boek over rouw, vriendschap, seksualiteit en hoop. De contemporary-liefhebber zal in ieder geval erg in de ban kunnen zijn van dit verhaal, aangezien het zeker een YA-pareltje is!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

2 reacties

    • Merel op december 19, 2019 om 2:50 pm
    • Reageer

    Dit boek wil ik al zolang lezen! Een goede vriendin van me zei dat het een goede weergave is van PTSS en wat dit doet met hoe iemand denkt en terugkijkt op het verleden (herinneringen aanpassen en zo). Want als ik me niet vergis schreef de auteur dit ook ergens omdat ze zelf CPTSS heeft? Dat vond ik zelf fijn om te weten, maar stond niet in je recensie dus daarom dat ik hier in je commentsectie kom bazelen. Alleszins om mijn vriendin beter te begrijpen en beter rekening te houden met wat goed is voor haar wil ik het echt lezen.

    PS. Ze heeft wel alles op een rijtje, hoor 😉 mensen met psychische problemen zijn niet gek.

    1. Hee Merel, dat klopt! De auteur heeft hier ook mee te maken gehad, dus ik denk zeker dat het een goede representatie is met een personage met PTSS 🙂 Hopelijk vind jij het boek ook erg mooi en kan je je vriendin nog beter begrijpen 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.