Recensie: Sterke verhalen & hoe je ze schrijft

Titel: Sterke verhalen & hoe je ze schrijft

Auteurs: Rebecca Stern & Grant Faulkner

Genre: Hulpboek, Schrijven

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 304

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463491785

Prijs: 18,99

Link naar de pagina op Goodreads

Wil jij eindelijk aan je verhaal beginnen, maar weet je niet hoe? Dit boek kan je helpen met allemaal schrijftips die worden gegeven door verschillende auteurs. Krijg verschillende opdrachten om je inspiratie te vergroten, word aangemoedigd door auteurs en houd je doelen bij tijdens de NaNoWriMo, waarin je binnen een maand je verhaal probeert af te schrijven.

Meer dan een jaar geleden begon ik met het schrijven aan een verhaal, een verhaal dat deels is gebaseerd op mijn jeugd, aangezien ik als klein kind een eetfobie had en hier eetlessen voor kreeg. Stapje voor stapje schreef ik het verhaal af, maar ik merkte dat ik het verhaal wilde herschrijven en verbeteren. Toen Camp NanoWriMo begon (deze is in april), besloot ik eraan mee te doen en in die maand mijn verhaal te herschrijven, van ongeveer 50.000 woorden. Als inspiratie haalde ik Sterke verhalen & hoe je ze schrijft in huis, zodat ik vol inspiratie en motivatie aan de slag kon gaan! Nu NaNoWriMo bezig is in november vertel ik jou graag of dit boek jou perfect kan helpen in deze schrijfmaand.

Sterke verhalen & hoe je ze schrijft is een hele toegankelijke gids voor beginnende schrijvers, maar ook voor schrijvers die al enige ervaring hebben. Wat ik ten eerste zo fijn vind zijn de verschillende auteurs die aan bod komen en vertellen over hun eigen ervaringen tijdens het schrijven. Je krijgt van vele auteurs tips aangereikt om jouw verhaal beter te maken en daardoor raak je alleen maar gemotiveerder om aan de slag te gaan. Ervaren schrijvers kunnen ook veel uit dit boek halen, omdat het eventueel nieuwe inzichten kan geven in je schrijfproces.

Daarbij vond ik de opbouw van het boek erg prettig. Je begint met de oorsprong van een verhaal en je motivatie om het te schrijven, om vervolgens jezelf voor te bereiden. Ben je iemand die juist veel plant, of iemand die spontaan gaat schrijven en gewoon kijkt waar het schip strandt? Dit boek helpt je met je personages, de worldbuilding en het opzetten van een goed verhaal. De structuur van een verhaal wordt uitgelegd en ook technische aspecten van het schrijven worden behandeld. Ik had hier zelf erg veel aan, want ik paste het meteen toe op mijn verhaal en daardoor had ik nieuwe ideeën gekregen om het nog beter te maken.

Dit boek is vooral bedoeld voor de NaNoWriMo, aangezien je per week opdrachten krijgt. Het is dus perfect als je binnen een maand een verhaal wilt schrijven, want het boek staat je bij tijdens elke week waarin je bezig bent. Mocht je liever niet mee willen doen aan een schrijfmaand is dit boek niet de perfecte schrijfgids, maar alsnog kan ik je hem aanraden omdat ondanks de weekdeling, je veel handvaten krijgt om met volle kracht verder te gaan aan je verhaal.

Mede dankzij dit boek heb ik mijn verhaal weten af te maken en heb ik het ook opgestuurd naar uitgeverijen, dus het kan je enorm helpen met jouw schrijfproces! De verschillende auteurs weten een goede toevoeging te leveren aan dit hulpboek en het kan zowel beginnende als ervaren schrijvers helpen door nieuwe inzichten te geven, maar het kan ook helpen als goede motivatie. Al deze auteurs hebben het gedaan en zijn ervan overtuigd dat je in hun voetsporen kunt treden, je moet het gewoon doen! Mocht je dus mee willen doen aan de NaNoWriMo, je is dit boek in huis halen een hele goede keus.

Beoordeling: 9/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.