Recensie: Terug naar Fandom (Fandom #2)

Titel: Terug naar Fandom (Fandom #2)

Auteur: Anna Day

Vertaling: Tineke Funhoff

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Bladzijdes: 319

Bindwijze: Paperback

Prijs: 20,99

ISBN: 9789024581658

Link naar de pagina op Goodreads

Violet, Alice en Katie zijn ontsnapt aan de wereld van de Galgendans, maar Nate zit nog steeds in deze wereld terwijl hij in coma ligt. Een jaar is voorbij gegaan en nu hebben Violet en Alice een vervolg geschreven waarin Nate een fijne rol heeft, waarbij ze het verhaal op een vredige wijze hebben afgerond. Nu hebben de ouders van Violet besloten dat ze haar broer van de beademing af gaan halen, en daarbij is er een fanfic-schrijver die nieuwe duistere hoofdstukken schrijft… Violet is vastberaden om terug te gaan in haar fandom, zodat ze Nate kan redden, maar deze keus kan haar eigen einde betekenen…

Fandom vond ik een erg bijzonder verhaal waarin fangirls en een fanboy in de fictieve wereld van hun favoriete fandom duiken, maar in deze wereld leven ze niet bepaal veilig… Het einde van het eerste boek eindigde deels goed, maar de personages hebben veel te verduren gehad. Hoe zou het nu verder gaan? Gelukkig besloot Anna Day om een vervolg te schrijven, dus die moest en zou ik lezen!

Terug naar Fandom duikt nog dieper in de wereld van fandoms. De drie meiden zijn terug van hun fictieve wereld, maar moesten Nate achterlaten. Nu hebben ze zelf meer inhoud gegeven aan de fandom door een vervolg te schrijven waarin Nate leeft en een vredig einde heeft, maar de rust wordt verstoord als een fanfic-schrijver opduikt en het verhaal op een gruwelijke wijze verder wil laten gaan. Violet moet haar broertje redden! De schrijfstijl was weer erg vlot, binnen twee dagen had ik het boek al uit. Zeker richting het einde wordt de spanning goed opgebouwd en ben je zo betrokken in het verhaal dat het aanvoelt alsof je net als de personages in een fictieve wereld bent gedoken!

De personages vond ik weer erg fijn, zeker Violet weet weer erg te stralen. Ze is een dappere meid en gaat het gevaar niet uit de weg, hoewel ik wel iets meer moeite had met Alice. Zeker aan het begin van het verhaal benadrukt ze constant dat ze zo knap is en haast als een object wordt gezien door mannen, waardoor ik verder weinig van haar persoonlijkheid kon zien. Aan de andere kant vind ik ook niet dat ik hier veel op kan beoordelen, aangezien ik zelf nooit als man in haar positie heb gestaan. Een oud-klasgenoot die haar steunt vond ik ook nog wat vlakjes (en zeker de band tussen de twee vond ik wat geforceerd), maar Alice weet wel te groeien in de loop van het verhaal. Ik had verwacht dat haar perspectief na een bepaald punt eruit zou gaan, maar ik vond het juist goed dat haar kant van het verhaal nog belicht werd.

Hoewel ik de vijand in het verhaal erg voorspelbaar vond, was de spanning alsnog om te snijden, vooral tegen het einde aan. Met een beetje logica zie je ver van tevoren aankomen wie de fanfic-schrijver is, wat enigszins frustrerend is aangezien de personages zelf geen idee hebben wie deze dader is. Afgezien daarvan vind ik dit een erg geslaagd vervolg en heeft Anna Day zeker geen zoetsappig einde gemaakt, wat ik erg kon waarderen. Ben je zelf en echte fanboy of fangirl? Dan is dit tweeluik zeker een aanrader, want dit is pas cosplay next level!

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek spontaan ontvangen van uitgeverij Luitingh-Sijthoff, waar ik erg dankbaar voor ben.

2 reacties

  1. Hoewel ik fandom niet heel erg bijzonder vond, ben ik door jouw recensie toch wel erg benieuwd geworden.

    1. Oeh, goed om te horen! Ik ben benieuwd naar je recensie mocht je hem toch gaan lezen 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.