Recensie: The Future of Us

Titel: The Future of Us17 The Future of Us Jay Asher

Auteur: Jay Asher, Carolyn Mackler

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Lemniscaat

Bladzijdes: 331

Bindwijze: Paperback

Prijs: 16,95

Cijfer: 7/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Emma en Josh zijn buren van elkaar en zitten bij elkaar op school. Vroeger waren ze enorme goede vrienden, maar door een gebeurtenis in het verleden gaan ze niet meer echt met elkaar om. Het is het jaar 1996 en Emma krijgt van Josh een floppiedisk voor het internet. Als ze eenmaal de floppiedisk gebruikt, ziet ze haar eigen Facebookpagina van vijftien jaar later. Emma en Josh denken eerst dat het een grap is, maar dit blijkt niet het geval te zijn, ze hebben toegang tot hun toekomst. Josh blijkt een goede toekomst te hebben, maar Emma’s toekomst ziet er niet bepaald gelukkig uit. Ze wil graag door veranderingen in het heden zo haar toekomst verbeteren, en Josh is bang dat ze hierdoor zijn eigen toekomst zal veranderen.

 

Jay Asher kende ik van het boek Thirteen Reasons Why, een boek wat me enorm was bevallen. Asher heeft originele ideeën bij zijn boeken, en The Future of Us is ook een interessant verhaal. Je eigen toekomst zien en de veranderingen merken van de acties die je doet in het heden, klinkt als een goed boek! Ik was benieuwd naar de uitwerking van dit verhaal, en aan de ene kant ben ik best tevreden, maar aan de andere kant viel dit boek mij een beetje tegen.

 

Ten eerste vind ik het idee van je Facebookpagina van de toekomst zien veelbelovend. Het deed me zeker aan het denken zetten. Hoe zou ik reageren als ik mijn toekomst kon zien? Zou ik dingen willen veranderen of zou ik juist tevreden zijn met mijn toekomst en niks willen aanpassen? Aangezien je vanuit de perspectieven van Emma en Josh leest, kom je achter beide kanten van het verhaal, beide personages handelen op hun eigen logische manier. Ik begreep volkomen dat Emma haar toekomst wilde veranderen en de angst van Josh dat zijn perfecte toekomstbeeld in duigen dreigt te vallen. Met de personages had ik wel een klik, hoewel ik Emma regelmatig wat zeurderig en egoïstisch vond overkomen.

 

De schrijfstijl is vlot en ik ging met gemak door dit boek heen. Je raakt vanaf het begin nieuwsgierig naar de uitwerking van het verhaal en hoe het afloopt. En de afloop, daar liggen vooral mijn twijfels. Ik vond het einde wel passend en ik had er wel genoegen mee, maar ik had ook het idee dat er zo veel meer gedaan kon worden met dit boek. Ik had echt epische dingen verwacht, maar het einde is niet zo spetterend als ik wilde. De personages weten alle problemen goed op te lossen, maar aan de andere kant had ik meer spektakel willen zien. Een fijn geschreven boek met een origineel concept, alleen heb ik nog mijn bedenkingen wat de uitwerking ervan betreft.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.