Recensie: The Hate U Give

Titel: The Hate U Give

Auteur: Angie Thomas

Vertaling: Jasper Mutsaers

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Uitgeverij Moon

Bladzijdes: 368

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789048837175

Prijs: 19,99

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Starr Carters is een meisje die als het ware leeft in twee werelden. Ze woont in een wat armoedige wijk, maar zit op een middelbare school waar veel leerlingen zijn die genoeg kunnen kopen. In haar woonwijk is ze een van velen met een donkere huidskleur, terwijl dat op haar school juist niet het geval is. Starr weet prima in deze twee werelden te leven, maar dat verandert als haar beste vriend Khalil na een feest wordt neergeschoten door een politieagent, terwijl hij geen wapen bij zich droeg. Mensen beschuldigen hem omdat ze denken dat hij een drugsdealer is, maar Starr weet de waarheid. Maar kan ze dit wel vertellen?

 

Toen ik hoorde dat uitgeverij Moon The Hate U Give ging vertalen, was ik al meteen enthousiast. Dit boek zag ik namelijk al vaak voorbij komen op YouTube en zou echt een boek zijn dat heel oprecht was. Al snel hoorde ik dat ik mee mocht doen aan de blogtour rondom The Hate U Give, waarbij ik Angie Thomas kon interviewen (mijn vragen en antwoorden kan je hier lezen). De campagne rondom de blogtour ging goed en nu is het boek eindelijk uit. En ja, dit is een boek dat veel mensen zouden moeten lezen, want het maakte zeker indruk op mij.

The Hate U Give gaat vooral om de Black Lives Matter-beweging. In The Hate U Give wordt iemand neergeschoten door een politieagent, terwijl de jongen gewoon onschuldig was. Waarom werd hij neergeschoten? Hij werd ten onrechte veroordeeld als drugshandelaar en de politieagent had extra wantrouwen door het feit dat deze jongen een donkere huidskleur had. Starr is hier getuige van, maar weet niet of ze haar verhaal moet vertellen. Ze komt namelijk zelf in gevaar door de politie te beschuldigen en het zal rellen kunnen veroorzaken. Dit boek is ontzettend realistisch en snijdt maatschappelijke onderwerpen aan rondom etnisch profileren, iets wat zelfs gebeurt in Nederland (een goed voorbeeld: Typhoon werd eens aangehouden om geen enkele reden, puur omdat hij een donkere huidskleur had en daardoor verdacht zou zijn). Dit boek zal voor vele mensen een eyeopener zijn en zorgt er hopelijk voor dat er veel minder vooroordelen zullen komen bij bepaalde bevolkingsgroepen.

 

Naast de hele boodschap rondom The Hate U Give, vind ik de schrijfstijl van Angie Thomas ook heel fijn. Ze weet simpele dingen uit het dagelijks leven fijn te maken om te lezen, maar weet ook de spanning rondom de zaak van Khalil naar voren te halen. De personages voelen levensecht aan en de familie van Starr sprak mij ook enorm aan. Het is een hele beschermende en lieve familie, net zoals de vriend van Starr die ik ook bewonderde. Ook de moed van Starr vond ik indrukwekkend en ik hoop dat zowel zij als dit boek een goed voorbeeld kan geven rondom de Black Lives Matter-beweging.

 

Als iedereen The Hate U Give zou kunnen lezen, zou de wereld er waarschijnlijk stukke anders uitzien. Gelijkheid zou veel meer de norm zijn en vooroordelen zouden verminderen. Ik vind dit dus zeker een flinke aanrader. Angie Thomas weet waar ze over schrijft en weet dit op realistische wijze neer te zetten. Een boek om goed over na te denken, hopelijk zal dat bij vele lezers gebeuren.

1 reactie

  1. Fijne recensie! Ik vond het ook echt een goed en interessant boek, zeker een must read 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.