Recensie: The Jewel (The Lone City #1)

Titel: The Jewel (The Lone City #1)

Auteur: Amy Ewing

Vertaling: Ans van der Graaff

Genre: Dystopian, Young Adult

Uitgeverij: Young & Awesome

Bladzijdes: 352

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789025870393

Prijs: 17,50

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Violet is een bijzonder meisje. Ze bezit namelijk net als wat andere meisjes bijzondere krachten die gebruikt worden door de hoge adel die woont in de Jewel, het rijke deel van het land. Wanneer Violet oud genoeg is, wordt ze verkocht in een veiling aan de rijkste dames van het land om een kind voor hen te baren. Violet staat hoog op de ranglijsten door haar enorme krachten, waardoor ze wordt verkocht aan een van de hertoginnen van het land. Het leven in een landhuis klinkt aantrekkelijk, maar het gaat er duisterder aan toe dan verwacht…

 

Aangezien ik enorm uitkijk naar Yalfest (het grote YA-boekenevenement waarbij vele internationale auteurs aanwezig zijn) wilde ik van elke auteur die zou komen een boek lezen. Na het lezen van vele boeken was het uiteindelijk nog de beurt aan Amy Ewing, waarvan ik nog niks had gelezen. Hoewel ik The Jewel al een hele lange tijd ken, was ik wat afgeschrikt door de verhalen en de cover (prinsessenjurken? Nee bedankt). Ik hoorde van vele mensen dat The Jewel wat weg had van De Selectie (een serie die ik niet leuk vond door het overdreven prinsessengehalte en de kwijlerige romantiek), dus ik begon wat gespannen te lezen. Dit was nergens voor nodig geweest, want The Jewel is een goed boek en ik lees graag meer van Amy Ewing!

The Jewel heeft ten eerste een pakkende schrijfstijl. Het gebeurt niet vaak dat ik in één dag een boek uitlees, maar Amy Ewing wist ervoor te zorgen dat het me is gelukt. Ik kwam zo makkelijk door dit boek heen. Het was een heerlijke boek om te lezen, ik kon gewoon mijn verstand op nul zetten en ontspannen. Amy Ewing is heel beschrijvend wat locaties en personages betreft, waardoor ik een goed beeld kreeg van het verhaal. Alleen al door de vlotte schrijfstijl vind ik The Jewel een aanrader!

 

De hele wereld van The Jewel vond ik ook heel gaaf. Het klassensysteem is misschien niet al te origineel, maar de kracht van Violet vond ik maar al te interessant. In het begin van het boek is het niet heel duidelijk wat de krachten van Violet en andere meisjes inhouden, maar uiteindelijk kreeg je alles te weten. Ik zal zelf niks verklappen over deze krachten (dat moet je zelf maar gaan lezen), maar ik vond het een hele leuke manier van ”magie” en daardoor begreep ik steeds meer waarom Violet een kind zou moeten baren als Surrogaat. Daarbij werd het verhaal steeds spannender door de praktijken die zich plaatsvinden. De adel behandelt Violet en alle andere meisjes met krachten echt als slaven en onderkruipsels, het is soms zo akelig om dat te zien! De hertogin ziet soms haast niet dat Violet een mens is, wat zo absurd en fascinerend is.

 

Wat ik dan wel weer een minpunt vond in het verhaal? De romantiek. Dit was ook wel (naast de koninklijke setting en landhuizen) de reden dat mensen deze serie vergelijken met De Selectie (alleen heeft The Jewel veel meer actie). Ik was wel blij dat de love interest niet de persoon was die ik had verwacht, maar al vanaf het moment dat de twee personages elkaar zien, vond ik de romantiek verre van leuk. Het was een flinke insta love, iets wat mij nooit echt aanstaat. Ik vond de romantiek eerder een storende factor in het verhaal, hoewel de liefhebbers van romantiek wel zullen genieten van deze relatie.

 

The Jewel, ik had er vooroordelen bij, maar dit boek pakte juist veel beter uit dan verwacht. Het leest lekker weg, heeft een indrukwekkende wereld, Violet bezit hele gave krachten en het is vrij spannend halverwege het verhaal. Amy Ewing zie ik dan ook maar al te graag op Yalfest en ik lees graag de rest van The Jewel-serie!

1 reactie

  1. Ieieie ik wil dit boek nu nog graager (?) lezen aaaa

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.