Recensie: The Shock of the Fall

Titel: The Shock of the Fall15 The Shock of the Fall

Auteur: Nathan Filer

Genre: Young Adult

Uitgeverij: HarperCollins

Bladzijdes: 314

Bindwijze: Paperback

Prijs: 13,42

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Toen Matthew negen jaar oud was, overleed zijn broer Simon toen hij een avondje met hem stiekem naar buiten sloop in de vakantie. Deze avond is bijgebleven bij Matthew. Hij wil de herinnering aan zijn grote broer, waardoor hij een mental illness krijgt.

 

Dit boek las ik voor de mentalong, en ik ben erg blij dat ik dit boek een paar maanden geleden heb gekocht! The Shock of the Fall is een goed verhaal met een indrukwekkende hoofdpersoon.

 

De reden waarom ik dit boek niet de hemel in prijs, is misschien omdat ik nu al zo veel boeken over een mental illness heb gelezen, dat het wat normaler wordt. In The Shock of the Fall krijg je van Matthew meteen al het verhaal te horen over zijn broer, maar nog niet volledig in detail. Matthew schrijft of typt al zijn gedachtes op, waardoor het verhaal persoonlijk aanvoelt. Hij verbergt nog wel het hele verhaal over zijn broer terwijl hij worstelt met zijn mental illness (schizofrenie), wat erg lastig te beschrijven is. Matthew is opgenomen in een psychiatrische inrichting en kijkt terug naar de afgelopen jaren.

 

Schizofrenie is een hele lastige ziekte om te beschrijven, Matthew schrijft best warrig en daardoor is het verhaal soms lastig te volgen. Er worden soms expres dingen weggelaten en aangezien de hoofdpersoon in een inrichting is, merk je dat ook aan de opmaak van het boek. Op sommige momenten typt Matthew met een typmachine (die ook het lettertype ervan heeft), en op andere momenten schrijft hij waardoor het lettertype ook is aangepast. Dit gaf toch die extra dimensie in het boek, zodat het echt leek alsof Matthew bestaat.

 

Qua verhaallijn kan ik weinig verklappen, want eigenlijk moet je vers in dit verhaal stappen. Dit boek zit in ieder geval vol herinneringen, pijn, verdriet, schuldgevoel maar ook hoop. Soms is Matthew niet helemaal te volgen, maar dat maakt hem ook wel intrigerend. De schrijfstijl is erg vlot en je vliegt ondanks het heftige onderwerp door dit boek heen. Zeker een dikke aanrader als je eens meer wilt lezen over mental illnesses.

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik vond dit boek zelf wel goed, maar niet heel erg indrukwekkend. Het is best lang geleden dat ik dit boek gelezen heb, maar ik weet er ook bijna niets meer van, heeft jammer genoeg dus geen onuitwisbare indruk achtergelaten.

  2. Ik ben wel erg benieuwd naar dit boek, ik hou wel van boeken waarin mental illnessess voorkomen. Bedankt voor de recensie, het boek gaat op mijn To Be Read lijstje!

  3. Ik ben wel benieuwd naar dit boek, ik zet hem maar op mijn wishlist haha.( die is toch nog niet zo groot )

  4. Ik ben echt heel erg benieuwd naar dit boek, vooral omdat je er niet zoveel over kunt vertellen, dat maakt mij nog meer nieuwsgieriger 😛

  5. Ik ben echt benieuwd naar dit boek, zet het er maar bij op mijn TBR lijst.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.