Titel: Thirteen Reasons Why
Auteur: Jay Asher
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Lemniscaat
Bladzijdes: 232
Bindwijze: Paperback
Prijs: 17,95
Cijfer: 9/10
Link naar de Goodreads pagina
Clay is al lang verliefd op een prachtige meisje van zijn school, Hannah. Op een feestje was er een klik en hij hoopte hij dat het wat ging worden. Totdat Hannah zelfmoord pleegde.
Een paar weken na het overlijden van Hannah komt er een pakket bij het huis van Clay binnen zonder afzender. Er zitten zeven casettebandjes in, en wanneer hij er naar luistert, hoort hij de stem van Hannah.
Hannah heeft voor haar dood dertien kanten van een casetteband ingesproken waarin ze op elke kant een persoon erop aan wijst dat hij/zij heeft bijgedragen aan haar zelfmoord. Clay zou dus ook op een van deze bandjes voorkomen. Maar wanneer komt hij aan de beurt en wat heeft hij verkeerd gedaan waardoor Hannah nog meer de put in raakte? Die dag besluit hij met een walkman de bandjes te beluisteren, waarin hij de redenen hoort van Hannah’s zelfmoord.
Vorig jaar las ik in een YA-tijdschrift over boeken met het thema ”zelfmoord”, waarvan Thirteen Reasons Why er eentje van is. Het leek me een interessant boek en ik was erg nieuwsgierig naar de redenen die Hannah had voor haar zelfmoord en welke rol Clay hierin speelde.
Ik moet zeggen dat ik de vormgeving van het boek erg mooi vond. Je leest vanuit het perspectief van Clay en daarnaast lees je de stem van Hannah. Beide personen hebben een ander lettertype en kleur, zodat je met gemak het verschil kan zien. Daarbij zag je steeds een play- of pauze-teken wanneer het bandje verder ging met afspelen of als hij op pauze zat. Het paste goed bij de setting van de casetteband. De hoofdstukken zijn dan ook telkens één kant van een casetteband, waarbij Asher nieuw leven brengt in die ouderwetse bandjes die ik als peuter nog luisterde.
Dan over het verhaal.
De eerste gedachte die in mij opkwam toen ik de eerste bladzijdes las, ging als volgt: Die Hannah is echt een egoïstisch meisje. Nadat ze al veel mensen laat lijden door haar zelfmoord, besluit ze ook nog mensen na haar dood te beschuldigen van haar zelfmoord als wraak, zodat deze mensen voor eeuwig spijt hebben van hun daden. Clay leek me al vanaf heb begin een aardige en beleefde jongen, waarom zou ze hem zoiets aandoen?
In elk hoofdstuk wordt weer iemand beschuldigd van de zelfdoding van Hannah. Ik had dus verwacht dat het meer aanstellerij was, maar eigenlijk kon ik me goed voorstellen dat Hannah door de handelingen en uitspraken van andere schoolgenoten erg van slag kon raken. Zelfs de kleine dingen, zoals een hot-or-not lijst, zorgde er voor dat Hannah zich steeds ongelukkiger begon te voelen, omdat mensen roddels over haar verspreid hadden zodat zij een slechte reputatie kreeg op school. De dingen die de beschuldigden Hannah aandeden lieten wel degelijk een litteken achter op Hannah, waardoor ik toch met haar kon meeleven. Hannah was dus niet echt uit op wraak, maar wees juist op de consequenties die mensen hebben gemaakt door iets naars tegen haar te doen.
De verhaallijn van Hannah is natuurlijk belangrijk, maar ook die van Clay. Hij zit met een enorm schuldgevoel, aangezien hij zo verliefd om Hannah was maar niks heeft gedaan om haar te helpen. Daarbij beschuldigt ze hem blijkbaar van haar zelfmoord, waarin zijn twijfels en pijn nog groter worden! Ik kan niks verklappen, maar het einde gaf toch een wat bevredigend gevoel, aangezien ik verwacht had dat het een triest einde voor Clay zou worden. Vooral het allerlaatste kantje en de epiloog, wauw… Dit is niet een echt huilboek, maar meer een boek waar je achteraf toch wel even flink moet slikken.
Het is niet zo zeer dat het verhaal, schrijfstijl of personages mij ertoe leiden dit boek een 9 te geven, maar vooral door de boodschap die Asher aan de lezer brengt door dit boek. Kleine dingen, zoals een grap, uitspraak of handeling, kunnen soms een grote impact hebben op andermans leven. Asher laat zien dat je rekening moet houden met anderen en de gevolgen die zouden kunnen gebeuren door jouw acties. Je moet dus oppassen dat je anderen niet kwetst, omdat sommige mensen die zich onzeker of ongelukkig voelen hier kapot van kunnen raken. Door dit boek heb je toch meer de neiging om iemand die niet al te happy lijkt te zijn, toch even flink op te vrolijken of te helpen op welke manier dan ook. Voor Hannah is het te laat, maar Asher laat zien dat je mensenlevens wel degelijk kan redden, simpelweg om er voor iemand te zijn, wat Clay nu duidelijk opvolgt.
Zelfmoord is best een heftig en zwaar onderwerp voor een boek, maar Asher heeft er nog een eigen draai aan gegeven waardoor het niet een overdreven depressief boek is. Jay Asher heeft wel een vlotte schrijfstijl, de personages zijn sterk neergezet en het verhaal en de boodschap van dit boek blijven me denk nog wel een lange tijd bij.
6 reacties
Naar het reactie formulier
Wat een fijne recensie heb je geschreven! Het lijkt me inderdaad een zwaar boek door het onderwerp, maar toch klinkt hij érg goed!
klinkt heel interessant
Hallo!
Ik vind dit echt een goede recensie!
Zelf heb ik dit boek ook gelezen voor school, als opdracht moet ik een recensie zoeken en daar aspecten aanduiden waar ik (niet) akkoord mee ben en dat verklaren.
Zou ik deze recensie mogen gebruiken?
Groeten,
Maria
(3de klas wetenschappen)
Auteur
Hee Maria, uiteraard mag je mijn recensie gebruiken voor je opdracht, ik voel me vereerd! Succes 🙂
Wow, deze recensie is echt heel goed!
Ik heb dit boek laatst ook gelezen en had het binnen twee dagen uit ofzo. Voor nederlands moet ik nu een boekverslag maken over het boek. Ik moet van de hoofdpersoon het karakter en het uiterlijk beschrijven in 75 woorden. Wie is bij dit boek eigenlijk de hoofdpersoon? Hannah of Clay en hoe zou jij ze beschrijven?
Clay, het verhaal start en eindigt bij hem.