Recensie: Tijdbom

Titel: Tijdbom

Auteur: Joelle Charbonneau

Vertaling: Carolien Metaal

Genre: Thriller, Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Young Adult Karakter

Bladzijdes: 336

Bindwijze: Paperback

Prijs: 19,99

ISBN: 9789045217017

Link naar de pagina op Goodreads

 

Tijdens de vakantie is de school van Frankie, Diana, Tad, Cas, Z en Rashid open en op een dag moeten deze leerlingen op de school zijn, elk met hun eigen redenen. Een bom gaat af wanneer deze zes leerlingen op school zijn en meerdere bommen zullen volgen. De groep vindt elkaar en moeten samenwerken om uit het gebouw te komen. Maar wat nou als een van deze leerlingen de hele aanslag heeft gepleegd? 

 

Joelle Charbonneau is van meerdere boeken bekend, zoals de Test-trilogie, Nodig en Blood of Eden. Haar boeken spreken me altijd wel aan, net zoals dit boek. Onderwerpen zoals aanslagen komen steeds vaker in boeken voor en ik was benieuwd wat voor interpretatie Charbonneau hieraan zou geven.

De schrijfstijl van Charbonneau is zoals ik had verwacht weer erg vlot. Zo las ik dit boek in een half dagje uit. Ik ging heel makkelijk en snel door het boek heen, aangezien het verhaal een prima vaart heeft. Je krijgt eerst een introductie van de zes personages, die allemaal enorm van elkaar verschillen. Er wordt telkens de tijd aangegeven, het verhaal speelt zich af binnen een middag. De perspectiefwisselingen waren erg duidelijk en de spanning liep goed op, waardoor ik ook graag verder las.

De personages waren erg divers en daardoor kan je ze makkelijk uit elkaar halen. Diana is de dochter van een belangrijke senator die een grote wet wil invoeren en ze leeft met haar vader en stiefmoeder, die haar pushen om een beeldige dochter te zijn zodat hun imago niet wordt geschaad. Tad is een homoseksuele jongen die nog niet volledig wordt geaccepteerd door zijn familie, terwijl Cas een depressief meisje is die een drastische maatregel wil nemen. Rashid is de islamitische jongen die een daad wil verrichten die zijn vader niet zou goedkeuren, Z is een eenzame jongen die zijn beide ouders is kwijtgeraakt en Frankie is de populaire sportieve jongen met een geheim. De dynamiek tussen de jongeren is erg fijn en je merkt heel goed het onderlinge wantrouwen. Mensen verdenken elkaar, waardoor je ziet wat voor impact bepaalde vooroordelen kunnen hebben. Zo is Rashid een hele aardige jongen, maar wordt hij altijd raar aangestaard omdat hij moslim is. Er wordt altijd vanuit gegaan dat Diana een perfect meisje is die totaal geen eenzaamheid kent, terwijl Cas juist nooit wordt opgemerkt. De speling tussen de personages zorgde voor een zeer interessant waar jongeren ook veel over kunnen leren.

Het einde was op bepaalde punten wel voorspelbaar, maar Joelle Charbonneau doet haar best om je vaak op het verkeerde been te zetten. Ze maakt elk personage wel licht verdacht, waardoor ik af en toe wel mijn twijfels had. De dader is wel vrij duidelijk als je erg opmerkzaam bent, maar ik denk dat andere lezers meer moeite hebben met het opsporen van de dader. Tijdbom is naar mijn idee een erg belangrijk verhaal met veel actuele onderwerpen die jongeren zullen aanspreken. Het heeft verschillende personages die je in elke middelbare school tegen kan komen en er is een spannende ontknoping waar ik mijn adem haast inhield. Tijdbom is een uitstekende actuele YA-thriller waarbij je nadenkt over de vooroordelen die mensen hebben.

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar van de uitgeverij, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij erg dankbaar voor ben. 

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik heb dit boek ook mogen lezen als recensie-exemplaar en ik herken heel veel van wat jij zegt. Ik vloog er zo doorheen, had het binnen een paar uur uit. Ik had de dader echter wel snel te pakken, waardoor het spannende er voor mij al heel snel af was. Dat vond ik wel echt jammer, maar voor de rest was dit een goede eerste kennismaking met deze auteur. Ja, echt waar, ik heb de test nog niet gelezen.

   • Ruben op november 4, 2019 om 6:17 pm
   • Reageer

   Weet je toevallig nog wie de dader was??

   1. Weet jij toevallig dat boekbloggers er niet zijn om jou te helpen met je boekverslag als je zelf geen zin hebt om het boek te lezen?

 2. damnn hard hard.. het boek was mooi, maar ik wist direct de dader

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.