Recensie: Tokio voor altijd

Titel: Tokio voor altijd

Auteur: Emiko Jean

Vertaling: Ella Vermeulen

Genre: Contemporary, Young Adult, Romantiek

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 288

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000374359

Prijs: 18,99

Link naar de pagina op Goodreads

Izzy heeft nooit wat gehoord van haar vader, en haar moeder wil er ook weinig over verklappen. Ze gaat op onderzoek uit met een vriendin, en komt tot een grote ontdekking: haar vader is de kroonprins in Japan! Al snel wordt dit nieuws bekend, en wordt ze gevraagd om naar het paleis in Japan te komen om haar vader te ontmoeten. Ze maakt gebruik van dit aanbod, en moet wennen aan de Japanse cultuur en alle verwachtingen die ze moet waarmaken als plotselinge prinses. In Amerika voelt ze zich als Japans-Amerikaanse niet op haar plek, maar voelt ze dat wel in Japan?

Ik ben een enorme liefhebber voor alles wat te maken heeft met Japanse cultuur. Twee jaar geleden ging ik met mijn vriendin naar Tokio en was het een magisch avontuur dat we graag in de toekomst weer willen meemaken, dus boeken over Japan verslind ik maar al te graag. Tokio voor altijd lijkt op het eerste ogenblik een zoetsappig prinsessenverhaal (waar ik normaal geen fan van ben), maar aangezien de hoofdpersoon reist naar Japan wilde ik wel een poging wagen. Zou dit prinsessenverhaal toch niet in mijn straatje liggen, of had mijn fascinatie voor Japan toch de overhand?

Tokio voor altijd weet heel goed de Japanse cultuur af te beelden. Hoewel ik er maar een week ben geweest, zag ik veel dingen terug uit de Japanse cultuur waar Izzy/Izumi aan moet wennen. Ze is opeens de dochter van de Japanse kroonprins, en daardoor moet ze veel dingen leren. Ze kent de Japanse taal niet, houdt nog niet eens van sushi en kent alle etiquette niet van Japan. Er zijn zo veel ongeschreven regels die je als buitenstaander maar moet weten, waardoor Izzy’s aankomst in Japan niet altijd even gemakkelijk gaat. Ik waande mij door dit boek weer even in Japan, een ware verademing! Izzy is dan vooral in het paleis, maar je pakt vaak genoeg wat typisch Japanse dingen mee tijdens haar verblijf in Japan.

Vooral Izzy’s worstelingen rondom haar identiteit zijn erg aangrijpend. In Amerika wordt ze door haar Japanse uiterlijk al snel gezien als Aziaat, terwijl ze in Japan nog lang niet alle omgangsvormen snapt en vaak niet de support krijgt die ze nodig heeft. De zoektocht naar haarzelf, het uitzoeken wie ze is en of ze meer begrijpt van haarzelf door meer informatie over haar afkomst weerspiegelt goed de zoektocht die veel jongeren met zichzelf hebben. Izzy weet veel jongeren met een dubbele achtergrond te representeren, en daarnaast word je ook enthousiast over Japan tijdens het lezen van dit boek.

Het prinsessenleven is niet precies wat Izzy ervan had verwacht, maar er zijn wel wat romantische elementen waardoor dit verhaal sprookjesachtig wordt. Dit aspect vond ik een mooi onderdeel van het verhaal voor romantiekliefhebbers, ikzelf had er iets minder mee. De opbouw van het verhaal vond ik daarentegen wel erg goed en een aantal dingen wisten mij te verbazen, waardoor ik zeker geen nee zeg tegen een vervolg.

Tokio voor altijd wist mijn liefde voor Japan weer te vergroten, maar ook de lezers die weinig tot niks weten van Japan zullen hier erg van genieten. Het kan erg herkenbaar zijn voor jongeren en door de Japanse cultuur (die toch erg ver ligt van de cultuur hier) krijgt dit verhaal ook een geromantiseerd tintje. Wat mij betreft een geslaagd verhaal wat ideaal is voor een boekige dag tijdens warme dagen.

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social-media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.