Recensie: Tussen de beesten en wilde rozen

Titel: Tussen de beesten en wilde rozen

Auteur: Ashley Poston

Vertaling: Lia Belt

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 301

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000375271

Prijs: 20,99

Link naar de pagina op Goodreads

Cerys is de dochter van de koninklijke tuinman, in een rijk vol vrede en welvaart. Door een koning die driehonderd jaar geleden een gevaarlijk woud trotseerde en een deal maakte met de vrouwe van het woud, is het rijk veilig voor het gevaarlijke woud. Ze hoeven zich geen zorgen hoeven te maken over de monsters die in het woud leven, hoewel het wordt afgeraden om naar het woud toe te gaan. Cerys is opgegroeid bij het paleis waardoor ze vrienden is met de prinses, maar een duister verleden hangt boven hun hoofd. Cerys heeft namelijk de prins en haar eigen moeder verloren aan het woud en sindsdien draagt ze een deel van de vloek van het woud met haar mee. Wanneer het rijk Aloriya niet meer zo veilig lijkt te zijn voor de wezens uit het woud, is Cerys noodgedwongen om haar magie te gebruiken in de hoop het koninkrijk te kunnen redden…

Hoewel voor veel lezers Ashley Poston een onbekende auteur is, ken ik haar al een lange tijd door haar boeken zoals Geekerella. Haar boeken waren tot nu toe niet vertaald, maar haar recente boek belandt nu in de Nederlandse en Vlaamse boekenmarkt! Ik vind Ashley Poston een geweldige auteur, dus ik besloot mee te doen aan de readalong van The Queen of Geek waarin ik met ongeveer twintig andere lezers op Instagram het boek besprak tijdens het lezen. Is dit de fantasyhit van het najaar van 2020?

Ashley Poston vond ik al een geweldige auteur door haar geeky retellings, maar met dit boek heeft ze bewezen dat ze ook verbazingwekkend goede fantasy kan schrijven. Dit is eigenlijk het eerste verhaal dat ze heeft bedacht, maar ik kon daar niks van zien. Haar schrijfstijl is heel kleurrijk en ik kon Aloriya, het woud en de personages levensecht voor me zien. Deze wereld is ontzettend sprookjesachtig, hoewel dit sprookje ook erg bitterzoet kan zijn. Cerys heeft al de gruwelen van het woud meegemaakt, maar al snel in het verhaal merk je dat deze gevaren nog erger zijn dan verwacht. De wezens uit het woud bezorgden me echt rillingen op mijn lijf en ik was gefascineerd door het verhaal achter dit woud. Ashley Poston weet goed ervoor te zorgen dat antwoorden op je vragen worden uitgesteld, zodat je nieuwsgierig blijft naar het verhaal. Het is dat ik met de readalong elke dag ongeveer dertig bladzijdes las, want anders had ik het boek zo uit!

De wereld die Ashley heeft gemaakt had zo veel verschillende kanten. Zo was het sprookjesachtige heel magisch, maar wist het achtergrondverhaal van Cerys ook een tragische ondertoon te geven aan haar leven in Aloriya. Het verhaal is mysterieus en zit vol geheimen, waardoor er genoeg valt te ontdekken. Daarbij neigt het boek lichtelijk naar horror wanneer Cerys in gevaarlijke situaties terecht komt, waardoor de spanning op een hoog pitje staat. Aan de andere kant is het verhaal ook heel ontroerend door de band die Cerys opbouwt met andere personages. Er waren genoeg personages waar ik meer over wilde lezen, zeker omdat sommige personages weinig in de schijnwerpers konden staan.

Cerys vond ik een erg dapper meisje dat genoeg heeft meegemaakt in haar leven en nog genoeg obstakels moet overwinnen. Ze is nieuwsgierig, maar ook erg op haar hoede. De personages die haar bijstaan waren heel integer, maar daardoor begon ik ze juist meer en meer te mogen. De vriendschappen die worden opgebouwd zijn heel geleidelijk, waardoor het verhaal fijn voortvloeit. Door de readalong hadden we als groep erg veel theorieën bedacht over het verhaal waardoor bepaalde aspecten richting het einde een tikkeltje voorspelbaar waren, maar dat wist gelukkig niet de pret te drukken. Ashley Poston wist toch met wat verrassingen te komen, waardoor ik alleen maar meer en meer van haar wil lezen.

Tussen de beesten en wilde rozen is een origineel sprookjesachtig verhaal vol duistere wezens, bijzondere geheimen en ook een vleugje diversiteit. Dit is zeker een prachtige fantasy die alle lof verdient! En een tip: lees het boek van begin tot einde, want straks mis je nog iets waardoor je nog enthousiaster gaat worden over dit boek… Kom maar door met nog meer vertalingen van Ashley Poston!

Beoordeling: 9/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.