Recensie: Unplugged (The Wired #1)

Titel: Unplugged (The Wired #1)

Auteur: Donna Freitas

Genre: Science Fiction, Young Adult

Uitgeverij: BlossomBooks

Bladzijdes: 399

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789020678918

Prijs: 19,50

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Skye leeft niet in de echte wereld, maar in de Appwereld: een digitale wereld waar je volledig online bent. Als klein meisje werd ze door haar moeder en zus ingeplugd, zodat ze een fijn leventje leidt in de Appwereld. Skye is alleen een nobody, een virtuele bewonder zonder familie en ze heeft niet genoeg geld voor mooie downloads en apps die haar uiterlijk nog beter laten lijken. Als Skye zeventien is, mag ze gaan uitpluggen en weer terug naar de echte wereld. Skye wil dolgraag haar familie weer zien, maar er wordt roet in het eten gegooid wanneer de grenzen tussen de echte wereld en Appwereld gesloten worden. Skye kan nooit meer haar familie zien, maar ze geeft de hoop niet op. Ze probeert koste wat kost terug te keren naar de normale wereld, maar is dat wel een goed idee?

Toen ik aanwezig was bij het bloggersevent van BlossomBooks waarbij ze vertelden welke nieuwe boeken ze gingen uitgeven, kwam onder andere Unplugged aan bod. Een boek over een virtuele wereld waarbij je volledig digitaal bent, dat klonk best bijzonder! Er werd zelfs een actie gestart dat bloggers (waaronder ik) een dagje volledig offline gingen en binnenkort kan je ook een interview van mij met Donna Freitas lezen. Afgelopen zaterdag was er zelfs een grote Unplugged-dag, waarbij veel mensen offline gingen. Unplugged leek mij heel goed (check die mooie cover!), dus ik ging snel erin beginnen toen ik het boek eindelijk in bezit had!

 

Unplugged is een interessant verhaal wat je zeker aan het denken zet. In Unplugged lees je over de nadenkende Skye, die verlangt naar vrijheid en een leventje buiten de Appwereld. Wanneer ze niet meer naar de echte wereld kan, wil ze alles doen om ervoor te zorgen dat ze kan unpluggen. Hierdoor stijgt de spanning beetje bij beetje, wat aan de ene kant heel natuurlijk aanvoelde, maar aan de andere kant was het langdradig. Unplugged is echt een introductie op een geweldig verhaal, alleen moet de echte actie nog komen. Wel vond ik het heel interessant te lezen over een toekomst waarbij mensen volledig digitaal zijn, want dit zou nog best realiteit kunnen worden in de verre toekomst.

 

De personages waren heel fijn om over te lezen en de schrijfstijl van Donna Freitas zorgde ervoor dat je snel door dit boek heen ging, alleen vond ik de uitleg over de Appwereld soms wat onduidelijk. Een goed voorbeeld is dat Skye met iemand een appcafé binnen gaat, maar er wordt dan niet beschreven hoe dat eruit ziet. Is dit gewoon een normaal uitziende café die in de Appwereld zit of is het juist een icoontje die je aanraakt zodat je je begeeft in een café? Ook vond ik het onduidelijk hoe mensen in de Appwereld aan hun geld komen voor apps en downloads, het was nog iets te onwerkelijk naar mijn idee.

 

Het verhaal was soms wat langdradig en de Appwereld iets te onduidelijk, maar het einde wist mij echt enorm enthousiast te maken over dit verhaal. Wat grote plotwendingen tijdens de laatste hoofdstukken, een gevaarlijke confrontatie en een vooruitblik naar een gewelddadige toekomst, ik kan niet wachten tot het tweede deel! Dat gaat nog eens spannend worden…

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Is het een boek dat je los kan lezen, of moet je eigenlijk wel echt deel 2 erachteraan lezen?

  1. Het heeft een vervolg en ik ben daar wel heel benieuwd naar, dus deel 2 is wel aan te raden.

  • Sam Willemse op april 19, 2017 om 2:24 pm
  • Reageer

  Ik vond het echt een tof verhaal. In het eerste deel werden er veel handelingen grondig uitgelegd, wat het boek wat langdradig maakte en andere handelingen dan weer niet. Dat is niet meteen als iets negatief bedoeld want het laat je je fantasie gebruiken.
  Toen Skye zich in de echte wereld bevond, schoot het verhaal in gang en las ik het in één ruk uit.
  Ik heb nu wel hoge verwachtingen voor het tweede deel.

  1. Goed om te horen dat je Unplugged goed vindt! Morgen komt mijn recensie over het tweede deel online te staan, dus dan kan je kijken of het vervolg ook zo leuk is 😀

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.