Recensie: Verwante geesten (Stranger Things #1)

Titel: Verwante geesten (Stranger Things #1)

Auteur: Gwenda Bond

Vertaling: Pieter Cramer

Genre: Thriller

Uitgeverij: The House of Books

Bladzijdes: 366

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789044356755

Prijs: 21,99

Link naar de pagina op Goodreads

Terry Ives hoort over een overheidsexperiment in het kleine stadje Hawkins en ze besluit zich aan te melden voor dit onderzoek. Ze wordt een proefpersoon in een duister lab in de bossen en wordt onderzocht door dr. Martin Brenner, waarbij niet duidelijk is wat het doel is van het onderzoek. Terry is nieuwsgierig naar alle mysteries rondom dit laboratorium en komt in aanraking met een meisje die geen naam heeft, maar een nummer, namelijk 008…

Stranger Things is een van mijn favoriete series op Netflix. De serie is ontzettend spannend, de jaren tachtig zijn heel leuk om te zien en de personages zijn stuk voor stuk fantastisch om te zien. Ik heb het derde seizoen laatst gezien en ik ben benieuwd wat het vierde seizoen zal brengen, maar gelukkig kan ik in de tussentijd nog genieten van deze franchise. Er zijn namelijk ook boeken over de serie, waarbij het eerste boek gaat over de bijzondere experimenten begin jaren zeventig…

Als ik je meteen een tip kan geven: lees NIET de achterflap van het boek. Ik ging met een schone lei in het boek en daardoor was ik erg verrast door een bepaalde plotwending richting het einde van het boek, die wordt genoeg op de achterkant van het boek. Als je de bovenkant van de achterflap leest weet je meteen waar het boek over gaat, wat voor mij gewoon een verrassing was. Hierdoor vond ik het verhaal zo veel toffer dan verwacht! Je leest over het begin van de jaren zeventig, zoals de maanlanding en de Vietnam oorlog. Terry is een studente in Hawkins en hoort over een bijzonder experiment in een laboratorium en leert steeds meer over de lugubere praktijken in het lab. Als je het tweede seizoen hebt gezien begin je uiteindelijk wat dingen te herkennen van de serie, maar dat vond ik juist erg prettig.

Je volgt een groep studenten die allemaal als proefpersoon meedoen, waar je uiteindelijk een goede band bij krijgt. De diversiteit in de groep is wellicht een beetje geforceerd, maar elk perspectief vond ik erg interessant en liet weer een andere kant van het verhaal zien. Terry is een nieuwsgierige meid met een goed hart en veel lef, wat ik erg kon waarderen. Ook vond ik de jaren zeventig een prima setting en de lichte vooruitblikken naar de serie konden me zeker bekoren.

Verwante geesten is wellicht niet een enorme toevoeging op de serie, maar de spanning in het verhaal maakte veel goed en de personages wisten het verhaal goed af te wisselen. Een vleugje achtergrondinformatie over de serie wordt gegeven in dit verhaal en ik hoop dat de andere boeken over de serie ook worden vertaald, want Stranger Things is een serie waar ik graag veel over lees!

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.