Recensie: Vijf Stappen van jou

Titel: Vijf stappen van jou

Auteur: Rachel Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis

Vertaling: Karin Pijl

Genre: Contemporary, Romantiek, Young Adult

Uitgeverij: Volt

Bladzijdes: 230

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789021417882

Prijs: 17,50

Link naar de pagina op Goodreads

 

Stella Grant ligt in het ziekenhuis voor haar taaislijmziekte. Ze heeft nieuwe longen nodig en ze houdt dit erg serieus, dus ze houdt zich goed aan haar medicatie. Ze zit op de verdieping met andere patiënten met taaislijmziekte, maar deze patiënten moeten wel uit elkaars buurt blijven, ze kunnen hooguit zes stappen van elkaar vandaan zijn. Will Newman is een nieuwe patiënt met een bijzondere bacterie die dodelijk kan zijn voor andere patiënten, zeker voor Stella, want als ze deze bacterie heeft, zou ze geen nieuwe longen meer kunnen krijgen. Maar hoe beter de twee elkaar leren kennen, hoe liever ze die zes stappen willen overbruggen. 

 

Five Feet Apart is nu in de bioscoop, maar wist je dat er ook een boek van is? Door het script is het verhaal ook uitgebracht als boek, waar ik al tijden erg benieuwd naar was. Dit leek me de nieuwe The fault in our stars, waar ik al erg fan van was. Dit boek kan dus ook een geweldig verhaal worden! Ik had al snel de voorvertoning gezien van de film, maar kan het boek aan de film tippen?

Hoewel het boek haast geen verschillen heeft met de film, zie je toch kleine aanpassingen waardoor je de personages steeds beter leert kennen. Stella is een meisje die vrij positief is, ondanks haar tegenslagen van taaislijmziekte. Ze houdt erg van controle en orde, maakt veel to do-lijstjes en heeft zelfs een app gemaakt die haar helpt bij haar medicatie. Hoewel ze zich erg vrolijk voordoet, merk je wel dat ze veel te verduren heeft gehad. Een meisje met een grote glimlach, maar ook met een breekbaar hart. Will is juist meer een rebelse tiener die een kans op herstel heeft opgegeven, maar nog wel wil genieten van het leven en vanaf zijn achttiende wil gaan reizen. Je leeft snel met deze twee pubers mee in hun verhaal, zeker met de fijne schrijfstijl van Lippincott waardoor je dit boek snel uit hebt.

Het boek weet zich van de film te onderscheiden door meer in het hoofd te duiken van beide personages. In de film zijn er bepaalde momenten dat je wel kan raden wat er in het hoofd van Stella en Will omgaat, maar in het boek lees je veel meer over hun beweegredenen. Je leert zo toch andere kanten van ze kennen en gaat ze daardoor nog beter begrijpen. Ook zijn scènes uit de film in het boek iets verlengd, waardoor je net meer achtergrondinformatie krijgt.

Hoewel ik het feels-gehalte van het boek iets minder hoog vind in de film (daar werkt het beeld toch iets beter om de emoties van Stella en Will over te brengen), maar over het algemeen slaat dit boek zeker in als een bom. Dit is een bijzonder verhaal die je hart kan breken, maar ook kan helen. Ook heeft het boek een epiloog, die niet te vinden is in de film. Dit boek laat vooral zien hoe heftig taaislijmziekte kan zijn en geeft je een veel beter beeld van deze ziekte. Hier moet zeker meer onderzoek naar worden gedaan, want hopelijk kunnen mensen zoals Stella en Will ooit genezen worden. Dit verhaal is een mooie tranentrekker, zeker aan te raden voor de fans van John Green!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie, een recensie van de boekverfilming en promotie op social media, waar ik de uitgeverij erg dankbaar voor ben.

1 ping

  1. […] een paar stappen verwijderd moet zijn bij de liefde van je leven? Dat overkomt de personages in Five feet apart/Vijf stappen van jou. Dit gaat over twee pubers die taaislijmziekte hebben. Als ze te veel in de buurt van elkaar komen, […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.