Recensie: Vliegen

Titel: Vliegen

Auteur: Paulien Weikamp

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Querido

Bladzijdes: 279

Bindwijze: Paperback

Prijs: 17,50

ISBN: 9789045127224

Link naar de pagina op Goodreads

Umut werkt zichzelf flink in de penarie tijdens het begin van de zomervakantie. Hij ging joyriden met de auto van zijn ouders met zijn vrienden, maar rijdt de auto total loss. Hij vlucht van de plaats delict, net zoals zijn vrienden. Zijn vader is in paniek, aangezien hij de verzekering niet heeft betaalt en de schade hoog is. Om zijn vader te helpen, neemt Umut een baantje aan waar hij niet bepaald blij mee is. Maar dan ontmoet hij Linda, een geheimzinnig meisje die met haar tekeningen laat zien hoe Umut zich voelt. Kan hij een oplossing bedenken voor alle problemen die hij heeft?

Ikzelf was vroeger nog een vrij brave puber, maar Umut is dit totaal niet door zijn vrienden. Hoewel Umut zich anders gedraagt als ik in mijn puberjaren, was ik heel benieuwd of deze jongen een grote verandering zou doormaken in dit verhaal. Ik was voor het lezen van dit boek niet heel enthousiast, maar wellicht dat het verhaal mij toch meer wist te grijpen dan ik had verwacht.

Paulien Weikamp weet met haar toegankelijke en vlotte schrijfstijl ervoor te zorgen dat je al snel meegenomen wordt in de moeilijke omstandigheden waar Umut mee te maken krijgt. Aan het begin van het verhaal maakt hij meteen een stomme beslissing door te gaan joyriden in de auto van zijn vader (vooral door groepsdruk van zijn vrienden), waardoor hij in een benarde situatie belandt. Hij voelt zich schuldig tegenover zijn familie, maar wil wel zijn eigen fout verzwijgen. Umut is dan wel een wat opstandige jongen die op jonge leeftijd al aan de alcohol en drugs raakt, maar hij wil wel het goede doen voor zijn gezin. Wanneer hij eenmaal de stille en mysterieuze Linda ontmoet, wordt hij veel volwassener en merk je ook als lezer dat er veel meer schuilt achter Umut dan je in eerste instantie denkt.

Wat mij vooral wist te grijpen, waren de omstandigheden rondom Umuts familie. Zijn vader is van Turkse afkomst, terwijl zijn moeder Nederlandse ouders heeft. Zo zijn de ouders van Umut moeders kant niet heel liefdevol rondom het huwelijk van Umuts ouders, en is Umuts broertje een jongen met veel zorgen. Umut vertelt veel over zijn jeugd en de tijd waarin alles nog goed was, wat je als lezer erg weet te raken. Nu weet ik niet in hoeverre Paulien zichzelf heeft verdiept in de Turkse cultuur en of dit een goede afspiegeling is van een jongen van zowel Turkse als Nederlandse afkomst, aangezien ik zelf niet in deze groep val, maar het komt wel heel realistisch over.

Aan het begin van het verhaal wist ik nog niet wat ik er precies van moest vinden, aangezien Umut nog best impulsief is en niet zijn verantwoordelijkheid durft te nemen tegenover zijn familie, maar gaandeweg het verhaal leert Umut meer over zichzelf en anderen kennen, waardoor ik het boek juist erg ben gaan waarderen. Dit verhaal gaat over liefde, familie, schuld, racisme en jouw eigen plek vinden in de wereld, zelfs in een wereld waarin niet iedereen je lijkt te begrijpen. Vliegen is een erg mooi boek voor jongeren dat ze aan het denken kan zetten.

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik uitgeverij Querido erg dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.