Recensie: Vrees me

Titel: Vrees me (Shatter me #1)14 Shatter me 1 Vrees me Tahereh Mafi

Auteur: Tahereh Mafi

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 351

Bindwijze: Paperback

Prijs: 17,95

Cijfer: 10/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Juliette heeft een gave. Een gevaarlijke gave. Ze heeft een dodelijke aanraking. Nog nooit heeft Juliette de warmte gevoeld van een fijne omhelzing, geen streling op haar huid. Ze is opgesloten in een kamer door Het Herstel. Het Herstel wil haar gebruiken als wapen voor hun alleenheerschappij. Juliette is al maanden eenzaam in deze kamer, totdat er een jongen in haar cel wordt geplaatst.

 

Ik kreeg al vaak te horen dat de Vrees me-serie van Tahereh Mafi geweldig was. Het zou een prachtige schrijfstijl bevat en enorme karakterontwikkeling. Ik was benieuwd. Toen ik de achterkant had gelezen, had ik eerder het idee dat dit hele verhaal zich zou plaats vinden in een lege en kleine kamer, dus ik wist niet wat ik precies kon verwachten. Maar goed, ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen, want ik ben verkocht en wil zo snel mogelijk de rest van deze serie lezen!

 

Het eerste wat me opviel aan dit boek, was de unieke schrijfstijl. Tahereh Mafi schrijft echt magisch, elke zin raakte me en ik wilde dit boek zo aandachtig mogelijk lezen. Tahereh schrijft in het begin met veel metaforen die heel doordacht zijn, en daarnaast maakt ze ook gebruik van doorgestreepte zinnen. Deze zinnen zijn vooral gedachten van Juliette waarvoor ze zich schaamt. Dit was fantastisch om te lezen. De gedachtegang van Juliette komt hierdoor sterk naar voren, dit is een ideale manier om de pijn te voelen die Juliette draagt.

 

Ik was bang dat Juliette een zeurderig meisje zou zijn, maar ze was juist heel realistisch en maakte al in dit eerste deel veel karakterontwikkeling mee. Je ziet haar echt groeien en de schrijfstijl werkt hier aan mee. In het begin is Juliette ontzettend onzeker en is ze gebroken door haar gruwelijke gave, maar in de loop van het verhaal krijgt ze steeds meer zelfvertrouwen en komt ze voor zichzelf op. Juliette is net een bloem die langzaam groeit en bloeit!

Ook de andere personages zijn realistisch en hebben hun goede en slechte kanten. Ik kon Warner en Adam niet heel goed plaatsen. Warner lijkt bijvoorbeeld een enorme schurk te zijn, maar ik heb al het idee dat er een andere kant achter hem schuilt waardoor zijn daden rechtvaardigt zullen worden. Dit zal ik waarschijnlijk merken bij de novelles die Tahereh Mafi heeft geschreven. Adam vond ik dan weer sympathieker, maar ook bij hem had ik mijn twijfels. Het is fantastisch dat Mafi zulke twijfels bij de lezer kan opbrengen, want ik wil heel graag weten hoe de personages zullen uitpakken.

 

Net als Juliette weet je nog weinig over de wereld. Het schijnt dat door de klimaatveranderingen er veel is gebeurd, zoals grote hongersnood en oorlog. Het Herstel probeert orde te brengen, maar dit gaat erg moeizaam. Aangezien Juliette al lang is opgesloten, weet ze niet hoe de buitenwereld is, waardoor je samen met Juliette de wereld kan verkennen. Aan het einde van het boek krijg je steeds meer te horen wat er is gebeurd en welke partijen betrokken zijn bij Het Herstel.

 

Dit boek is zeker één van mijn favoriete boeken geworden. Het bevat een spannende wereld, een bijzondere gave en personages met meerdere lagen. Ik kan niet wachten om door te gaan met deze serie, ik ben een grote fan van Tahereh Mafi geworden! Het schijnt dat de novelles een goede toevoeging zijn aan het verhaal, dus die geef ik ook zeker een kans!

14 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik heb het boek inmiddels ook vaak voorbij zien komen en hem nog steeds niet gelezen.
  Na het lezen van jouw recensie heb ik hem gelijk bij de bieb gereserveerd. Ben benieuwd wat ik ervan ga vinden.

  1. Mooi zo, veel leesplezier! 🙂

 2. Ik ben heel benieuwd wat je van de rest van de serie vindt!

  1. Anders ik wel! 😀

 3. Ik vond Juliette in de andere delen wel enorm zeurderig (einde heb ik niet gelezen). Dat vond ik zo jammer!

  1. Autsj, zeurderige hoofdpersonen vind ik niet geweldig, hopen dat ik me er minder aan zal ergeren!

 4. Shit, deze serie moet ik ook nog steeds lezen. Ik hoop dat dat snel gaat gebeuren want als dit één van jouw favoriete boeken is geworden, moet het wel goed zijn 😀

 5. Mooie kaft, dat in ieder geval ^^

 6. Welcome in the club! Ik ben echt blij dat je de boeken goed vond! De Touching Juliette-Trilogie is écht mijn favoriete serie! 😉

 7. Ik ben al zoooooooooooooo lang benieuwd naar dit boek! Zeker nu jij hem zo leuk vindt… hij moet gewoon fantastisch zijn!

 8. Oeh deze boeken lijken mij ook fantastisch!

 9. Hij isgoed he <3 ik ben nu met ignite me bezig… maar weinig tijd gehad om te lezen…. aankomende week moet hij uit 😛

  • Wenda op maart 9, 2015 om 7:34 pm
  • Reageer

  Fantastisch boek hé!! Echt geweldig geschreven!
  Ik heb deel 2 zelfs 2x achter elkaar gelezen, zo goed vond
  ik het. Ben erg benieuwd wat je van de rest vind
  Ze hebben in ieder geval n ere plekje in mijn boekenkast!!
  Ze zijn prachtig! Zowel van binnen als van buiten 🙂

  1. Dat zeker! Ik moet alleen nog Vertrouw me lezen, dus binnenkort komen er recensies van de andere delen 😉

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.