Recensie: Vroeger is alles wat ik van je heb

Titel: Vroeger is alles wat ik van je heb

Auteur: Adam Silvera

Vertaling: Lies Lavrijsen en Tine Poesen

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Clavis Books

Bladzijdes: 348

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789044831733

Prijs: 18,95

Link naar de pagina op Goodreads

 

Griffin moet voortaan zijn ex-vriendje Theo missen, aangezien Theo om het leven is gekomen. Theo woonde erg ver van Griffin weg en Theo had zelfs een nieuwe vriend, maar Griffin had de hoop dat hij en Theo uiteindelijk samen zouden zijn. De begrafenis is voor Griffin erg zwaar, helemaal als hij de nieuwe vriend van Theo ziet. Jackson is ook kapot na de dood van Theo en blijft een tijdje bij de familie van Theo overnachten. Hoewel Griffin zijn rouw voor zichzelf wilt houden, weet hij dat hij pas zijn verdriet kan uiten bij Jackson, zodat ze beide hun dierbare persoon kunnen missen.

 

Adam Silvera is een schrijver die ik vanaf het eerste moment al veelbelovend vond. Mijn vermoeden was juist, want ik had intens genoten van Op het einde gaan ze allebei dood. Gelukkig worden zijn andere boeken ook vertaald, dus je kan nog meer genieten van Silvera’s boeken! Ook dit boek zal gaan over de dood en het verdriet dat daarbij komt kijken en ik was erg benieuwd of Silvera weer een grote emotionele laag in zijn boek kon stoppen.

Silvera’s schrijfstijl weet je met gemak mee te slepen in het verhaal. Ik wilde dit boek gewoon niet neerleggen, omdat Silvera ervoor zorgt dat je volledig meeleeft met de hoofdpersoon. Griffin rouwt om zijn ex-vriendje, terwijl hij de nieuwe vriend van Theo leert kennen. Griffins verdriet is goed te voelen, hij blijft tegen Theo praten alsof hij nog leeft. Griffin is zo breekbaar, maar ook vol opgekropte gevoelens tegenover Jackson. Hij is boos, verdrietig, verloren, maar ook nieuwsgierig naar Jacksons kant van het verhaal. Silvera switcht telkens van hoofdstukken over vroeger, naar hoofdstukken in het heden. Beetje bij beetje kom je erachter hoe de relatie tussen Griffin en Theo is verlopen, waardoor je langzaam het totaalplaatje ziet.

Griffin had zowel zijn goede als slechte kanten. Hij is erg emotioneel en hierdoor is zijn persoonlijkheid erg tastbaar, maar hij kon hierdoor ook wat dramatisch overkomen. Maar goed, dit is te begrijpen, want de persoon waarvan hij verwachtte dat het de ware was, is overleden. De andere personages in dit verhaal waren ook erg realistisch. Zo is Theo een hele creatieve en hardwerkende jongen en Jackson is in het begin van het verhaal nog gesloten, maar uiteindelijk weet je ook steeds meer over hem. Daarbij is Griffin extra bijzonder, want hij heeft namelijk een dwangneurose. De beschrijving van deze dwangneurose is ook erg sterk neergezet en daarbij heeft dit verhaal een grote dosis aan diversiteit, waardoor Silvera een perfecte auteur is als je boeken wil lezen vol verscheidenheid.

Vroeger is alles wat ik van je heb is een bijzonder verhaal vol rouw, vriendschap, liefde, diversiteit en meer. Silvera weet opnieuw te bewijzen dat hij meesterwerken kan schrijven vol emoties en levensechte personages vol unieke eigenschappen en eigenaardigheden. Adam Silvera schrijft dan wel verhalen over de dood en vol verdriet, maar hij weet toch een hoopvolle en fijne sfeer te geven aan zijn verhalen, wat een kunst op zich is. Zijn volgende boek mag naar mijn idee snel komen, want ik wil meer verhalen van deze auteur lezen!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen van de uitgeverij als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij erg dankbaar voor ben. 

1 ping

  1. […] maar net zoals anderen zijn. Op het einde gaan ze allebei dood vond ik een ontroerend verhaal en Vroeger is alles wat ik van je heb is ook erg […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.