Recensie: Waar het licht is

Titel: Waar het licht is7 Waar het licht is Jennifer Niven

Auteur: Jennifer Niven

Genre: Young Adult, Romantiek

Uitgeverij: Uitgeverij Moon

Bladzijdes: 334

Bindwijze: Paperback

Prijs: 19,99

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Finch staat op de klokkentoren van school, klaar om een einde aan zijn leven te maken. Dan komt Violet, een meisje die verslagen is door de dood van haar zus. De twee praten op de klokkentoren en Finch besluit toch geen zelfmoord te plegen. Vanaf die tijd leren de twee elkaar beter kennen. Hoewel Violet in het begin weinig van Finch wil weten, moeten ze samenwerken voor een opdracht voor school. De twee komen dichter bij elkaar en samen hopen ze weer gelukkig te worden.

 

Ik kon meedoen aan de Hebban Leesclub en ontving daarom een exemplaar van Waar het licht is. Ik was heel nieuwsgierig naar dit boek. Vorig jaar zag ik dit boek al voorbij komen bij vele BookTubers en de afgelopen maanden zag ik het boek maar al te vaak in boekhandels liggen. Het scheen de nieuwe The Fault in our Stars te zijn, dus dat schepte al hoge verwachtingen. Toen dit boek eenmaal binnen was, kon ik ook niet wachten om erin te beginnen.

 

Het begin was voor mij wat stroef. Ik moest eerst flink wennen aan Finch. Finch is erg tegendraads, impulsief en totaal onvoorspelbaar. Ik vond Finch maar een rare snuiter en hij deed constant dingen die ik niet had verwacht. Wat gaat er nou in de hoofd van die jongen om? Ik begreep hem totaal niet en kon hem niet begrijpen. Violet was juist heel anders. Ze moet nog steeds bijkomen van het auto-ongeluk waarbij haar zus stierf en ze is nog steeds niet de oude. Ze houdt van schrijven en blogde altijd met haar zus, maar zelfs dat doet ze niet meer. Ik leefde in het begin echt met haar mee. De kennismaking en beginnend contact tussen Finch en Violet verliep naar mijn idee niet helemaal lekker, maar dit gevoel zakte steeds verder weg naarmate ik verder kwam in het verhaal.

 

De schrijfstijl van Jennifer Niven is niet uniek of heel speciaal, maar wel heel mooi en vlot. Het begin sprak me niet helemaal aan, maar de schrijfstijl hield me wel in zijn greep en het werd alleen maar beter en beter. Sommige uitspraken en stukken in het verhaal waren zo prachtig beschreven en wilde ik gewoon meerdere keren herlezen om het meer tot me door te laten dringen. Dit boek bevat zoveel quotes waarvan je denkt: ”wauw, die moet ik eens opschrijven!”.

 

De relatie tussen Finch en Violet werd steeds realistischer, puurder en mooier. Vooral de dingen die Finch doet voor Violet zijn hartverwarmend en deden me beseffen dat vergeleken met Finch ik zo onromantisch ben als wat. Finch krijgt fantastische dingen voor elkaar, niet te geloven! Toen ik ongeveer over de helft van het boek was, begreep ik Finch ook veel meer. Eerst was hij nog zo onvoorspelbaar, opeens begreep ik hem volkomen en wist hij zijn emoties zo goed over te brengen.

 

Hoewel ik een groot vermoeden had hoe het verhaal ging eindigen, had ik het uiteindelijk niet helemaal zien aankomen. Het einde voelde zo onwerkelijk, zo pijnlijk, maar wel zoals het hoorde te gaan. De afwerking van het verhaal vond ik ook hartverscheurend maar schitterend tegelijkertijd. Niets of niemand kon mijn tranen drogen, wat een prachtboek zeg… Ja, dit boek komt zeker in mijn favorietenlijst, dit boek bevat humor, personages waar je van gaat houden, heftige onderwerpen, veel verdriet en liefde. Voorlopig ga ik even in de foetushouding liggen en huilen, en dat kan nog wel een tijdje gaan duren…

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik vond dit ook zo’n prachtig boek en ook al voelde ik het einde wel aankomen, het kwam daardoor niet minder hard aan. Echt een van de mooiste boeken ooit!

 2. Ik moet dit boek nog lezen, en ik ben zo benieuwd!

 3. Ik vond het begin ook wat lastig!
  Maar OOOOH ik vind Finch zo’n geweldig karakter.

  • Celine op oktober 23, 2015 om 12:27 pm
  • Reageer

  Ik vond het zo’n mooi boek, ik had het einde eigenlijk helemaal niet zien aankomen en ik was er kapot van. Alsnog is dit een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen en ik vond m echt geweldig.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.