Titel: Wat zou Martin doen?
Auteur: Nic Stone
Vertaling: Margot Reesink
Genre: Contemporary, Young Adult
Uitgeverij: Best of YA, Van Goor
Bladzijdes: 200
Bindwijze: Hardcover
ISBN: 9789000365449
Prijs: 19,99
Link naar de pagina op Goodreads
Justyce is een jongen met een mooie toekomst in het vooruitzicht. Hij haalt goede cijfers op school, heeft veel vrienden, is de voorzitter van de debatclub van de school en mag ook naar Yale na de middelbare school. Hij is verhuisd naar een fijne buurt, maar toch stuit Justyce op veel oneerlijkheid. Wanneer hij zijn ex-vriendin wil helpen als zij dronken in de auto stapt, wordt Justyce aangehouden omdat hij er verdacht uit ziet. Waarom? Door zijn huidskleur. Hij wordt snel vrijgelaten, maar toch weet dit hem te achtervolgen. Daarom schrijft hij brieven naar Martin Luther King, want wat zou hij doen als hij in deze situatie zou zitten?
Nic Stone komt naar Yalfest 2019, dus als voorbereiding op dit evenement besloot ik haar boeken te gaan lezen. Zij en ik heb ik al gelezen en vond ik erg goed, dus ik was nieuwsgierig geworden naar dit andere verhaal van haar. Deze richt zich meer op etnische profilering en racisme en zou lijken op The Hate U Give. Dit boek vond ik ook erg goed, dus ik vroeg me af hoe de impact van dit boek op mij zou zijn.
Wat zou Martin doen? is een verhaal dat door vele mensen gelezen zou worden, aangezien het veel heftige, maar belangrijke thema’s aansnijdt die erg serieus genomen moeten worden. Justyce is een goede jongen, maar ondanks zijn harde werk en uitmuntende schoolresultaten wordt hij toch anders behandeld dan bijvoorbeeld blanke medeleerlingen. Door zijn arrestatie (die geheel onterecht was) is hij steeds meer aan het denken over etnische profilering, wat een veelbesproken onderwerp wordt in zijn debatclub. Als lezer merk je hoe oneerlijk dit is en zet het je zeker aan het denken.
De schrijfstijl van Nic Stone vond ik erg fijn en dit dunne boekje heb je binnen een dag uit, maar het verhaal is iet wat chaotisch. Nic Stone wisselt heel vaak van perspectief en plots kan het verhaal in scriptvorm worden verteld, wat nogal veel verwarring kan bezorgen. Daarbij denk ik dat Nic Stone nog meer uit het boek had kunnen halen als ze het iets meer had uitgewerkt. Zo slaat de titel op de brieven die Justyce fictief schrijft naar Martin Luther King, maar zo veel brieven worden er eigenlijk niet geschreven? Dit aspect van het verhaal had van mij veel uitgebreider gemogen, net zoals andere delen die het verhaal meer diepte hadden kunnen geven.
De personages zijn soms wat lichte karikaturen, maar hierdoor benadrukt het wel de ernst van de etnische profilering. Justyce vond ik in ieder geval een treffende hoofdpersoon. Hij is hardwerkend, leergierig en heel vriendelijk, waardoor het afschuwelijk is om te zien dat hij door bijvoorbeeld politieagenten in een hokje wordt gestopt en wordt bestempeld als een crimineel. Zijn debatclub is een goede toevoeging aan het verhaal, waardoor de debatleden op een genuanceerde wijze bepaalde onderwerpen aankaarten. Zeker halverwege het verhaal weet het boek je compleet te pakken en weet je je nog meer in te leven in Justyce.
Nic Stone is een aanwinst voor Yalfest. Haar boeken weten belangrijke onderwerpen aan te kaarten die door vele jongeren besproken zouden moeten worden. Dit boek weet je zeker te grijpen en ik ben nu nog meer enthousiast over Yalfest, want Nic Stone is een geniale schrijfster! Wat zou Martin doen? is een must-read voor vele jongeren die meer willen weten over racisme en etnische profilering, een aanrader voor de liefhebbers van The Hate U Give!
Beoordeling: 9/10
Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar van Best of YA, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media.
1 reactie
Ik heb het boek liggen en ik zit erover te denken om eerst deze te lezen en dan pas Noem Me Bij Jou Naam voor een leesclub en in dat boek heb ik echt geen zin. Maar goed. Zij en Ik vond ik dus echt helemaal niets en daar ben ik ook al vrij snel mee gestopt. Ik vond de schrijfstijl daar dus niet fijn en te kinderlijk, maar ik ben benieuwd hoe dat hier is. Houd mijn blog dus in de gaten 🙂