Recensie: Water en Vuur (Water en Vuur #1)

Titel: Water en Vuur (Water en Vuur #1)6 Water en Vuur Victoria Scott

Auteur: Victoria Scott

Genre: Spanning, Young Adult

Uitgeverij: Leopold

Bladzijdes: 307

Bindwijze: Paperback

Prijs: 17,50

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Tella is zestien jaar oud en radeloos. Haar broer is ziek en de dokters hebben geen oplossing. Dan krijgt ze een aanbod: ze kan meedoen aan de Zwavelloop, een wedstrijd in vier ecosystemen, jungle, woestijn, oceaan en bergen, met als hoofdprijs een geneesmiddel voor welke ziekte dan ook. Aangezien Tella er alles aan wil doen om haar broer te genezen, neemt ze het aanbod aan. Alle deelnemers die meedoen krijgen een ei met daarin een Pandora, een wezen die hen kan helpen met de wedstrijd. Wat voor wezen zou er in het ei van Tella zitten en hoe zal de wedstrijd verlopen? De Zwavelloop is begonnen!

 

Ik was al een hele lange tijd ontzettend nieuwsgierig naar dit boek. Ik hoorde verhalen dat dit een mix tussen de Hongerspelen en Pokémon was, een ideale combinatie als je het mij vraagt! Ik had hierdoor best hoge verwachtingen van dit boek. Gelukkig kwamen mijn verwachtingen redelijk uit, hoewel ik niet volledig tevreden ben met dit boek.

 

De setting van Water en Vuur is fantastisch. De Zwavelloop is een spannende wedstrijd en er is veel actie en gevaar te vinden. De deelnemers moeten telkens binnen een bepaalde tijd door een ecosysteem heen zijn, waardoor er een tijdsdruk is en je snel door wilt lezen, je moet weten of Tella en de andere deelnemers het gaan redden! De spanning wordt mooi opgebouwd en heeft het boek me een aantal keer flink verrast. Ook de Pandora’s de wezens die de deelnemers helpen in de wedstrijd, vond ik leuk! Ik had verwacht dat de Pandora’s moeilijk in te beelden waren, maar dit deed ik juist met gemak! Ik vond de krachten van de Pandora’s een fijne toevoeging aan het verhaal, er waren genoeg verrassingen te vinden in dit boek door deze merkwaardige wezentjes!

 

Tella is in het begin echt een tutje, een typisch meisjes-meisje, maar als ze eenmaal meedoet aan de Zwavelloop begon ik haar steeds meer te waarderen. Ze werd steeds sterker en ze doet er alles aan om haar broer te genezen, hoe groot het gevaar dan wel niet is! De karakterontwikkeling in dit verhaal vond ik goed gedaan en ben benieuwd hoe Tella zal handelen in de rest van de boeken. De rest van de personages waren goed uit elkaar te houden en brachten genoeg energie in het verhaal.

 

Tot nu toe klinkt alles heel positief, maar met een kritische blik heb ik ook wat kanttekeningen kunnen plaatsen bij dit verhaal. Ten eerste was er wat romantiek te vinden in het verhaal, maar dit was naar mijn idee wat overbodig. Deze serie leek me juist zo gaaf als de focus werd gericht op de actie en het wantrouwen op andere deelnemers, maar dit was niet helemaal het geval. Het boek zou sterker zijn geweest als de romantiek eruit werd gehaald, ik had het gevoel dat het erin zat puur zodat het meer lezers zou trekken die nog willen zwijmelen bij het lezen over een koppel. Daarnaast zit ik nog te twijfelen over de geloofwaardigheid van de organisatie achter de Zwavelloop. In het verhaal krijg je te horen hoe deze wedstrijd is ontstaan, maar ik kan het niet helemaal vatten waarom deze wedstrijd nog steeds bezig is. Dit maakt me wel nieuwsgierig naar het tweede deel, waar ik hopelijk wat meer uitleg krijg over de motivatie van de spelleiders. Daarbij geloven de deelnemers heel snel wat ze te horen krijgen, zelf zou ik dus echt niet alles geloven wat de deelnemers te horen krijgen…

 

Water en Vuur, een vlammend-nat boek (mijn grappen worden erger en erger…) die me op positieve wijze heeft verrast. Een spannend verhaal over een wedstrijd met coole wezens (ik wil ook een Pandora!) in een indrukwekkende setting. Ik ben een fan geworden van Tella en kan niet wachten totdat ik het tweede deel in handen krijg!

2 reacties

  1. Ik was ook niet enorm enthousiast over dit boek, ondanks dat ik het een heel gaaf concept vond. 😀

  2. Oeps, deze heb ik nog altijd niet gelezen 🙁 #hinktnogaltijdachterop

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.