Recensie: We come apart

Titel: We come apart

Auteur: Sarah Crossan & Brian Conaghan

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Bloomsbury

Bladzijdes: 329

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9781408878880

Prijs: 9,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Nicu is een jongen die uit Roemenië komt en die met zijn ouders geld probeert te verdienen in Engeland. Zijn ouders huwelijken hem namelijk uit aan een Roemeens meisje, maar voor het huwelijk moeten ze eerst geld verdienen. Nicu wordt alleen opgepakt en moet naar de middelbare school toe, terwijl zijn Engels taalniveau niet al te goed is. Jess is een rebelse tiener die haar gewelddadige stiefvader haat en wordt opgepakt tijdens een poging om wat make-up te stelen. Beide tieners hebben een taakstraf en ondanks hun verschillende werelden worden ze vrienden. Maar kan deze vriendschap blijven bestaan als Nicu binnenkort terug moet naar Roemenië voor zijn huwelijk?

 

Sarah Crossan kende ik van EEN en Nieuwe maan, twee fantastische boeken die zijn geschreven in vrije versvorm. Haar nieuwe boek is in samenwerking met Brian Conaghan, een auteur waar ik nog niks van had gelezen. Zou de samenwerking geslaagd zijn? Tijdens YALC zag ik het boek liggen voor een lage prijs, dus deze moest ik gewoon meenemen naar huis.

 

De vrije versvorm van Sarah en Brian is zoals gewoonlijk erg fijn. Dit boek lees je binnen twee uurtjes uit, aangezien je er zo doorheen bent. Ondanks de snelle vaart in het lezen is het boek zwaarder dan gedacht. Nicu is een hele eerlijke jongen die de goedheid zelf is, maar hij wordt zwaar bevooroordeeld door zijn klasgenoten. Erg afschuwelijk, aangezien Nicu juist zijn best doet om Engels te leren. Zijn hoofdstukken zijn ook in wat gebrekkig Engels, wat erg past bij het personage. Ik vond het zo oneerlijk om te zien dat Nicu een goed hart heeft, maar dat hij constant tegenslagen moet ondergaan. Het laat goed zien hoe verschrikkelijk het is dat buitenlanders die zich actief willen inzetten voor hun integratie juist zo hard worden behandeld.

Jess is daarentegen een brutale meid die vol woede zit. Haar stiefvader is een man waar je nachtmerries van krijgt, waardoor je Jess al snel begrijpt. Ze is dan wel een probleempuber, haar redenen zijn wel logisch. De vriendschap tussen deze twee personages is zo fijn, aangezien ze samen elkaar sterk kunnen maken. De hele wereld lijkt hen tegen te werken, maar samen weten ze hun problemen te trotseren. Ik had meerdere keren een brok in mijn keel door de omstandigheden van Jess en Nicu, zeker rond het einde. Want ja, Sarah en Brian weten ervoor te zorgen dat dit boek je haast niet loslaat als je de laatste pagina’s leest.

 

We come apart is een boek dat naar mijn idee zeker vertaald moet worden. Het snijdt vele onderwerpen zoals racisme, vooroordelen, geweld en vriendschap. De schrijfstijl weet je snel mee te nemen in het verhaal en langzamerhand sluit je beide personages compleet in je hart. Ik ben steeds meer een fan geworden van verhalen in vrije versvorm, dus daar zou ik zeker meer van willen lezen. Een enorme aanrader!

Beoordeling: 9/10

2 reacties

  1. Wow, dit klinkt als een heel mooi boek!

    1. Ik denk ook zeker dat jij dit boek enorm kan waarderen Katja! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.