Recensie: Welkwoud (Verdermeer #2)

Titel: Welkwoud (Verdermeer #2)

Auteur: Tahereh Mafi

Vertaling: Merel Leene

Genre: Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 344

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789463491501

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Laylee woont in Welkwoud, een magisch land waar de winter gevierd wordt met allemaal feestjes. Laylee is de enige die niet mee doet aan de feestelijkheden, aangezien zij de mordeshoor is van Welkwoud. Een mordeshoor moet de doden wassen en klaarmaken voor het hiernamaals. Na het overlijden van de moeder van Laylee vertrok haar vader, waardoor zij in haar eentje het werk moet doen. Ze werkt nu al twee jaren zonder enige pauze en ze begint zwakker te worden. Ze verliest langzaamaan haar kleur, maar dat kan veranderen als twee bijzondere kinderen verschijnen bij haar huis. 

 

Ik ben gek op de boeken van Tahereh Mafi. Haar sprookjesachtige en unieke schrijfstijl weet mij altijd te verwonderen, dus ik was meteen benieuwd naar Welkwoud toen ik hoorde dat dit boek gebaseerd op een Perzisch sprookje zou verschijnen. Het zou een soort vervolg zijn op Verdermeer, maar zou ook los te lezen zijn. In tegenstelling tot Verdermeer is Welkwoud niet voor kinderen, maar voor iets ouder publiek. Verdermeer had ik al een tijdje geleden gelezen, dus ik dook snel weer terug in deze magische wereld en las over het avontuur van Laylee.

Welkwoud is inderdaad een verhaal dat je apart kan lezen van Verdermeer, maar ik raad het enorm aan om het vorige boek van Tahereh Mafi ook te lezen, zodat je optimaal kan genieten van dit verhaal. De twee hoofdpersonen van Mafi’s vorige boek zijn namelijk een groot onderdeel van dit verhaal. Mafi praat je nog wel bij over de gebeurtenissen in Verdermeer, maar toch mis je wel de fijne details waardoor Alice en Olivier heel levendig voor je worden.

De schrijfstijl van Tahereh was weer erg bijzonder, hoewel ik op het begin nog niet volledig werd opgeslokt door het verhaal. Uiteindelijk zat ik er helemaal in en las ik prachtige beschrijvingen die alleen Tahereh Mafi zou kunnen maken. Ze weet simpele dingen zoals zonlicht of kou op een unieke wijze te verwoorden, waardoor je echt je ogen kan uitkijken bij de meest normale dingen in het leven. Ook de alleswetende verteller werkt heel goed bij dit verhaal. De verteller spreekt je ook vaak aan en weet het verhaal heel aandoenlijk te maken. Nu moet ik wel zeggen dat dit boek voor een iets ouder publiek is, want een verhaal over een meisje dat lijken wast is niet bepaald bedoeld voor kinderen…

Vooral halverwege het verhaal merk je dat lugubere randje van Welkwoud. In het begin gebeurt er nog niet heel veel, maar uiteindelijk krijgt het verhaal interessante wendingen waardoor ik haast niet kon stoppen met lezen. Sterker nog, ik heb tot in de late uurtjes het boek gelezen, omdat ik gewoon moest weten hoe het afliep… Hoewel de focus op de doden wat akelig kan zijn, weet Tahereh Mafi er wel voor te zorgen dat je je niet onaangenaam gaat voelen tijdens het lezen. Ook de Perzische invloeden in de wereld van Welkwoud vond ik erg mooi beschreven, je ziet duidelijk dat dat Tahereh Mafi een deel van haar etnische achtergrond in het verhaal heeft gestopt.

Welkwoud is een bijzonder verhaal waar je kan genieten van de wonderbaarlijke schrijfstijl, magische setting en kleurrijke personages. De vertelstem van Tahereh is heel prettig en het lugubere randje van de taak van een mordeshoor geeft het verhaal een uniek sfeertje. Ik heb echt genoten van Welkwoud en kan daarom ook niet wachten om Heel me eindelijk in huis te halen, want ik kan geen genoeg krijgen van de boeken van Tahereh Mafi!

Beoordeling: 9/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.