Recensie: Wereldredders

Titel: Wereldredders

Auteur: Simon Stranger

Vertaling: Bernadette Custers

Genre: Contemporary, Young Adult, Literaire YA

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 174

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000316021

Prijs: 10,00

Cijfer: 7/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Emilie ontmoet tijdens een dagje winkelen Antonio, een jongen die stickers op kleding plakt die vertellen dat de makers van deze kleren in slechte omstandigheden leven, om zo consumenten bewust te maken van hun aankoop. Antonio zit bij De Wereldredders, een groep die de kinderarbeid in arme landen onder de aandacht willen brengen. Hoewel Emilie eerst wat sceptisch is, sluit ze zich aan bij deze groepering en worden er acties gestart om de wereld te verbeteren. 

 

Toen ik laatst bij boekhandel van Stockum was in Leiden, was er een uitverkoop in hun kelder. Een echte leesgek als ik kon het niet laten om even flink te snuffelen, dus ik kwam al snel uit bij Wereldredders, een literaire YA van de uitgeverij Best of YA. Ik heb al veel boeken van hen gelezen, maar dat waren vooral boeken die je niet kon stoppen in het literaire genre. Het leek me daarom fijn om eens een nieuw genre te ontdekken, dus nam ik Wereldredders mee naar huis. Zou een literaire YA bij mij in de smaak vallen?

Wereldredders is een verhaal dat je aan het denken doet zetten. In Wereldredders volg je Emilie die zich aansluit bij De Wereldredders en meerdere acties uitvoert om consumenten duidelijk te maken dat kinderen in arme landen hebben gewerkt aan de producten die ze kopen. Deze acties worden versterkt door korte beschrijvingen van kinderen die in armoede leven en gevaarlijk werk moeten verrichten om te overleven. Je krijgt hierdoor veel informatie over de slechte arbeidsomstandigheden waar kinderen mee te maken hebben. Je zal verbaasd raken door de vele producten die totaal niet op de goede manier geproduceerd worden.

Ook Emilie raakt verbaasd over de omstandigheden waar kinderen in leven. Elektronica, voedsel, kleding, veel producten die Emilie gebruikt blijken heel slecht te zijn. Emilie raakt daardoor betrokken bij De Wereldredders terwijl dat niet volledig in haar straatje ligt. Haar eigen leefomgeving let totaal niet op de productie van de spullen die ze dagelijks gebruiken. Emilie is daarom een meisje met haar eigen visie, wat haar erg sympathiek maakt. Ze heeft tijdens haar acties voor De Wereldredders ook te maken met verliefdheid. Hierdoor wordt de boodschap van het boek verweven met thema’s als liefde en vriendschap, wat het een veelzijdig boek maakt. De schrijfstijl van Stranger is erg mooi, wat ik wel vaker vind van Noorse schrijvers.

Dit boek had ik binnen een dag uit en heb je echt zo uit, dus het is een vrij kort verhaal met een sterke boodschap. Af en toe vroeg ik me wel af waarom de schrijver dit boek schreef. Het richtte zich namelijk enorm op De Wereldredders en de gruwelen waar ze tegenop treden, soms leek het daarom ook dat de andere aspecten van het boek het verhaal in waren gestopt om het wat op te vullen. Wilde Stranger een verhaal schrijven, of wilde hij zijn boodschap juist overbrengen op een nieuwe doelgroep? Lezers bewust maken van de productie van sommige artikelen lijkt hierin echt zo centraal te staan, dat het je kan storen. Ik had graag iets meer gezien van het leven van Emilie, maar voor de rest was mijn introductie met literaire YA een aangename beleving. Wie weet scoor ik weer eens een literaire YA! Er zijn in ieder geval meer boeken uitgegeven door de uitgeverij die in dit straatje vallen, dus die hoop ik zeker eens te ontdekken…

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.