Recensie: Woeker (De Invasie #1)

Titel: Woeker (De Invasie #1)

Auteur: Kenneth Oppel

Vertaling: Maria Postema

Genre: Spanning, Young Adult

Uitgeverij: Uitgeverij Condor

Bladzijdes: 312

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789493189287

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

Drie middelbare scholieren hebben een prima leven, maar allemaal hebben ze wat bijzonderheden. Anaya is haast voor alles allergisch, Petra heeft een bijzondere allergie waardoor ze niet tegen water kan en Seth heeft verschillende littekens op zijn armen en is een wees. Op een dag begint het te regenen, en daarna verschijnen er allemaal planten die erg gevaarlijk zijn. Mensen worden opgeslokt door planten of stikken haast door de giftige lucht die ze verspreiden, maar de drie tieners lijken er immuun voor te zijn. Wat hebben de drie met elkaar te maken, en wat schuilt er achter deze invasie van planten?

Afgelopen maand kwam er een spontaan pakketje in mijn brievenbus, namelijk Woeker, een spannend eerste deel van een trilogie waarin de hele wereld in paniek raakt als er allemaal gevaarlijke planten te voorschijn komen. Ik had vrij weinig over dit boek gehoord, maar het leek me meteen een lekker spannend verhaal voor tussendoor. Kan ik hierna nog wel planten zien, of ga ik ze keihard uit de weg?

Kenneth Oppel is een voor mij nieuwe auteur, maar deze eerste kennismaking wist mij wel te pakken. Woeker is een avontuur waarin de wereld langzaamaan wordt gegrepen door planten die veel slachtoffers kunnen veroorzaken, terwijl je drie pubers volgt die hier voor immuun blijken te zijn. Ze moeten niet hoesten door het gas, raken niet gewond door bijtend zuur van de planten en weten zich goed te weren tegen dit groene gevaar. Het begint allemaal met simpele regen (waar Petra tot haar verbazing niet allergisch voor is), maar het wordt erger en erger, totdat de mensheid enorm wordt bedreigd. Geen enkele plek lijkt haast veilig en de hele wereld staat op zijn kop, waardoor de spanning alsmaar toeneemt. De schrijfstijl is erg vlot, waardoor ik ook in een snelle vaart door het boek heen ging.

De personages zijn drie lichte buitenbeentjes, wat ik erg kon waarderen. Anaya heeft zo veel verschillende allergieën en heeft vaak last van bultjes en droge plekken, maar haar naasten zien haar wel zoals ze is. Petra lijkt op het begin een arrogant populair meisje, maar je kan haar steeds meer waarderen. Tot slot hebben we Seth, een nogal ingetogen jongen die maar geen fijn adoptiegezin krijgt. De drie hebben elk hun eigen problemen, maar toch is er iets wat hen uiteindelijk verbindt. De oorzaak van de planteninvasie deed me denken aan een van mijn favoriete YA-series (die ik niet ga noemen, omdat je dan kan achterhalen wat er precies in dit boek aan de hand is), en het was iets waar ik in eerste instantie ook niet aan dacht. Dit biedt echt veel opties voor de vervolgdelen, dit kan nog heel spectaculair gaan worden!

Woeker was een ware verrassing, want ik ben laaiend enthousiast over dit verhaal! Het is erg spannend, het mysterie rondom de planten sprak mij aan en de personages waren erg sympathiek. Ik kan in ieder geval niet wachten op 2022, want dan komt het volgende deel eraan!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek spontaan ontvangen als recensie-exemplaar, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.