Recensie: Wonder

Titel: Wonder3 Wonder R.J. Palacio

Auteur: R.J. Palacio

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Corgi Childrens

Bladzijdes: 416

Bindwijze: Paperback

Prijs: 9,95 (in de boekhandel)

Cijfer: 10/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

August Pullman is een bijzondere jongen. Hij is geboren met genetische afwijkingen, waardoor hij er heel anders uit ziet dan andere kinderen. Mensen vinden hem mismaakt en lelijk, en daardoor is August niet vaak buiten en heeft hij thuisonderwijs door zijn moeder. Zijn ouders, zus en hond houden erg veel van hem en proberen August te helpen om toch een normaal leven te leiden. Zijn ouders besluiten dat het tijd is om Augustus naar een normale school te sturen. Je leest over het leven van het wonder Auggie en hoe andere mensen hem zien. 

 

Toen ik in december een dagje in Rotterdam was om te zeggen dat ik moest stoppen met studeren door mijn gezondheid, besloot ik daarna nog naar de Donner te gaan om mijn boekenbonnen op te maken als troost. Het boek ”Wonder” sprak mij erg aan, en ik heb een speciale versie gekocht waarbij ook een kort verhaal van een ander personage in stond. Een welbestede boekenbon, want dit boek is geweldig en behoort tot één van mijn favoriete boeken.

 

In het begin van het boek volg je het verhaal van Auggie, een jongen met een bijzonder gezicht. Hij heeft veel operaties gehad om zijn gezicht wat normaler te laten lijken, maar veel mensen vinden het nog schrikwekkend als ze zijn gezicht voor de eerste keer zien. Hij vindt zichzelf lelijk en hij vindt het daardoor ontzettend eng om naar een normale school toe te gaan. Hoe zullen zijn klasgenoten op hem reageren? Zal hij wel vrienden maken? Dit boek begint al erg treurig en R.J. Palacio weet gelijk de gevoelige snaar te raken. Dit boek benam me echt de adem, het was zo zielig! August is zo’n dappere jongen en hij verdient de gemene reacties van anderen echt niet. Ik kon me echt inleven in Auggie. Hij moet vaak naar het ziekenhuis toe en de dokters weten niet precies wat hij heeft (herkenbaar), en door zijn gezicht is het voor hem moeilijk om bij een groep te horen en veel vrienden te maken. Het is een personage waar je wel sympathie voor MOET hebben! Auggie is nog maar een kind, en zijn jeugdige blik op de wereld maakt alles ook zo aandoenlijk, maar zo wreed.

 

Ook krijg je de perspectieven van andere personages te lezen, zoals de zus en klasgenoten van Auggie. Ze vertellen hun eigen verhaal en hoe ze tegenover August staan. Sommige stukjes zijn echt hartverscheurend en gemeen, terwijl andere personages zo liefdevol met August omgaan. Dit boek kan je op het ene moment in huilen doen uitbarsten van frustratie en verdriet, en op het andere moment huil je door de vreugde die August meemaakt. Dit boek laat een mooie boodschap achter: beoordeel mensen niet op hun uiterlijk, maar op hun innerlijk.

4 Wonder #1.5 The Julian Chapter R.J. Palacio

Ik heb een speciale editie gekocht van dit boek, waarin ook het verhaal zit van Julian, een klasgenootje van August. Ik verklap niks over zijn rol in Wonder, maar ik moet zeggen dat ik dit verhaal niet zo geweldig vond, maar dat komt ook door het personage. Het einde van dit verhaal vond ik bevredigend, maar Julian een tof personage vinden zit er voor mij niet in. Wel is het een goede toevoeging van het verhaal en bekijk je het eens van een andere kant.

 

Ik vind Wonder een fantastisch boek en daarom raad ik het iedereen aan. Het verscheurt je hart, maar weet het ook op een mooie manier weer heel te maken. Dit is één van mijn beste aankopen die ik ooit heb gedaan, want dit verhaal zal nog heel lang in mijn hoofd zitten. Dit boek bevat een prachtige boodschap die ikzelf elke dag probeer na te leven. Na het lezen van dit boek, krijg je toch het idee dat elk levend wezen een wonder is, en dat het een voorrecht is om al deze wonderen te kunnen aanschouwen.

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Hmm… ik houd wel van boeken met een diepere betekenis! Toen ik het boek voor het eerst zag, dacht ik dat het zo’n humoristisch was. Ik denk dat ik hem ook wel eens wil lezen, ja! Fijne review!

 2. *Grijnst.* I told you! Mooi dat je het boek zo goed vond. Ik ben wel benieuwd naar wat er in dat extra verhaal stond, trouwens.

 3. Hij lijkt me echt tof, wil hem zeker een keer lezen.

 4. Lijkt mij een bijzonder boek! Ga ik zeker eens lezen!

 5. Ohhh, super cool dat The Julian Chapters er bij jou bij inbegrepen zat D: Ik heb niet zo’n hippe, speciale editie :C Maar erg leuk om te lezen dat je het zo’n gaaf boek vond :3

 6. Vandaag deze gescoort voor n euro. Leuk om te horen dat ie goed is!

 7. Ik vind dit boek ook zo goed!
  Jammer dat je The Julian Chapter niet zo leuk vond. Ik denk dat het verhaal er vooral is om iets meer begrip te krijgen voor Julian. Om te laten zien dat iedereen (uitzonderingen daargelaten), hoe erg ze ook kunnen zijn, toch nog ergens een groot hart hebben.
  Ik ben benieuwd wat je van de andere verhalen in Auggie & Me gaat vinden!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.