Recensie: Zac & Mia

Titel: Zac & Mia
Auteur: A.J. Betts
Genre: Young Adult, ziekte
Uitgeverij: Blossom Books
Bladzijdes: 304
Bindwijze: Paperback
Prijs: 14,95
Cijfer: 9/10
Link naar de Goodreads pagina

Zac is al een tijdje in het ziekenhuis. Hij heeft namelijk leukemie en heeft enorm veel opnames. In de kamer naast hem komt een meisje van zijn leeftijd, namelijk Mia, een chagrijnig en koppig meisje met een slechte muzieksmaak. Normaal zou hij geen vrienden met zo’n meisje worden, maar er ontstaat wel een vriendschap tussen de twee pubers. Wat begint met kloppen op de deur en het geven van briefjes, leidt tot een Facebook-vriendschap en veel meer dan dat. Zac en Mia komen dichter bij elkaar dan ze hadden kunnen bedenken.

Twee tieners met een ongeneeslijk zware ziekte. Komt je dat wat bekend voor? Inderdaad, de link met The Fault In Our Stars is al gauw gelegd met dit boek. Maar vergis je niet, dit boek is toch wel anders dan het boek van John Green.

Ik vond dit boek echt schitterend. De situatie waarin de twee pubers zich bevinden, is best mooi en jammer genoeg best herkenbaar (ik heb vaak genoeg in het ziekenhuis gezeten dus ik weet hoe saai het wel niet kan zijn om constant in een bed te liggen in een lege witte ziekenhuiskamer). Ik kom me dan ook goed inleven in Zac. Hij heeft een positieve maar realistische blik, en zijn sarcastische humor over het ziekenhuis kon ik best waarderen (alleen mensen die een erge ziekte hebben mogen alleen grappen maken over hun ziekte of het ziekenhuis, dus Zacs humor keur ik dan ook goed). Zijn toewijding van cijfermateriaal over doodsoorzaken is best grappig, maar tegelijkertijd zorgt dat ervoor dat hij ook nadenkt over het leven en best volwassen is voor zijn leeftijd. Zac is een sympathieke en aardige jongen, wat best een tegenstelling is als je voor het eerst kennis maakt met Mia. Ze is een opstandige tiener die vaak boos is en niet wil meewerken, ze haat haar ziekte en ze vindt het vreselijk om haar schoonheid te verliezen. Maar Mia’s schoonheid blijft voor Zac bestaan. Er was dan wel romantiek in dit verhaal, maar dit was niet heel uitgebreid, wat ik eigenlijk wel positief vond. Zonder dat er kleffe momenten waren, weet je als lezer dat Zac en Mia onafscheidelijk zijn, wat de liefde tussen de twee alleen maar sterker maakt.

De manier waarop Zac en Mia kennis met elkaar maken is echt uniek en vond ik mooi gedaan. Zac begint met het kloppen op de muur als hij zich ergert aan de muziek van Mia, maar uiteindelijk sturen ze kleine briefjes naar elkaar die de verpleegsters afgeven. Beetje bij beetje wordt de band tussen Zac en Mia steeds sterker en ik zou me geen Zac zonder Mia meer kunnen voorstellen.

Hoewel beide hoofdpersonages een vorm van kanker hebben, wordt je niet verdrietig door dit thema. De ziekte is dan wel aanwezig doordat ze in behandeling zijn voor hun ziekte, maar dit wordt niet zo negatief gebracht en er is meer aandacht voor de relatie tussen Zac en Mia. Ook het einde is dan niet al te zielig, hoewel ik halverwege wel met een brok in mijn keel heb gezeten. Het einde geeft vooral de boodschap dat je niet op moet geven en dat je veel meer kan bereiken als je samen bent. Wel had ik het idee dat ik nog verder wilde lezen, Zac en Mia zaten namelijk midden in hun nieuwe avontuur en nu ben ik toch heel benieuwd hoe het verder met ze zal gaan.

Ook een positief punt is de plek waar het verhaal zich afspeelt, namelijk in Australië! Zelf heb ik nog nooit boeken gelezen die zich in dit land afspelen, dus ik vond het best leuk om te lezen over een Australische kinderboerderij bij Zac thuis. Het was even iets anders dan verhalen lezen die zich in Nederland of de Verenigde Staten afspelen, en daardoor las ik met nog meer plezier dit boek.

Zac & Mia is een prachtig liefdesverhaal, waarbij de romantiek en de tragedie van kanker niet centraal staan, maar juist de hoop op een goede toekomst en een sterke band tussen twee kankerpatiënten. Ik vind dit boek, ondanks de romantische laag, ook geschikt voor jongens. Het heeft een diepe indruk op me gemaakt en ik moest dit boek gewoon in één dag uitlezen. Mocht ik ooit weer worden opgenomen in het ziekenhuis, zou ik eigenlijk niets liever willen dan een meisje zoals Mia naast mijn kamer hebben, compleet met slechte muzieksmaak! 🙂 Ik zie dat A.J. Betts nog twee andere boeken heeft geschreven, dus die komen zeker wel een keer aan de beurt!

1 reactie

  1. Staat in de kast! Fijn dat jij het zo mooi vind 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.