Recensie: Zeis (Arc of Scythe #1)

Titel: Zeis (Arc of Scythe #1)

Auteur: Neal Shusterman

Vertaling: Lydia Meeder

Genre: Dystopie, Young Adult

Uitgeverij: Baeckens Books / Blossombooks

Bladzijdes: 448

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789059248427

Prijs: 22,50

Link naar de pagina op Goodreads

In de toekomst is de technologie zo vergevorderd, dat alle problemen op de wereld zijn opgelost. Er zijn geen oorlogen meer, er is geen honger of pijn en mensen kunnen hun leeftijd resetten en zo voor eeuwig leven. De wereld heeft een vredig bestaan, maar door onsterfelijkheid wordt de populatie alleen maar groter. Hier is een oplossing voor bedacht, namelijk de Zeisen. Zeisen zijn mensen die mensenlevens van anderen mogen beëindigen, waardoor de populatie binnen de perken blijft. Citra en Rowan worden allebei uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen, wat ze deels doen zodat hun familie beschermd wordt tegen de dood. Maar kunnen ze dit beroep wel aan, aangezien ze dan verplicht worden om het leven van anderen te beëindigen?

Neal Shusterman is een fantastische schrijver die al heel wat boeken op zijn naam heeft staan. Ik heb erg genoten van de Accelerati-trilogie (wat meer bedoeld voor jongere lezers) en Dor, en ik was laaiend enthousiast toen Zeis werd aangekondigd. Ik hoorde hier al zo veel goede verhalen over, en nu is hij eindelijk vertaald! Is Zeis inderdaad het fantastische boek waar ik naar verlangde?

Zeis is een beklemmend verhaal die een op het eerste gezicht mooi, maar lugubere toekomst laat zien. Er bestaat een AI die alles in de gaten houdt, alles makkelijker maakt voor de mensheid en met een enorme snelheid alle gezondheidsongemakken laat verdwijnen. Mensen kunnen hun leeftijd terugdraaien en voor eeuwig leven, en het komt vaak voor dat je oma haar leeftijd heeft teruggedraaid en jonger is dan jijzelf. Door de populatie in toom te houden, worden Zeisen gekozen om andere mensen te ”dorsen”, waardoor de mensheid niet alleen maar stijgt. Het lijkt mij maar doodeng om in zo’n wereld te leven, aangezien je nooit weet of jij op een willekeurige dag wordt gedorst. De wereld in dit boek is dan wel eng, maar kan nog pijnlijk realistisch worden als de technologie daadwerkelijk zo vergevorderd wordt. Dit boek zet je erg aan het denken, helemaal omdat je twee Zeisen in opleiding volgt. Citra en Rowan willen allesbehalve Zeisen worden, maar toch besluiten ze de opvolging te volgen, met alle gevolgen van dien. Ze zien mensen sterven, mede dankzij hun hand. Hoe besluit je wie deze keer gedorst wordt, en kan je niet je eigen menselijkheid verliezen als je zo veel mensen als het ware afslacht? Dit boek geeft veel stof tot nadenken, zeker omdat Zeisen er andere manieren op nahouden.

De schrijfstijl van Neal Shusterman is weer briljant. Het verhaal heeft een enorme vaart, je blijft geïntrigeerd door deze futuristische wereld en er zijn gewoon spannende wendingen die het verhaal maakt. De onderliggende spanning is altijd aanwezig door de vele ”geoorloofde” moorden, je merkt duidelijk dat je als Zeis veel eigenschappen moet bezitten. Je moet sterk in je schoenen staan, op een moreel verantwoorde manier mensen uitkiezen om te dorsen en constant reflecteren op je eigen acties zodat jouw manier van handelen niet moordlustig wordt. De personages zijn daardoor ijzersterk en de groei die Citra en Rowan op hun eigen manier meemaken is wonderbaarlijk. Daarbij is de vertaling echt uitstekend gedaan, alle termen zoals dorsen en Zeisen kloppen helemaal in het Nederlands, waar niet elk vertaald boek in slaagt.

Zeis is een verbluffende eerste deel van een veelbelovende trilogie, en ik zie een boekverfilming van deze trilogie helemaal zitten. Het verhaal barst van de actie, zet je aan het denken en verveelt geen enkel moment. Dit is een van mijn favoriete boeken die ik dit jaar heb gelezen, en kan nu al niet wachten op het vervolg! Het verbaast mij gewoon dat dit verhaal nu pas is vertaald, want dit boek is een episch verhaal dat geweldig gevonden gaat worden door vele Nederlandse en Vlaamse lezers.

Beoordeling: 10/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.