Recensie: Zij en ik

Titel: Zij en ik

Auteur: Nic Stone

Vertaling: Margot Reesink

Genre: Romantiek, Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Best of YA, Van Goor

Bladzijdes: 287

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000363902

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Courtney kent zijn buurmeisje Jupiter al elf jaar. Ze zijn vanaf het begin beste vrienden, maar Courtney begint Jupiter wel erg leuk te vinden sinds de puberteit. Jupiter is zelf lesbisch, maar bewaart haar eerste keren voor een bijzonder persoon. Alles verandert wanneer Rae de nieuwe leerling is op school, want al snel raakt zij bevriend met de twee pubers. De drie hebben allemaal gevoelens voor elkaar, maar kan de romantiek hun hechte band breken? 

 

Nic Stone komt naar Yalfest 2019 en toen ik dat hoorde was ik meteen nieuwsgierig naar haar boeken. Haar nieuwe boek ”Wat zou Martin doen?” is vandaag uitgekomen, maar ter voorbereiding wilde ik haar andere vertaalde boek nog lezen. Zij en ik is een wat romantischer verhaal vanuit drie verschillende perspectieven. Zou dit boek een mooie aanloop zijn naar Nics nieuwe boek en wist dit boek mijn enthousiasme voor Yalfest nog verder aan te wakkeren?

Nic Stone vertelt het verhaal vanuit het perspectief van drie personages. Eerst lees je over Courtney, een jongen die vaak gedumpt wordt omdat hij gevoelens lijkt te hebben voor zijn buurmeisje en beste vriendin, die lesbisch is. Je leest over het feit dat Rae de nieuwe buurtbewoner is en een deel wordt van de vriendschap van Jupiter en Courtney, waarna je overstapt naar het perspectief van Rae. Tot slot lees je de afloop van het verhaal vanuit het oogpunt van Jupiter. Het mooie aan deze perspectieven is dat elk personage zijn of haar eigen stijl heeft. Zelfs de namen van de hoofdstukken zijn verschillend. Zo heeft Courtney lange zinnen als hoofdstuktitel, terwijl Rae kruiswoordpuzzels heeft en Jupiter songteksten van de band Queens. Ik vond het heel interessant om de verschillende oogpunten mee te maken, Nic Stone weet zich heel goed in verschillende personages te verplaatsen!

Dit boek gaat voornamelijk over liefde. Liefde is heel ingewikkeld, helemaal als je gevoelens krijgt voor een goede vriend of vriendin. Daarbij gaat dit boek over seksualiteit en wanneer je van iemand houdt. Jupiter, Rae en Courtney hebben allemaal problemen wat de liefde betreft. Ze twijfelen veel en ze moeten risico’s nemen die nare consequenties kunnen hebben. Nic Stone zegt dat ze dit boek had willen lezen toen ze nog jong was en haar eigen seksualiteit moest ontdekken (ze is biseksueel) en dat merk je goed in dit boek. Het verhaal laat zien dat seksualiteit geen vaststaand feit hoeft te zijn, maar dat je met welke seksualiteit dan ook op het geslacht kan vallen waarvan je eerst niet verwachtte dat je dat zou zijn. Het is een boek vol diversiteit en ik denk zeker dat veel jongeren steun kunnen vinden tijdens het lezen van dit boek. Toegegeven, het is niet een heel zinderend boek, maar juist een belangrijk boek die meer vertelt over de zoektocht naar jezelf.Hoewel ik in het begin de personages nog vrij afstandelijk vond, begon ik ze gaandeweg het verhaal steeds meer te waarderen. Hoewel het nog pubers zijn, weten ze in dit verhaal goed op te groeien naar zeer verstandige personages die leren van hun fouten. Relaties en aantrekkingskracht zijn zeer lastig te bevatten, maar Jupiter, Courtney en Rae weten in dit verhaal steeds meer over zichzelf en anderen. Zij en ik is een verhaal dat misschien niet voor iedereen is weggelegd, maar voor de liefhebber van realistische verhalen over de zoektocht naar jezelf en seksualiteit is dit een enorme verademing. Ik weet in ieder geval dat ik snel wil beginnen met Nics andere boek, want zij is een ware aanwinst voor Yalfest!

Beoordeling: 9/10

1 ping

  1. […] Zij en ik is een verhaal waar de personages erg worstelen met hun geaardheid. Nic Stone is zelf biseksueel en laat erg goed zien hoe ingewikkeld dit als puber kan zijn. Je leest dit verhaal vanuit drie perspectieven en elk personage heeft zijn of haar eigen schrijfstijl. Nic Stone verduidelijkt dat je niet zomaar mensen of jezelf in een hokje kan zetten, maar dat het spectrum van seksuele geaardheid juist heel breed is. Nic Stone weet altijd goede boodschappen in haar boeken te stoppen, zeker een aanrader! […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.