Riverdale: Een goed begin (en prequel!), maar dat derde seizoen…

Twee jaar geleden kreeg ik van mijn fangirl te horen dat ik Riverdale moest kijken. Ik was zelf wat huiverig over deze serie, maar zij wist me te overtuigen om deze serie een kans te geven. Nu zijn we drie seizoenen later en is er zelfs een boek uitgekomen die een prequel is op het eerste seizoen, dus we hebben al veel gezien wat betreft Riverdale. Maar goed, wat vind ik ervan?

Riverdale is een serie vol geheimen. In het eerste seizoen leer je deze stad kennen, waar verschillende pubers leven die allemaal hun eigen verhaal hebben. Archie is een normale sportieve jongen die houdt van muziek, Betty is zijn beste vriendin met journalistieke ambities, Jughead is een arme jongen die alleen nog met zijn vader woont, Veronica is een rijk meisje die naar Riverdale is gekomen nadat haar vader in de gevangenis is belandt en Cheryl is de leider van de cheerleaders en moet dealen met de dood van haar tweelingbroer Jason. De dood rondom Jason is alleen vrij onduidelijk, want het gerucht gaat dat hij is vermoord. Maar goed, door wie en waarom?

Het eerste seizoen vond ik vele malen beter dan verwacht. Toen Riverdale uitkwam hoorde ik vooral verhalen over knappe jongens. Ik had het idee dat deze serie niet heel diepzinnig was, maar schijn bedriegt. Alle personages in Riverdale hebben meerdere lagen en zitten veel beter in elkaar dan je denkt. Gaandeweg het eerste seizoen leer je steeds meer over Archie, Jughead, Betty, Veronica en Cheryl en merk je dat ze allemaal hun eigen motieven hebben. Zeker het mysterie rondom Jason is ook erg spannend. Ik zag de dader totaal niet aankomen en het einde van het eerste seizoen is een mooie cliffhanger die een opzetje geeft naar het nieuwe kwaad in het tweede seizoen.

Mocht je net als ik hebben genoten van het eerste seizoen, raad ik je zeker aan om de prequel te lezen over deze serie. Zo leer je bepaalde personages nog beter kennen, zeker omdat elk personage in het boek zijn of haar eigen schrijfstijl heeft die echt past bij de personages uit de serie. Hierbij lees je meer over hoe Jughead zich voelt, hoe Veronica is in Manhattan (voordat ze verhuisde naar Riverdale) en hoe Archies band met zijn leraar ontstond. Het geeft een mooi opzetje naar het eerste seizoen en laat zelfs bepaalde kanten zien van personages die je gaandeweg het eerste seizoen tegen gaat komen.

Het tweede seizoen heeft een angstaanjagende moordenaar en deze dader had ik wel op een bepaald moment op het oog, maar de serie wist alsnog veel zijwegen te maken zodat ik toch meerdere mensen had verdacht. Het seizoen begint sterk, maar halverwege het verhaal kabbelt de serie een beetje voort en vond ik het echt saai worden. De tweede helft van het tweede seizoen gaat namelijk vooral over Veronica en Archie, de twee personages die ik echt het minst vind. Archie is een echte good guy, maar is echt heel dom, terwijl Veronica erg verwend is en flinke daddy issues heeft… Het einde van het tweede seizoen maakte me wel nieuwsgierig naar meer, maar deze twee personages mochten van mij juist wat verdwijnen op de achtergrond…

En tja, dan hebben we het derde seizoen. Deze is nu afgerond, maar ik ben hier niet echt over te spreken. Dit seizoen gaat over de Gargoyle King, een soort Dungeons & Dragons-figuur die ervoor zorgt dat spelers zelfs zelfmoord willen plegen voor het spel. Dit seizoen werd echt te bizar voor woorden… Ook de farm was erg onlogisch, wat vooral te maken heeft dat het verhaal plot driven is. Alle personages maakten hele rare keuzes die ze nooit zouden maken, maar moesten doen omdat het nodig was voor het verhaal. De ontknoping maakte wel veel goed, maar er zijn alsnog veel aspecten aan het verhaal die niet echt kloppen. Veel dingen waren ongeloofwaardig, vooral dus de beweegredenen van personages. Het einde geeft een tipje van de sluier voor het vierde seizoen, wat me wel nieuwsgierig maakt, dus ik hoop dat de schrijvers een stapje terug doen betreft de mate van bizarheid in de serie, anders zal het vierde seizoen een regelrechte flop worden.

 Ik ben dus vooral fan van het eerste seizoen en de prequel. Hierbij zijn de personages veel realistischer en hebben ze meerdere lagen die beetje bij beetje worden ontdekt. Na het derde seizoen vind ik alleen Jughead en Betty nog leuke personages, de rest is juist vervelend geworden…

Hoe vind jij Riverdale?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.