Serierecensie: Away – Seizoen 1

Tijdens mijn basisschooltijd had ik een moment dat ik echt verslaafd was aan informatie over de ruimtevaart. Ik las vele boeken over sterren, ruimteschepen en het zonnestelsel, maar ik heb ook ooit tijdens een ziekenhuisopname gesproken met een expert op het gebied van de ruimtevaart, dus ik stelde allemaal vragen over de planeet Mars, een planeet die we mogelijk in de toekomst zouden kunnen opzoeken. Daar gaat Away over, een nieuwe Netflix Original waarvan het eerste seizoen afgelopen vrijdag is verschenen. Ik wilde de innerlijke ruimtevaartliefhebber plezieren met deze serie, dus ik heb even wat bingewatchsessies gedaan!

Bron: IMDb

Commandant Emma Green is opgeleid tot astronaut en mag een ruimtemissie van drie jaar naar de planeet Mars leiden. Hierdoor laat ze alleen haar man en dochter achter op planeet aarde, die haar eigenlijk meer nodig hebben dan ze denkt. Wanneer ze met haar crew door de ruimte reist, trotseert ze vele gevaren en houdt de internationale crew contact met hun familieleden, die hopen dat ze deze missie overleven.

Away is een ruimteserie die daarnaast genoeg beelden op aarde laat zien. Deze gevaarlijke missie naar Mars zorgt voor genoeg problemen binnen het ruimtestation, zeker als er enige spanning tussen de bemanning is. Gescheiden zijn van je familie voor drie jaar is niet niks, helemaal als er een kans is dat je nooit terugkeert naar de aarde. De problemen die zich afspelen in de ruimte zijn heel realistisch en zorgen ervoor dat je na een aflevering graag verder kijkt, waardoor de serie erg vermakelijk is om te zien.

Hilary Swank speelt Emma Green, wat ze buitengewoon goed doet. Ze neemt veel verantwoordelijkheden als commandant, maar ze weet zich staande te houden en dapper te blijven in tijden waarin de situatie uitzichtloos lijkt. Ze heeft veel steun aan haar familie, maar ook aan de crew van het ruimtestation. Ze reist met een internationale crew, zo is er iemand uit India, Engeland, China en Rusland. Hierdoor zie je de verschillen tussen deze culturen, wat de serie erg interessant maakt. Zo is de Rus erg nukkig en toont hij niet snel zijn emoties, en zijn er landen zoals China waar homoseksualiteit het liefst in de doofpot wordt gestopt. De verschillende bemanningsleden weten ondanks hun verschillen heel goed met elkaar samen te werken, de dynamiek in het team wordt gaandeweg het seizoen beter en beter.

Bron: Netflix Nederland

Naast alle ruimteavonturen volg je ook de familie van Emma op aarde. Haar man heeft last van een zeldzame aandoening waardoor zijn spieren niet meer goed werken, waar hij veel last van heeft, helemaal wanneer zijn lichamelijke kwalen oplopen. Hun dochter mist haar moeder verschrikkelijk, maar leert ook nieuwe mensen kennen die veel om haar geven. De thuissituatie is niet al te best, maar ze weten het beste van de situatie te maken. De scènes op planeet aarde zijn zeker niet saai, maar weten juist goed de situatie van Emma extra inzichten te geven.

Het eerste seizoen van Away wist mij in zijn greep te houden, waardoor ik ook maar al te graag hoop dat er een tweede seizoen gaat komen. Emma’s missie is nog niet voorbij en de problemen zowel in de ruimte als op aarde bieden genoeg mogelijkheden voor nieuwe afleveringen. Mocht je toe zijn aan een ruimteavontuur van ongeveer tien uur, kan ik je zeker deze missie naar Mars aanbevelen. Dit seizoen krijgt van mij een welverdiende 9, op naar meer avonturen richting deze nog niet bezochte planeet!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.