Serierecensie: The 100

Aan het begin van mijn blogperiode begon ik aan de serie The 100, welke is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Kass Morgan. Ik was al snel verslaafd aan deze serie, en nu is dinsdag de laatste aflevering uitgekomen, waarbij het verhaal is afgesloten. Zeven seizoenen aan bingewatchmateriaal, is het het kijken waard?

Bron: MijnSerie

In The 100 is er een toekomst waarin de aarde onbewoonbaar is, en waarin de mensheid leeft in een groot ruimtestation. Na vele generaties lijkt ook het ruimtestation het niet vol te houden, dus er wordt gekeken naar mogelijkheden om terug naar de aarde te keren, waar hopelijk geen straling meer is. De oplossing? Stuur honderd criminele jongeren naar de planeet, dan kunnen die wel uitzoeken of de aarde weer bevolkt kan worden! De aarde blijkt dus weer bewoonbaar te zijn en de jongeren vieren feest, maar zijn zij wel de enige mensen op de aarde? Al snel volgt een spannend avontuur waarbij het nog onduidelijk is of de mensheid kan blijven bestaan…

Bron: WelkeSerie

Na zeven seizoenen gezien te hebben, merk je pas hoe de hele verhaallijn enorm is uitgebreid. De serie begint met een ruimtekolonie die terug willen naar de aarde, maar al snel is duidelijk dat er nog mensen op de planeet wonen, die leven als barbaren. Het overlevingsinstinct van de verschillende partijen is hoog, waardoor er veel offers gemaakt worden en waarin niemand zeker is van een goede afloop. Elk seizoen introduceert wel weer een nieuw gevaar of nieuwe obstakels, waarbij je steeds meer dingen afvraagt over de geavanceerde technologie en de oorsprong van deze onbewoonbare planeet. In de eerste seizoenen is er vooral wat tienerdrama, maar na het derde seizoen zijn de pubers al opgegroeid en moeten ze leven in een wereld vol conflicten en meerdere volken die met elkaar moeten samenleven. De wereld wordt complexer en de serie neigt steeds meer naar fantasy, waardoor ikzelf de logica iets minder te zoeken vond tijdens de laatste seizoenen. Maar goed, de makers moeten natuurlijk telkens nieuwe dingen verzinnen om het verhaal gaande te houden, maar bepaalde keuzes vond ik niet heel consistent als je het vergelijkt met het begin van de serie. Afgezien daarvan is de serie erg verslavend, blijft het spannend en is er veel afwisseling in de personages.

Bron: Netflix Nederland

De personages beginnen nog vrij onschuldig, maar al snel worden de jongeren verplicht om volwassen te worden en verantwoordelijkheden op zich te nemen. Clarke is op het begin een meisje die door veel ongeluk bij de honderd wordt gezet, maar ze bloeit op als een leider die offers moet maken. Ze beschermt haar eigen mensen en maakt een hoop mee, net zoals de andere grote personages. Bellamy en Octavia zijn broer en zus die elkaar graag steunen, maar vaak ook hele andere paden bewandelen. Murphy is vooral erg arrogant en egoïstisch, maar ondanks zijn rotte persoonlijkheid weet hij toch enige sympathie op te wekken bij de kijker. Probeer je niet al te gehecht te laten raken met personages, want niemand is zeker om te overleven en ik heb vaak met pijn in mijn hart afscheid moeten nemen van een paar geliefde personages.

Nu vond ik het laatste seizoen een tikkeltje over the top, en had ik iets te veel vraagtekens bij alle epische ontwikkelingen die zich afspeelden tijdens de eindstrijd waar het lot van de mensheid werd bepaald. Vooral in de laatste drie seizoenen waren een paar dingen wat vergezocht, maar heb ik me enorm vermaakt. De serie is meeslepend, de acteurs zijn uitstekend (iedereen zwijmelt wel weg bij een van de personages, blijkbaar zijn alle laatste mensen in het heelal uitzonderlijk knap), de actie is constant aanwezig en je bouwt echt een band op met de personages. Mocht je dus een serie voor de lange termijn willen hebben, is The 100 een uitstekende keuze. Zeven seizoenen kijkplezier, en alles gewoon te vinden op Netflix! Als ik de hele serie in zijn totaal neem, geef ik het ook een welverdiende 8. Nu maar hopen dat onze toekomst niet zo gaat worden als deze serie…

1 reactie

    • Humperbert Engeldick op augustus 24, 2021 om 9:15 am
    • Reageer

    The 100,

    Best leuk om naar te kijken. Knappe mensen in deze serie inderdaad. Ik merkte bij mezelf dat als ik de serie ‘s-avonds laat nog keek voor het slapen gaan , ik de slaap moeilijk kon vatten. Ik werd een beetje depri door alle onheil, ellende en tomeloos geweld. O ja, wat ook een beetje vreemd is is dat de mannen in de post apocalytische wereld eigenlijk de mietjes zijn en de vrouwen de bikkels. Vrouwen van middelbare leeftijd maken jonge kerels in de bloei van hun leven in een ogenblik helemaal in. Het is echt science fiction. De karakters in de serie moorden om hun eigen volk te redden en krijgen dan ineens door zelfinzicht spijt en zoeken verlossing. De wereld geschiedenis in een notedop. Toch heb ik de serie helemaal uitgekeken ondanks de vraagtekens en vreemde plotwendingen.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.