Serierecensie: The Chilling Adventures of Sabrina – Seizoen 3

The Chilling Adventures of Sabrina is een serie over een heksenmeisje die de keuze moet maken tussen haar normale leventje op de middelbare school en haar leven als heks. Het eerste en tweede seizoen vond ik vrij leuk en daarom wilde ik ook graag het derde seizoen zien. Ik vermoedde een spannend avontuur in de hel en genoeg duivelse praktijken van vele heksen. Graag vertel ik je over dit seizoen en aan het einde zal er nog een Spoiler-bespreking zijn (die ik duidelijk zal aangeven) mocht je het seizoen al hebben gezien en in meer detail willen lezen wat ik van bepaalde ontwikkelingen vond. Let op dat het aan te raden is om het eerste en twee seizoen gezien te hebben voordat je deze recensie leest, want het kan zijn dat er lichte spoilers te zien zijn in de normale review.

Bron: IMDb

Sabrina wil graag naar de hel om daar haar vriendje te redden, terwijl de familie van Sabrina staande moeten blijven in een wereld waarin hun duistere meester geen krachten meer heeft. Daarbij komt er een bijzonder kermis in Greendale, die nog wel eens voor veel problemen kan zorgen…

Hoewel ik wat bedenkingen heb bij dit seizoen, merkte ik wel dat de makers flink wilden uitpakken. Sabrina wil in de eerste aflevering al naar de hel voor een reddingsmissie, wat erg leuk was gedaan (alle hints naar andere bepaalde boeken waren geinig). De set is uitgebreid en spectaculairder, meer locaties werden gebruikt, personages zien er nog indrukwekkender uit en over het algemeen barstte dit seizoen van de avontuur en magie. Ik heb me daarom zeker vermaakt en op vele momenten was ik erg nieuwsgierig naar het einde, omdat bij elke stap vooruit er meteen een grote tegenslag kwam. De opbouw in het seizoen zat er goed in en de acteurs speelden zoals vanouds erg goed. Zeker de grote problemen aan het einde van het tweede seizoen lijken na de eerste aflevering al opgelost, waardoor je haast niet kan verwachten wat de rest van het seizoen gaat brengen.

Bron: IMDb

Nieuwe personages waren ook een mooie toevoeging aan de serie. Erg gaaf om te zien dat de hele folklore om magie wordt uitgebreid, je merkt duidelijk dat de heksen niet gelimiteerd zijn tot de duivel, maar dat er vele soorten heksen bestaan waar je voor moet uitkijken. Dit seizoen richtte zich wel iets te veel op mensen die houden van mannelijk schoon (hebben jongens in deze serie überhaupt een shirt nodig, of zorgt de hitte van de hel ervoor dat elk shirt spontaan wordt weggebrand?), maar de spanning zorgde ervoor dat je in het verhaal bleef.

Bron: IMDb

Maar goed, hoe langer ik erover nadenk, hoe minder enthousiast ik ben over deze serie. Ik zal uitweiden in het spoilerstuk hieronder, maar ik vond bepaalde keuzes van de makers heel belabberd. De laatste aflevering deed zo veel teniet aan de kracht van de serie, personages waren soms erg vlak (zeker Sabrina en iets wat betreft haar vrienden van de middelbare school) en een einde van een bepaald personage krijgt echt nauwelijks aandacht. Ik vond de avonturen die Sabrina meemaakte erg lekker om weg te kijken, maar het was soms iets te veel van het goede (of moet ik zeggen, slechte?). Ik ga zeker het vierde seizoen kijken, maar ik denk dat het ook goed is dat dat het laatste seizoen gaat zijn. En lees vooral Seizoen van de heks zodat je nog meer in de heksensfeer kan komen en meer komt te weten over alle personages in Greendale!

SPOILER ALERT SPOILER ALERT SPOILER ALERT SPOILER ALERT

Zo, dan nu over naar de spoilers. Lees vooral niet verder als je het derde seizoen moet zien, maar ik moet gewoon even kwijt hoe belachelijk het einde wel niet was. Tijdreizen om bijna alle problemen op te lossen? Ik moest er van zuchten. Het was te simpel en deed een groot deel van de afleveringen teniet. Het feit dat er nu twee versies van Sabrina zijn waarbij de ene heel graag de heerseres van de hel wil worden vind ik belachelijk, door de serie heen kreeg ik juist het idee dat Sabrina het liefst haar mensenleventje nooit wil opgeven, maar dit wil combineren met een heksenbestaan.

Roz en Harvey vond ik ook niet oké. Ik vind het ten eerste erg vreemd dat je met de ex-vriend van je beste vriendin gaat daten, laat staan dat er nu een ongemakkelijk sfeer hangt waarin duidelijk is dat Harvey toch nog steeds van Sabrina houdt (het einde lijkt het dan weer ”goed” te maken, maar dit heeft denk ik nog een staartje). Het personage van Nicolas wordt compleet kapot gemaakt in dit seizoen (je wordt gewoon gedwongen om zijn relatie met Sabrina af te keuren) en de love interest van Theo vond ik zo vreemd! Theo verdient zeker een fijne relatie, maar hier ging alles te snel. Theo had meer naar Robin kunnen groeien door de loop van het seizoen, maar nu hadden ze meteen wat met elkaar zonder enige ontwikkeling (waarom vraagt Theo na weken pas waar Robin vandaan komt?). Het was zo geforceerd en was totaal niet het liefdesverhaal dat ik voor ogen had voor Theo. Daarbij gingen Roz en Sabrina opeens cheerleaden (iets wat eigenlijk niks voor hen is en Roz heeft veel populaire vrienden terwijl ze daarvoor onzichtbaar was op school) en de vrienden van Sabrina starten een band dat totaal uit de lucht komt vallen en letterlijk geen toevoeging heeft, waarom moet dit te veel gaan lijken op Riverdale? Laat dit alsjeblieft geen crossover worden…

En nog mijn laatste puntje: Caliban. Een gozer gemaakt van klei in de hel, die wordt geprezen door alle andere regenten van de hel. Hoewel al die verschillende regenten even goed de troon van de hel kunnen aanvragen, zetten ze hun hoop op een kleidude? Kom op hé… Ik ben benieuwd wat het vierde seizoen gaat brengen, maar ik hoop wel dat de makers de belachelijke kanten van deze serie zullen aanscherpen… Mocht je op mijn spoilerbespreking willen reageren, meld dan wel een spoiler alert in je reactie, of stuur een berichtje via social media zodat je persoonlijk met me kan babbelen over dit seizoen!

EINDE SPOILERS EINDE SPOILERS EINDE SPOILERS EINDE SPOILERS

1 reactie

  1. Ik ben het wel met je eens. Toen ik eenmaal ging nadenken over wat ik nou daadwerkelijk van dit seizoen vind, dat was het moment dat ik veel kritiek begon te krijgen. Ik probeer het daarom maar als iets luchtigs te zien en er niet te veel over na te denken. Ben wel erg nieuwsgierig naar het vierde seizoen!
    Oh, en natuurlijk Katie Keene. Ik ben benieuwd om nog een verhaallijn van de Riverdale universum te zien.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.