Serierecensie: The Chilling Adventures of Sabrina – Seizoen 4

Het vierde seizoen van The Chilling Adventures of Sabrina is het laatste seizoen in deze serie, aangezien net Netflix de serie heeft gecancelled. Nu vond ik het derde seizoen niet heel denderend en het einde erg raar (lees hier mijn recensie met onderin een spoilergedeelte), dus ik had er wel vrede mee dat er nog maar één seizoen zou komen. Nu er twee Sabrina’s zijn was ik erg benieuwd hoe ze dit zouden oplossen en de serie zouden afsluiten, dus ik kon het jaar 2021 beginnen met het kijken van dit afsluitende seizoen. Zou het laatste seizoen veel goed maken?

Sabrina heeft een keuze gemaakt waardoor ze al haar dromen kan laten komen. Er zijn nu twee Sabrina’s: de ene Sabrina is de koningin van de hel, terwijl de andere Sabrina op de middelbare school en de heksenacademie met haar vrienden zit. Zij vindt het allemaal best, maar het universum kan niet twee dezelfde personen aan. Daarbij is Father Blackwood nog op vrije voet, en heeft hij acht eldritch terrors opgeroepen die Greendale onveilig maken. Kan Sabrina (of de Sabrina’s) alle eldritch terrors stoppen en haar beide levens kunnen leiden?

Bron: IMDb

Het is moeilijk om mijn gehele mening te geven zonder spoilers te geven, dus net zoals mijn vorige recensie heb ik onderin een spoilerstuk geplaatst waarin ik mijn bedenkingen over het einde plaats. Dit seizoen moet een einde breien aan dit verhaal, maar dit is helaas totaal niet gelukt. Ten eerste was de eerste helft van het seizoen wat eentonig. De ”normale” Sabrina merkt dat er een eldritch terror is, paniek breekt los binnen de coven en de terror wordt weggewerkt door met een grote groep spreuken af te roepen. Alle problemen werden vrij makkelijk opgelost, maar in de tweede helft gaat het verhaal een andere kant op. Hierop wordt een opzet gegeven voor een grote afsluiter en heb ik erg genoten van de zevende aflevering (die geweldige referenties had), maar was de laatste aflevering één grote domper. Er zijn veel losse eindjes en geeft een problematische oplossing voor een heftige gebeurtenis, wat mij vrij boos kon maken. Het was een frustrerende slotaflevering die van geen kanten klopte, zeker omdat er juiste mogelijkheden waren om bepaalde problemen op te lossen.

Qua personages was ik ook niet onder de indruk. Sabrina werd een erg verwend en egocentrisch meisje die allemaal maar zelfmedelijden heeft omdat ze geen vriendje heeft, en dat terwijl ze pas 17 is en als heksen eeuwen oud kan worden. Alle belangrijke instructies die ze krijgt negeert ze compleet, waardoor ze erg tenenkrommend werd. Daarbij gingen bepaalde personages dood die letterlijk niet dood konden gaan (als je in de hel sterft en daar al leeft, kan je niet dood gaan omdat je al een persoon bent in het hiernamaals), wat erg onlogisch overkomt. Veel aspecten uit het eerste seizoen werden compleet vergeten, wat zo’n zonde is. Nu vond ik de feministische insteek in sommige afleveringen prettig en had Theo een ministuk waar hij op subtiele wijze de acceptatie kreeg die hij verdiende, maar de rest van het verhaal deed veel afbreuk aan deze goede kanten.

Nee, dit seizoen is het helaas niet voor mij. Er waren wel leuke momenten, maar ik heb vaak mijn ogen gerold en het einde laat me onbevredigd achter. Ik vraag me af of de makers tijdens het maken van dit seizoen al wisten dat dit het laatste seizoen zou zijn, of dat ze juist nog ideeën hadden voor een vijfde seizoen. Het tweede maakt het einde nog niet goed, maar kan wel verklaren waarom het verhaal zo vreemd is geëindigd. Mijn tip? Zie het einde van het derde seizoen (ook al is deze erg raar) als het einde, want dit seizoen is een complete misser…

SPOILER ALERT SPOILER ALERT SPOILER ALERT SPOILER ALERT

Vanaf dit stuk bespreek ik het einde van het vierde seizoen, dus lees vooral niet verder als je het seizoen zelf nog niet hebt gezien. Ik ga het einde bespreken, dus ga alleen verder als je alles hebt gezien of niet van plan bent dit te doen.

Goed, het einde is op meerdere opzichten zo bizar als wat. Ten eerste het feit dat Sabrina is gestorven. Zij had met gemak weer kunnen leven, dit kon bijvoorbeeld door de speciale aarde waardoor Hilda meerdere malen tot leven is gewekt door Zelda, of door de vriendin van Zelda die vertelde dat ze haar kon oproepen als ze een probleem had met de doden. Daarbij was het ook absurd dat hel-Sabrina stierf door de spiegel, dat was een erge anti-climax. De plek waar Sabrina heen ging is ook onrealistisch. Sabrina heeft haar naam in het boek van de duivel geschreven, dus zij zou dus automatisch naar de hel gaan. En over de hel gesproken, hoe raar was het dat de duivel geen krachten meer had doordat Lilith een paar druppels van zijn bloed dronk? Dat Sabrina in een hemelse afterlife is (die zeer saai is) vond ik apart, maar dat Nick door zelfmoord haar weer vond? Ook al vond je Romeo & Julia mooi, zelfmoord om weer bij een geliefde te zijn is nooit de oplossing en geeft juist een problematische boodschap aan kijkers. Zonde, en dat als laatste scène! Mocht je bepaalde aspecten van dit einde wel goed vinden, bespreek het vooral met mij (dit kan in de comments als je duidelijk SPOILER ALERT erin zet, of je kan me gerust een bericht sturen op social media), want ik ben heel benieuwd of ik dingen over het hoofd heb gezien of juist dingen verkeerd zie. Ik hoop namelijk dat ik nog goede dingen aan het einde kan zien, want nu heeft deze serie een bittere nasmaak.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.