Serierecensie: You (Seizoen 1 + 2)

Een paar jaar geleden kwam You online, een serie op Netflix over Joe die een meisje stalkt. Al snel bekeek ik dit eerste seizoen en hoorde ik al dat er een tweede seizoen aankwam. Een jaar geleden had ik beide seizoenen gezien, maar is dit de serie die je moet bingewatchen, of is het een serie die je links kan laten liggen?

Joe Goldberg woont in New York en werkt in een boekhandel. Wanneer Guinevere Beck de boekhandel in stapt, is Joe op slag verliefd. Sterker nog, deze vrouw wordt een obsessie voor hem en hij doet er alles aan om haar hart te winnen, zonder dat ze door heeft dat hij haar stalkt. Hij wil haar beschermen en verbeteren als mens, maar Joe heeft een duistere kant die erg heftig kan uitpakken…

Bron: IMDb

Het eerste seizoen van You is een verhaal waarin je constant huiverig bent. Je volgt de gedachtegang van Joe, die gefixeerd is op een vrouw waar hij helemaal weg van is. Zijn liefde voor Guinevere is erg obsessief en hij heeft allemaal manieren om ervoor te zorgen dat zij ook voor hem valt. Als kijker merk je meteen de onheilspellende sfeer en Joe’s gedachten zijn zo beangstigend, waardoor je erg gespannen de serie kijkt. Penn Badgley als Joe is erg indrukwekkend, aangezien hij ondanks zijn verontrustende gedachten en daden weet hij toch een bepaalde sympathie op te wekken bij de kijker (sterker nog, vele mensen hebben getweet dat ze weg zijn van Joe, terwijl hij afschuwelijke dingen doet). Het eerste seizoen was erg sterk, maar is aan de andere kant wel een typisch stalkerverhaal. Een mooie toevoeging is wel dat het gestalkte meisje en haar naasten ook niet helemaal goedaardig zijn, waardoor je bepaalde acties van Joe lichtelijk rechtvaardig vindt. Guinevere vond ik alleen vaak erg irritant, aangezien ze constant aandacht wil en dit ook meestal krijgt.

Het tweede seizoen heeft een andere setting, namelijk California. Joe probeert met een nieuwe identiteit een frisse start te maken, maar valt al snel weer in een oud patroon van obsessief gedrag rondom een vrouw. Gelukkig is dit seizoen op sommige vlakken heel anders. Personages zijn veel complexer en bepaalde wendingen richting het einde waren erg schokkend en onvoorspelbaar op een goede manier. Joe is dan gefixeerd op een vrouw, doet foute dingen en beschermt daarnaast nog een jong personage, maar toch is dit seizoen een hele andere ervaring. Het laat ook veel meer zien van de achtergrond van Joe en waarom hij dit gedrag vertoont, waardoor je inziet dat hij niet een standaard slecht persoon is met een steekje los. De laatste afleveringen waren naar mijn idee echt fantastisch en de ontknoping had wat losse eindjes waardoor ik niet kan wachten op het derde seizoen!

You is dan op het eerste gezicht een typisch stalkerverhaal waarin de stalker gruwelijke daden verricht maar toch probeert sympathiek te zijn tegenover de kijker, maar vooral het tweede seizoen weet er toch een mooie invulling aan te geven. Niemand is 100% goed, wat deze serie des te interessanter maakt. En goed nieuws, want het derde seizoen komt morgen online op Netflix, dus ik ga er morgen meteen voor zitten!

Bron: IMDb

Wat vind jij van You?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.