Theater: Boy 7

Zaterdagavond kon ik naar de voorstelling van Boy 7, omdat ik kaartjes had gewonnen bij het Best of YA-event. Live on Stage heeft een voorstelling gemaakt over het boek Boy 7 van Mirjam Mous, een spannend verhaal over een jongen die midden in de woestijn wakker wordt, zonder dat hij iets weet. Hier mijn recensie over het boek. Ik vroeg me af of deze voorstelling kon tippen aan dit boek. Er gebeurt veel in het boek, en er zijn veel herinneringen die in het stuk moeten worden neergezet. Zouden de makers trouw blijven aan het boek en zijn de spelers goed ingeleefd in de personages? Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben, want dit toneelstuk was gaaf!

Boy 7 live on stage

Als amateur-toneelspeler (hoewel ik natuurlijk professioneel talent heb, dat moet wel even gezegd worden) ging ik met een sceptische houding naar dit stuk. Ik hoorde dat er muziek in voorkwam en een toneelstuk van een boek? Hmm, dat leek me wel ontzettend moeilijk. Het stuk wordt gespeeld door 5 spelers, en dat is ontzettend weinig als je nagaat hoeveel personen er in het boek zijn. Daarnaast zijn er ook veel locaties, een toneelstuk ervan maken leek me bijna onmogelijk!

De makers hebben toch een geweldig stuk neergezet. Ten eerste was het decor simplistisch maar effectief. Er waren in principe twee delen wat decor betreft: de linkerkant liet het heden zien, terwijl de herinneringen uit het verleden aan de rechterkant werden gespeeld. De overgang van heden naar verleden verliep ook ontzettend soepel, er werd weinig gewisseld aan decor zodat je niet lang hoefde te wachten totdat een scène werd gespeeld. Je kon constant blijven kijken naar het acteerwerk! Ook werden beelden zoals een iPad of laptop geprojecteerd op een groot scherm, en dat maakte het een stuk interactiever en intenser. Met muziek had ik echt een tenenkrommende musical verwacht, maar dit was zeker niet het geval. Er werd alleen gezongen tijdens de wisselingen tussen decor of scène, en de ”liedjes” waren juist wel leuk (en eentje vond ik heel grappig!). De muziek was niet heel nodig, maar wel een fijne toevoeging aan het stuk.

Aangezien ik al 8 jaar aan theater doe, heb ik wel met een kritische blik naar het acteerwerk gekeken, maar dat was verbazingwekkend goed! Baue van Leyden had een goede Boy 7 neergezet. Ik wist door het Best of YA event dat hij het boek niet had gelezen, maar ik vond hem toch een overtuigende Boy 7 waarover ik las uit het boek. Lara (Sanne Franssen) en Louis (Guillermo Hilversum) waren stoere personages, ze hadden zich goed ingeleefd! Eva van den Dam had vele personages neergezet, en die wisselwerking van karakters deed ze uitstekend! Ik was ook erg onder de indruk van Mike Reus als Jones. Zijn karakter was anders dan in het boek, maar was eigenlijk zo veel beter! De agent had echt een absurde gespleten persoonlijkheid, en dat is echt een uitdaging om te spelen! Het was interessant om te zien dat Jones echt achter zijn daden stond, hij geloofde er echt in dat hij iets goeds deed.

 

Verschillen met het boek? Die waren er wel, alleen vond ik deze verschillen juist een verbetering. Wow, dus het was misschien zelfs beter dan het boek? Nou, ik moet zeggen dat de veranderingen een positieve lading hadden in het verhaal, het maakte het verhaal wat complexer en interessanter om naar te kijken. Ik ga niet verklappen wat de verschillen zijn, daar moet je zelf maar achter komen, maar ik kan je vertellen dat je zeker niet teleurgesteld zal raken! Het enige minpuntje wat ik opmerkte, was het stuk waar Boy 7 en Boy 6 op de computer keken. Dit ging naar mijn idee iets te snel en de verbanden werden binnen no-time gelegd, en dat vond ik wat ongeloofwaardig. Voor de rest kon ik weinig opmerken, het was gewoon een uitstekend stuk!

 

Boy 7 is een geslaagde voorstelling en is zeker aan te raden aan fans van het boek. Er zit humor, spanning, muziek en interessante personages in dit stuk, met een goed plot waarbij ze redelijk trouw zijn gebleven aan het boek. De acteurs spelen echt op hun best, ik heb nu weer zin om het boek te gaan herlezen! Hier de link naar de site van Live on Stage, waar je kan kijken waar de komende voorstellingen zijn. Ze spelen tot mei en spelen in vele theaters, dus misschien wel ergens bij jou in de buurt! Boy 7 is een dikke aanrader (en daarnaast is het niet al te duur), dus als ik jou was, zou ik zeker gaan!

6 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Klinkt goedxd

  2. Ik zou hier ook nog wel naartoe willen, leuk verslag!

  3. Ik ben er ook geweest en vond het erg vet! 🙂

  4. Klinkt goed 😀

  5. Ik wil erheen! :O

  6. Ik wist niet dat hier ook een voorstelling van werd gemaakt. Ik heb de trailer net even bekeken en ik moet zeggen dat het er best goed uit ziet! Ik heb het boek niet zo lang geleden gekocht, dus die moet ik maar gauw even lezen en misschien ga ik dan nog wel naar de voorstelling!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.