Thirteen Reasons Why

Aan het eind van de maand maart zou Thirteen Reasons Why uitkomen op Netflix. Ik keek al uit naar de serie toen ik de trailer zag. Het boek heb ik namelijk al een hele lange tijd geleden gelezen en vond ik erg goed, dus ik kon niet wachten om te zien hoe de serie zou zijn. Ik wist niet veel meer van het boek afgezien de grote verhaallijn, dus ik kon met een redelijk schone lei beginnen aan de serie. In de avond van 31 maart begon ik met kijken en de dag erna had ik de volledige serie gezien. Ja, ik was verslaafd, want Thirteen Reasons Why is ontzettend sterk.

 

Clay Jensen is een vriendelijke hardwerkende jongen die laatst een klasgenoot is kwijtgeraakt, namelijk Hannah. Hannah heeft zelfmoord gepleegd en sinds haar overlijden is er een hele andere sfeer op school. Op een dag krijgt Clay een pakketje, met daarin allemaal tapes. Als hij eenmaal de tapes luistert, hoort hij de stem van Hannah, die via dertien geluidsopnames dertien verschillende redenen vertelt waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Clay is daar een van. Terwijl Clay de bandjes luistert, hoort hij vele schokkende dingen over zijn klasgenoten en vrienden. Moet hij de tapes bekend maken of zal dit juist hele grote gevolgen hebben voor zijn klasgenoten en zichzelf?

 

Thirteen Reasons Why is een ontzettend mooie, bijzondere, zielige en ook schokkende serie. Clay luistert naar de overleden Hannah die haar aanleiding van haar zelfmoord vertelt. Bij elke aflevering hoor je een geluidsopname van Hannah en hoe zij een tragisch einde heeft gekregen. Je ziet hoe moeilijk Clay het heeft met het luisteren van alle bandjes. Hannah vertelt namelijk veel schokkende dingen over zijn klasgenoten en hoe naar ze wel niet tegen Hannah deden. Daarnaast zie je alle herinneringen van Hannah die soms echt ondraaglijk zijn om te zien. Daarbij vraag je je echt af wat Clay fout heeft gedaan, aangezien hij overkomt als zo’n eerlijke en goede jongen.

 

Het acteerwerk in deze serie is echt on point. Dylan Minnette speelt Clay vol emotie. Zijn pijn en onrust is echt te voelen, helemaal als zijn vrienden hem ervan proberen te weerhouden om iets te vertellen over de cassettebandjes. Katherine Langford als Hannah weet ook heel overtuigend de depressie van Hannah neer te zetten. Beide personages verdienen zo veel beter, maar ook andere personages zijn heel sterk. Zelfs de personages die je eerst haat, hebben ook een andere kant die ze niet snel laten zien. Ook de ”goede” personages hebben een duistere kant, wat ze heel realistisch maakt. Elke puber heeft wel bepaalde problemen en in deze serie zie je dat maar al te goed. Het enige wat ik gek vond is dat sommige leerlingen van zeventien jaar echt al meerdere tattoo’s hebben. Is dat niet een beetje erg jong? Voor de rest kon ik weinig andere negatieve dingen zien, want deze serie wist ik gewoon binnen twee dagen af te kijken.

Het enige waardoor ik deze serie zou afraden, is doordat er veel schokkende content in zit. Een zelfmoord is natuurlijk nogal heftig, maar naast onderwerpen zoals zelfmoord en depressie zijn er vele andere onderwerpen die best zwaar zijn om te zien. Er is bijvoorbeeld flink wat mishandeling te zien in de serie, zowel lichamelijk als mentaal. De serie waarschuwt soms ook voor de beelden die totaal niet bedoeld zijn voor jonge kinderen, maar vooral niet voor mensen die zich mentaal niet goed voelen. Pas dus wel op als je deze serie gaat zien, je zal er niet vrolijk door worden.

 

Thirteen Reasons Why is een serie met een duidelijke boodschap: kijk uit wat voor acties je uithaalt bij anderen, want je weet nooit wat voor impact het kan hebben. Het laat goed zien hoe hard roddels of gemene opmerkingen over kunnen komen en het zal echt een eyeopener zijn voor mensen die pesten. Thirteen Reasons Why is een ongelooflijk goede serie die mij zeker nog voor lange tijd zal bijblijven.

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Oeh, ik zag deze in een flits voorbij komen op Netflix, maar nu heb je me errug nieuwsgierig gemaakt. Dus binnenkort toch maar eens een aflevering proeven.

  2. Ik had niet gedacht dat ik de serie zo verslavend zou vinden. Vanavond ga ik samen met Dennis de laatste twee afleveringen kijken 😀

  3. Ik vond deze serie echt ijzersterk. Vooral na aflevering 9 wordt het zó ontzettend heftig. Ik heb zelfs een halfuur lang na de laatste aflevering zitten huilen. Aan de ene kant vind ik het ook goed dat ze de heftige scenes zo hebben gemaakt, het snijdt namelijk heftige onderwerpen aan en laat zien dat dit juist besproken moet kunnen worden om zo te voorkomen dat er nog meer slachtoffers komen. Voor mij geld ook: deze serie gaat me nog heel erg lang bij blijven.

  4. misschien wel de meest heftige serie ever… dit gezien het gevoelige onderwerp…. ijzersterk, confronteren en heel leerzaam ook… een serie die je diep raakt en aanzet tot nog meer nadenken….

    • Dennis S op mei 12, 2017 om 1:02 pm
    • Reageer

    Deze serie heeft me – zoals jij ook zegt – aangegrepen. Je zit in de gedachten van Clay, als hij de bandjes beluisterd dan voel je precies wat hij voelt en dat kan soms erg heftig zijn. Clay is een super aardige en fatsoenlijke jongen, en dat je hem zo emotioneel ziet bij de verwerking van de zelfmoord. Echt zo mooi. Soms vergeet ik dat dit maar een serie is en dat het verhaal niet echt zo is gebeurd, maar ik heb toch gruwelijk veel respect voor Clay en Hannah en alle andere karakters. Zij hebben het verhaal zo goed gespeeld, en ik zal deze serie de komende dagen niet uit me hoofd krijgen. Ik kan niet wachten op seizoen twee, het is een super mooie, aangrijpende serie met een duidelijke boodschap. Het verbaast me niet dat deze serie de best bekeken serie is op Netflix, chapeau!s

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.