Wie is de mol seizoen 21: het coronaseizoen in Tsjechië

De afgelopen weken heeft Nederland kunnen genieten van Wie is de mol, waardoor we even de huidige omstandigheden konden vergeten en los konden gaat met theorieën over de identiteit van de mol. Hoewel het coronavirus voor veel beperkingen zorgde, kwamen er toch opnames met tien fanatieke kandidaten in Tsjechië. Hoe was dit seizoen, hoe was de mol, en was het heel anders dan andere jaren? Laten we dit afgelopen seizoen even onder de loep nemen!

Bron: RTL Nieuws

Ten eerste wil ik hulde geven voor de makers van Wie is de mol. Het is al een opgave om locaties en opdrachten te regelen, leuke kandidaten te kiezen en de opnames goed te maken, helemaal wanneer reizen in het buitenland erg lastig wordt gemaakt. Je moet op de een of andere manier afstand bewaren met buitenstaanders, maar het is de crew gelukt! Tsjechië is een enorm mooi land waarbij het mogelijk was om veel opdrachten uit te voeren waarin niet al te veel mensen zijn. Er zijn genoeg opdrachten in de natuur, maar ook in lege theaters, escape rooms zoals kastelen en meer. Het aanbod aan opdrachten was misschien een beetje gelimiteerd en opdrachten in steden waren geminimaliseerd, maar dat was totaal niet storend. Het is al knap dat de makers een heel seizoen wisten te produceren, hoewel de hoeveelheid mindfucks dit seizoen wat meevielen.

De groep vond ik heel gevarieerd. Er was veel commentaar over het feit dat de kandidaten niet heel bekend waren, maar daar was ik het niet mee eens. Ten eerste is het vaak het geval dat ik hooguit 2 of 3 mensen goed ken, de rest is meestal vrij nieuw. Dat is juist leuk, zo leer je nieuwe mensen kennen en krijgen zij ook een breder podium. Ook in coronatijd is het moeilijker om kandidaten te vinden: bekende Nederlanders worden al snel gespot als ze even offline zijn (helemaal nu mensen vaker thuis zitten) en niet elke BN’er zegt ja met een seizoen in 2020. Ik vond de variatie in kandidaten en hun vakgebied (muziek, kunst, theater, journalistiek, sport, literatuur etc.) juist zo veel diversiteit uitstralen, en zeker de minder bekende personen zijn daardoor nog fanatieker en enthousiaster omdat ze mee mogen doen.

De groep vond ik daardoor ontzettend leuk, en vond het zelfs jammer als kandidaten het spel moesten verlaten. Jammer genoeg kwam er halverwege het seizoen een kantelpunt: namelijk het bieden voor een voorsprong bij een opdracht. Dit vind ik een tegenvaller, want hierdoor kan de mol vrij spel hebben. De mol kan in het begin veel geld in de pot leggen, met als verdediging dat de mol dit geld zou bieden in een later moment. Hierdoor weet je als kijker niet of goede/slechte daden in het begin van het seizoen wel terecht zijn, en kan het de mol ook wat lui maken. De dynamiek in de groep veranderde ook meteen, waardoor ik toch wat minder genoot van het team als geheel. Ondanks dat zijn de kandidaten op zichzelf nog steeds heel leuk, maar de opdrachten waarin je moet bieden vind ik een afbreuk doen aan het hele spel (en hierdoor was het ook heel makkelijk om het laagste bedrag van de afgelopen jaren te hebben op het einde). En spoilerwarning voor de volgende alinea, want ik ga het hebben over de mol! Lees dus alleen verder als je het hele seizoen hebt gezien en de identiteit van de mol weet.

Bron: NPO Start

En nu nog een stuk over de mol, want ik had de mol pas halverwege het seizoen door. Op het begin had ik Renée eerst afgeschreven (die hoort gewoon niet goed, die doet wel haar best), maar gaandeweg het seizoen zag ik steeds meer dat ze op de achtergrond zat en het spel manipuleerde. Ze was een erg goede mol die veel geluk heeft gehad met kandidaten die ook veel geld uit de pot haalden, maar zij heeft ook risico’s genomen en wat geld uit de pot kunnen halen. Leuk dat ze het ”ik ben een beetje doof”-argument wist door te zetten na het spel, zodat veel kandidaten haar ook geloofden, briljant!

Ondanks de maatregelen hebben de makers er een mooi seizoen van gemaakt. Liever geen opdrachten meer bedenken waarbij veel grote bedragen uit de pot geboden kunnen worden, maar voor de rest heb ik ontzettend genoten van het seizoen. De kandidaten waren enthousiast en de locaties waren weer erg mooi om te zien. Nu maar hopen dat er een nieuw seizoen dit jaar gemaakt kan worden, want ik kan niet wachten op weer een mysterieus en spannend nieuw seizoen!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.