Dingen die me opvielen aan Tokyo

Mijn week in Tokyo was echt een geweldige ervaring die ik de rest van mijn leven zal herinneren. Het is zo gaaf om voor het eerst buiten Europa te reizen en een stad te verkennen die ik al jaren lang wilde bezoeken. Ik had veel research gedaan naar Japan en had een goed schema opgesteld, dus we genoten volop van deze stad. Hoewel ik al veel wist over Japanners en het stadsleven, waren er nog veel dingen die me opvielen aan Tokyo. Japan is gewoon een heel ander land dan Nederland, dus ik merkte veel verschillen op die ik je graag vertel.

 

Laten we beginnen bij het eerste wat we tegenkwamen toen we naar Tokyo gingen: het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer was echt top geregeld in Tokyo. Op het vliegveld konden we een ov-pas halen en al snel konden we de metro in. Alle metro’s rijden op tijd en uiteraard kon het wel erg druk zijn. Op sommige metrobezoeken was de metro propvol en moest je je vasthouden aan de hendels boven je (die verbazingwekkend laag waren, want zelfs ik met 1.68 stootte mijn hoofd meerdere malen). We zagen altijd wel zakenmannen/zakenvrouwen slapen in de metro en voordat de metro open gaat, gaat iedereen netjes in een rij staan.

De metrostations waren goed aangegeven, maar grote stations waren soms wel een chaos en konden erg onbegrijpelijk zijn. Zo kan je niet inchecken en dan een andere soort metro pakken, want dan moet je toeslag betalen. De grote stations zijn ook zo groot dat je er haast verdwaald in kan raken (zo is Tokyo Station heel lastig als je er wil shoppen, zonder toeslag te betalen als je van de ene kant naar de andere kant gaat).

De Japanners zijn over het algemeen erg vredig en rustig. Wij spraken zelfs zachter dan normaal, omdat Japanners nooit luid spreken, al helemaal niet in de metro. We pasten ons al snel aan, want je merkte wel dat de sociale druk er erg hoog was. We liepen rustig, gingen netjes in de rij staan, praatten rustig, lieten mensen voor gaan in de lift en gingen altijd links bij de roltrappen staan.

De straten waren ook ontzettend schoon. Op een vroege ochtend zagen we nog wel wat vuilniszakken aan de kant van de weg, maar voor de rest was er geen papiertje te vinden op straat. Mensen ruimen troep op en als ze een gevonden voorwerp zien liggen, leggen ze het op een goede plek of blijven er staan totdat de eigenaar het ophaalt. Als we iets wilden weg gooien, konden we alleen geen prullenbakken vinden. Japanners bewaren gewoon hun afval tot ze thuis zijn, want de straten zijn brandschoon zonder enige prullenbakken. Ook waren er ontzettend veel drankautomaten te vinden door de stad heen, met zowel water als aparte drankjes.

Tokyo zat ook vol met winkels vol schattige merchandise. Japanners zijn weg van ‘kawaii’ dingen, dus er zijn vele verschillende karakters die een grote hype zijn binnen Japan. Sommige dingen kenden we wel, maar veel figuurtjes waren zelfs voor ons onbekend.

De animewijk Akihabara had veel winkels vol merchandise, waar we eigenlijk wel een grote schok kregen. Er is namelijk ontzettend veel hentai te vinden en de anime die wij kijken, was er haast niet te vinden. Een winkel met acht verdiepingen bestond soms voor de helft uit hentai-verdiepingen. Best heftig, want voor de Japanners is dit normaal, terwijl wij het maar erg ongemakkelijk en akelig vonden. Zelfs normale animepersonages werden geseksualiseerd. Ook zijn de mensen daar iets opdringeriger en is de sfeer iets minder fijn dan de rest van de stad.

De natuurparken in Tokyo waren in ieder geval schitterend en de sfeer is er ook heel vredig. Bij hele ouderwetse wijken kon je af en toe wel een vrouw in kimono vinden en iedereen liep er rustig bij. Zitplekken zijn wel heel schaars, dus je moet zeker goede wandelschoenen aan hebben. Wel is het mooi om te zien wat voor rituelen er zijn, zoals het reinigingsritueel.

Het vredige is eigenlijk in de hele stad te vinden. Japan is een van de veiligste landen van de wereld, en terecht. Je kan je tas gewoon achterlaten in een restaurant of openbare plek en uren later kan je je tas gewoon ophalen. We voelden ons nergens onveilig, we hebben alleen een paar mensen van de maffia gezien in de metro (die te herkennen zijn door hun tatoeages), maar die doen eigenlijk niks.

Er zijn ook verbazingwekkend veel mondkapjes te vinden. Ongeveer 15% van de mensen die we zagen hadden wel een mondkapje om. Ze zijn erg hygiënisch ingesteld, net zoals de toiletten. Je hebt vaak meerdere knopjes bij de wc, zoals een waterspuit, droger en zelfs wc-geluiden zodat je niet gehoord wordt op het toilet. Heel apart! Ook waren er vaak afbeeldingen te vinden bij wc’s dat je niet moet hurken op de wc, maar op de wc moet zitten. Pfff, dat ze dat niet eens weten…

Het eten was echt fantastisch. Bij normale eetkraampjes had je ook heerlijk eten en alles is er gewoon schoon. Bij vele restaurants zijn er ook etalages met nepvoedsel, zodat je kan zien wat er binnen te eten is. Bij kleinere eettentjes zijn er zelfs automaten waar je je geld in doet, een keuze maakt met het voedsel en een bonnetje krijgt die je inlevert bij de kok. Het eten was er vaak ook vrij goedkoop, je krijgt altijd gratis water en in Japan doen ze niet aan fooi.

Ook is Japan een land van contante betalingen. Met pinnen kom je haast nergens, je moet wel contant geld op zak hebben! Doordat er geen fooi is krijg je alles in muntgeld op, zo spaarden we telkens 1-yen muntjes (die nog niet eens 1/10 van een 1 eurocent is) om die dan in grote aantallen weer te geven, want je portemonnee gaat uiteindelijk vol zitten met muntgeld. 

Dit zijn de dingen die mij erg opvielen aan Japan. Ben jij al in dit land geweest, wat vond je erg opmerkelijk? Laat het me weten! Japan is een bijzonder land en de cultuur is af en toe bedrukkend, maar ik vind het wel een erg vredig land met veel diversiteit. Over een paar jaar wil ik zeker terugkomen voor een langere reis, daar kijk ik nu al enorm naar uit!

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Kiki op juli 11, 2019 om 12:20 pm
  • Reageer

  Dat met het waarschuwen om niet te hurken op zitwc’s is zo omdat sommige mensen het onhygiënisch vinden om op een openbare zitwc te zitten en dus liever willen hurken. Ze weten dat ze moeten zitten, maar vinden hun eigen hygiëne belangrijker dan die van de rest. 😅

  1. Hahaha, dat wist ik nog niet eens :’) En dat terwijl Japanners zo veel aan anderen denken….

 1. Dit waren dingen die mij ook erg opvielen. Het is er inderdaad ontzettend schoon en het ov is heel goed georganiseerd en stil. Kunnen wij Nederlanders nog wel wat van leren! 😛 Ik had op een gegeven moment een plastic zakje in mijn tas zitten om mijn afval in te bewaren zodat ik het in de AirBnB weer weg kon gooien.

  Maar mijn hemel, die stations. Mijn AirBnB zat 2 metrohaltes van Shibuya verwijderd, en ik kwam zo ongeveer iedere dag in een ander deel van het station terecht. Ik ben best directionally challenged, maar toch!

  Ik ben dus niet de enige die die stickers bij de wc’s bijzonder vond! 😛 In Kyoto moest ik bij de Fushimi Inari schrijn naar de toilet en toen waren er alleen maar van die hurk-wc’s. Dat was… een interessante ervaring! Best een contrast met de hypermoderne toiletten die je overal ziet. 😛 Meestal zag ik trouwens wel dat er overal ook een hurktoiletje was bij de dameswc’s.

  Het eten in restaurantjes is inderdaad erg goedkoop. Een (vegetarisch) gerecht bij elkaar scharrelen bij een convenience store was vaak een stuk prijziger en ook niet bepaald gezond. Een banaan kostte een fortuin. Dan is Japan natuurlijk ook een eiland, dus dat sommige dingen duurder zijn is niet heel gek.

  Tokyo is verder een gigantisch metropool, maar dat sommige parken en schrijnen echt superrustig zijn vond ik ook erg opvallend.

  1. Shibuya station was inderdaad een heel doolhof, haha! 🙂 leuk om jouw bevindingen te horen!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.