Een weekend de kerstmarkten bezoeken in Essen en Oberhausen!

Afgelopen weekend hadden we een uitje op de planning staan. We gingen namelijk de grens over, want de kerstmarkten lagen op ons te wachten! Samen met mijn vriendin en goede vrienden gingen we naar Essen, waar we vrijdag en zaterdag de stad en de kerstmarkten gingen verkennen. Op de terugreis zondag hebben we nog een uitstapje gemaakt naar Oberhausen, zodat we nog meer de kerstsfeer konden proeven! Als geek zijnde maakten we er ook een uitstapje van waarin we wat geeky winkels bezochten, dus op dat vlak kan ik je meteen wat winkels aanraden.

In Essen hadden we een Airbnb iets buiten het centrum. We hadden de optie om met de tram naar het centrum te gaan, maar we kozen ervoor om de auto te nemen. Achteraf een goede keuze, want het is veel sneller en net buiten de stad is een parkeergarage waar je overdag maar voor 3 euro kan parkeren. Vanuit daar liepen we naar het station, om vanaf daar de stad in te gaan. Er waren al meteen kraampjes te zien, dus we werden meteen ondergedompeld in de kerstsfeer!

In de centrale winkelstraat vanuit het station waren genoeg leuke kerstkraampjes met eten en drinken, maar daarnaast hadden we ook wat winkels die we bezochten. Zo gingen we het Depot in, waar op interieurgebied veel mooie decoraties zijn. Natuurlijk vooral gericht op kerst rond deze tijd, maar daarnaast waren er genoeg andere dingen. Hier hadden we meteen wat mooie kaarsen in huis gehaald! Verder is er een Primark te vinden, die zelfs nog hele leuke Funko Pops verkocht.

Waar ik vooral van genoot, was de Mayersche Buchhandlung. Ook al hadden ze een kleine collectie aan Engelse boeken, er was genoeg te zien! Het was leuk om de Duitse varianten te zien van populaire YA-boeken, en daarnaast hebben ze veel Duitse manga. Daarnaast was er nog genoeg merchandise rondom manga te vinden, dus we hadden genoeg te zien!

De binnenkant van de winkel was helemaal mooi. Bij de trap waren er hangende papieren, heerlijke decoratie in een boekhandel! Naast boeken hadden ze ook veel bordspellen, helaas wel allemaal in het Duits.

In het oosten en het westen van de stad zijn twee winkelcentra. Degene in het oosten is vrij klein, maar heeft wel een grote GameStop met een lange wand aan merchandise. In het winkelcentrum in het westen is ook een Gamestop en een Elbenwald, hoewel die wat aan de krappe kant had en voornamelijk bestaat uit shirts. Voor geeks kan je je zeker vermaken in Duitsland, want we kwamen uiteindelijk thuis met genoeg geeky dingen (die je in mijn december haul vast gaat zien). In het winkelcentrum in het westen is op de eerste verdieping nog een plein vol eettentjes. Zo hadden we daar op de eerste avond pizza gegeten, en op de tweede dag als lunch typische Duitse gerechten.

In het winkelcentrum in het westen heb je naast mooie kerstdecoratie in de vier hoeken van het centrum, maar wat ik nog wil tippen is de Thalia. Dit is een andere boekhandel met een iets grotere collectie aan Engelse boeken, waar ik voor een zeer goedkope prijs drie bij elkaar horende boeken had gekocht (rond de 7 euro per stuk).

Naast de winkels, hebben we ons uiteraard goed vermaakt op de kerstmarkt. In Duitsland geldt nu de 2G-regel, dus bij een paar winkels kreeg je een bandje bij het tonen van een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Zo kon je de hele dag de winkels in, en bij de kerstmarkten wat eten en drinken. Bij één plein waren er vooral veel kraampjes, en de rest van markt was verspreid in de straten er omheen. Er is zelfs een Middeleeuwse markt, maar die was pas echt knus wanneer het donker werd. We hebben meerdere keren wat te eten gehaald op de markt, en daarnaast waren er genoeg snuisterijen om mee te nemen naar huis. Het was wat aan de rustige kant overdag, waardoor we redelijk rustig overal heen konden.

Mocht je in Essen zijn, en je wilt typische Duitse gerechten proeven, ben je bij Der Loewe aan het juiste adres. Schnitzels, hele blokken varkensvlees of drinken uit grote pullen, het kan er allemaal! Nu was de kleding van de vrouwelijke bediendes wat aan de seksistische kant, maar de Duitse sfeer was er goed te merken en het eten was verrukkelijk.

Op de zondag gingen we nog langs Oberhausen, wat ongeveer 20 minuten rijden is van Essen. Prima te doen om tijdens de terugreis te bezoeken! We gingen langs de Westfield Mall (in Den Haag hebben ze ook zo’n groot winkelcentrum), die goed versierd was met kerstdecoraties. Op de zondag gaan de winkels wel pas om 1 uur open, maar in de tussentijd konden we ons vermaken op de kerstmarkt. Die bestaat uit een lange route langs het winkelcentrum, waardoor het prima te combineren is met een bezoek aan het winkelcentrum. Ook hier was een Thalia boekhandel, een Gamestop en zelfs een Gamestate, maar ook twee grote winkels vol kerstdecoraties.

Het was heerlijk om er even tussenuit te zijn en een korte vakantie te hebben, het was zo heerlijk om alle kerstmarkten te zien! Het enige verschil was dat we een bewijs van vaccinatie moesten laten zien en we hadden mondkapjes op, maar voor de rest voelde het als normaal. We hebben weer wat mooie spullen in huis gehaald, en zijn nu helemaal klaar voor de feestdagen! Ben jij al eens naar een Duitse kerstmarkt geweest? Laat het me weten in de reacties, of vertel jouw tips rondom Essen en Oberhausen!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.