Hoe we het gedrag van Japanners vonden tijdens onze vakantie in Tokyo

Een week naar Tokyo gaan was een van de beste beslissingen die ik had gemaakt in mijn leven. Het eten, alle uitzichten, de natuur, de stad, de winkels, de merchandise en meer, het was er echt geweldig! Japan heeft alleen een hele andere cultuur dan Nederland, waardoor we toch wel een flink cultuurshock ervoeren, hoewel we veel research vooraf hadden gedaan. Ondanks alle research waren er genoeg dingen die ons opvielen aan het gedrag van Japanners.

Laat ik eerst zeggen dat we alleen Tokyo hebben gezien, waar de mensen waarschijnlijk toch iets anders zijn dan de mensen op het platteland of andere rustige steden. Mensen waren toch iets afstandelijker (naar mijn idee) dan Japanners op het platteland. Logisch ook, want ook in Nederland zijn mensen in steden meer op zichzelf.

Ondanks de stad waren Japanners over het algemeen heel vriendelijk. Japanners zijn vooral van het helpen en het letten op elkaar, wat soms ook erg bedrukkend uitpakt. Japanners pakken gevonden voorwerpen op op straat en leggen het op een veilig plek om opgehaald te kunnen worden, laten ouderen voor gaan en zijn vrij rustig. We merkten vooral dat Japanners erg zacht praten, dus we moesten ook ons volume verlagen zodat we niet al te veel opvielen.

In alle winkels, kraampjes en restaurants werden we erg vriendelijk bediend. Japanners zijn geduldig als je zelf iets niet snapt, buigen vriendelijk naar je, roepen je zelfs allemaal gedag als je uit een restaurant stapt en meerdere keren werd ons water in een restaurant constant gevuld. Als winkelmedewerkers een beetje Engels konden spreken maakten ze zeker een praatje.

De oplettendheid had dus wel een negatieve kant, want er wordt constant op je gelet. Sommige Japanners hebben het ook niet zo op toeristen, omdat ze niet alle gedragsnormen kennen. Logisch ook, want de cultuur in Japan is erg complex en vele normen die wij normaal vinden, vinden zij absurd. Je neus snuiten in het openbaar? Dat kan dus echt niet. Moet je hoesten? Dan wordt er vies naar je gestaard, totdat je een mondkapje op hebt. We hebben hier gelukkig geen enorme ervaringen mee, maar we merkten wel dat niet iedereen er blij mee was dat toeristen rondliepen in de stad.

De complexe Japanse cultuur is erg overweldigend en het is indrukwekkend om te zien dat Japanners er zo veel vanaf weten en het als normaal vinden. Er zijn vele verschillende shrines, bepaalde gebruiken, maar ook obsessies met schattige dingen en zelfs het normaal vinden van geseksualiseerde animepersonages. De diversiteit in de interesses van Japanners was best bizar, maar voor een toerist is dat ook weer een heel goed punt, aangezien je constant nieuwe dingen over Japan ontdekt.

Ik wil nog vele malen terug naar Japan, zowel om Tokyo weer te verkennen als het ontdekken van de rest van Japan, maar ik zou er dus niet willen wonen. De werksfeer is heel stressvol (mensen staan op om zes uur en stoppen pas na elf uur in de avond met werken) en de sociale druk is niet fijn, maar daarnaast is er wel veel rust, genoeg dingen om je over te verwonderen en hele beleefde mensen. Ik zou je zeker een vakantie naar Japan kunnen aanraden, maar weet wel dat de cultuur van Japanners heel anders is. Je moet als toerist echt wennen aan de hele cultuur en de gebruiken van de lokale bevolking, maar dit geeft mij ook alleen maar meer motivatie om me nog beter in te lezen in de Japanse cultuur als ik weer naar dit land ga.

Ben jij in Japan geweest en waren er dingen aan Japanners die je opvielen, of heb je vragen voor me over Tokyo? Laat het me weten! De komende weken komen er nog steeds Tokyo-blogs online, dus er is nog genoeg om naar uit te kijken wat de Japan-blogs betreft.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.