Mijn avonturen in Krakau #1

Ik ging eind juli een weekje op vakantie met vrienden van mijn studentenvereniging. We bezochten Krakau, een hele mooie stad in Polen waar genoeg te doen is! Ik raad je zeker aan om naar Krakau te gaan, dus ik laat je graag zien wat je er zoal kan doen.

Ten eerste is de binnenstad erg mooi en levendig. Het centrum wordt omringd door een muur en het plein is altijd bomvol. Er zijn vele eettentjes rondom het plein en het is ook de ontmoetingsplek voor de kroegentochten die worden georganiseerd.

Ook is er een overdekte markthal te vinden in het midden van het plein. Erg leuk om even doorheen te lopen, alleen wel erg toeristisch (bijna elke kraam heeft de bekende drakenknuffels).

Schindlers museum is een heel indrukwekkend museum, welke vooral gaat over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen voor de joden in Krakau. Erg heftig om meer over te weten te komen, maar erg interessant! Je loopt een lange route door het museum en je krijgt een goed beeld van Krakau in de Tweede Wereldoorlog. Als je 1 euro erbij betaalt, krijg je ook meteen toegang tot het kunstmuseum die achter Schindlers museum zit. Ook de moeite waard om te bezoeken! Ik ben zelf niet zo van de abstracte kunst, maar deze kunstwerken lieten een hele duidelijke boodschap zien.

Tijdens de eerste dag in Krakau bezochten we deze musea, maar gingen we ook de stad in. Er zijn ontzettend veel kerken te vinden in Krakau, bij de meesten mag je gewoon gratis naar binnen.

Er zijn veel dumplings te vinden in Krakau, zoals deze gevuld met vlees! Erg lekker, de kleine stukjes erop zijn stukjes bacon. Een echt Pools lekkernij!

Milkbar Tomasza kan ik je zeker aanraden als je zin hebt in een lekker ontbijt. Flensjes, pannenkoeken en zelfs een Irish breakfast, dit eettentje dichtbij het centrale plein heeft het allemaal!

De burcht van Krakau is heel mooi om te zien. Het is goed te zien als je buiten het centrum zit en het heeft vele toffe tentoonstellingen en dergelijke die je kan bezoeken. Zo bezochten wij de grote toren van de burcht, aten we wat bij het plein binnen de burcht en je kan zelfs de drakengrot in (er is een verhaal over een held die de draak van Krakau versloeg en zo koning werd). Voor populaire tentoonstellingen zoals de kroonjuwelen en wapens moet je wel vooraf boeken, want op twee dagen waren deze dingen compleet volgeboekt!

Ook is het heerlijk om te lopen langs de burcht. Daar zijn ook een paar souvenirkraampjes te vinden waar je voor vrij goedkoop leuke souvenirs kan halen voor thuis.

Ik heb hier geen foto’s van, maar op de derde dag hebben we Auschwitz en Birkenhau bezocht, de concentratiekampen van Polen. We gingen met een bus mee en een gids die ons begeleidde door de kampen en veel informatie vertelden over de Tweede Wereldoorlog en hoe het eraan toeging in de concentratiekampen. We werden er allemaal stil van, want je voelt de akelige sfeer. Deze tour begon om 6 uur in de ochtend waarbij we met een bus vertrokken uit Krakau en we waren rond half 1 terug. Als groep gingen we een terrasje pakken buiten de stad. In het noordwesten heb je Restauracja Veganic, een vegan restaurant waar ik heerlijke dumplings en aardappelschijfjes had! We gingen ook naar Wezze Krafta, een speciaalbiercafé waar we buiten genoten van de zon.

Tot slot heb ik ook nog de Joodse wijk bezocht, welke ten zuiden van het centrum ligt. Het plein bij de wijk heeft meerdere kraampjes en je kan er onder andere de synagoge bezoeken. Wegens de warmte heb ik niet de hele wijk grondig verkend, maar we hadden er wel lekker gegeten, zoals kip op een stok en appeltaart als toetje, welke anders is dan de appeltaarten in Nederland!

Dit is een deel van de avonturen die ik beleefde in Krakau. Ben jij al eens in Krakau geweest, heb jij nog aanraders voor deze stad?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.