Afgelopen maand ging ik naar Tokyo en ik had het zo naar mijn zin! Tokyo is een geweldige stad waar genoeg te zien en te doen is en ik kan nu al niet wachten om eens terug te gaan. Ik hoorde al van wat volgers dat ook zij graag naar deze stad willen, dus ik vertel je graag wat tips als je eenmaal je reis naar Tokyo wil plannen. Tijdens het plannen van mijn reis moest ik aan veel dingen denken en zijn er genoeg dingen die je moet regelen voordat je het vliegtuig in stapt, dus ik zet alles op een rijtje zodat je volledig voorbereid op vakantie kan gaan. Let er wel op dat ik alleen mijn ervaringen deel voor mijn vakantie in Tokyo, als je door het land wil reizen kunnen er dingen anders zijn!
Laten we beginnen met de eerste stap van je reis: bepalen wanneer je gaat! Japan is op elk moment van het jaar wel mooi, dus er is genoeg om te kiezen. Ik koos zelf voor eind april/begin mei, maar andere seizoenen zijn ook prima. De zomer is wel erg warm, en vergeet niet dat het bloeiseizoen van de kersenbloemen rond maart/april is! Dit is natuurlijk erg mooi om te zien. Goed om te weten: de laatste week van april/begin mei is het Golden Week in Japan, de week vol nationale feestdagen. Als je door Japan reist kan het dan wat drukker zijn, maar in Tokyo viel de drukte gelukkig mee. Sommige wijken kunnen iets drukker bezocht worden, maar het is alsnog prima te doen.
Als je eenmaal weet wanneer je gaat, kan je beginnen aan het boeken van een vlucht! Ik raad je aan om ongeveer een half jaar voor je vakantie je vlucht te boeken, want dan zijn de prijzen meestal wel te doen. Ik vergeleek de prijzen van verschillende vliegtuigmaatschappijen via Cheaptickets.nl. Daarbij keek ik ook naar de -/+ 3 dagen-optie, zodat ik kon zien of vertrek of aankomst op andere dagen wellicht goedkoper is. Puzzel dat eenmaal uit en dan is het verstandig om rechtstreeks bij de desbetreffende vliegtuigmaatschappij je tickets te boeken, omdat dat net iets goedkoper is. Zo vond ik een goedkope optie bij Finnair en had ik daar rechtstreeks mijn vlucht geboekt, zodat ik zeker wist dat ik een goede plek had. Wij hadden een vlucht met een tussenstop in Helsinki. Dit was prima voor ons, maar voor de volgende keer zouden we wel een rechtstreekse vlucht willen. Dit is natuurlijk wat duurder, maar de prijzen vallen mee als je in de KLM wereldweken je vlucht boekt. Het is dan alsnog duurder, maar het is wel erg fijn als je niet tussendoor moet uitstappen en moet wachten op je volgende vlucht. Zorg er wel voor dat je extra koffers mee kan nemen, want je gaat zeker met volle koffers terug naar huis!
Je vlucht is geboekt, dus dan wordt het tijd voor het zoeken naar verblijf in Tokyo! Japan heeft verschillende soorten verblijven. Zelf zochten we een hotel of hostel met een tweepersoonsbed in een aparte kamer, want dat is wel zo fijn. We hadden geluk en hadden een plek gevonden in Planetyze Hostel, een hostel redelijk in het centrum. Je kan ook in van die slaapcabines zitten (die goedkoper zijn), maar als je een beetje je eigen plekje wil hebben, moet je op zoek gaan naar tweepersoonskamers. De prijzen voor verblijf zijn prima te doen, maar ga vooral op zoek naar de perfecte plek voor jou. Planetyze Hostel had Engelssprekend personeel en zat in de wijk Nihombashi, dichtbij Akihabara en Tokyo Station. Het had ook een rechtstreeks metro vanuit het vliegveld, dus zeker aan te raden! Op Booking.com vonden we dit hostel en daarna boekten we weer rechtstreeks bij het hostel, zodat we zekerheid hadden dat we een plek hadden. Als je een plekje hebt gevonden, moet je nog even bij Hyperdia.com kijken hoe de verbinding is tussen het vliegveld en je hostel. Wij moesten op de terugweg vroeg op het vliegveld zijn, dus dan is het handig dat je via een makkelijke route er heen kan. We hadden dus een rechtstreekse metro voor maar 10 euro, ideaal!
Het vervoer in Tokyo is erg goed geregeld. Ik had de Japan Official Travel App die werkt als een soort 9292 voor het openbaar vervoer. Op het vliegveld kan je bij een automaat een Pasmo of Suica-pas halen, die ook werkt als een normaal ov-pasje. Als je in Tokyo blijft zijn deze passen het beste te gebruiken, maar als je door Japan gaat reizen kan je eerst beter kijken naar een JR pas (waardoor je met de trein door het land kan reizen). Pasmo of Suica is te gebruiken in de metro en bussen en mocht je je geld terug willen, kan je nog aan het einde van je reis je bedrag op je pas en de pas zelf teruggeven (hoewel het een leuk aandenken is en je kan hem gebruiken voor je volgende reis).
Wifi in Japan is soms nog een lastig ding, dus als toerist is het wel handig om altijd Wifi bij je te hebben. Er zijn meerdere bedrijven die een Pocket Wifi aanbieden, waarbij je dus verbinding hebt met het internet onderweg. Bij Japan-Wireless hadden wij ons apparaat besteld (doe dit echt vooraf, want in Japan duurt het sowieso een dag voordat er eentje bij je wordt bezorgd!). Je kan deze voor een aantal dagen huren en op het eind van je reis kan je deze in een envelop stoppen (die je automatisch krijgt) en in de brievenbus doen. Ons apparaat werkte vrij goed, maar aan het eind van de week was ons internet wel erg traag. Vergelijk een aantal bedrijven en kies er dan eentje uit, het werkt in ieder geval erg makkelijk en het is heel fijn om Wifi te hebben als je op pad bent!
Geld kan je gewoon pinnen in Japan (er wordt weinig gebruikt gemaakt van pasjes, ik raad je aan om bij het begin 20.000 te pinnen – 160 euro – want dan kan je wel even vooruit). Zorg wel dat je bankpas op werelddekking staat zodat je gewoon geld kan pinnen en check je verzekeringen. En mocht je nog geen paspoort hebben, moet je die uiteraard ook nog halen.
Als je eenmaal deze praktische zaken hebt gedaan, is het de tijd om te kijken naar je planning in Tokyo. We maakten zelf een Drive aan, deelden de stad op in verschillende wijken en keken per wijk wat er allemaal te doen was. Check boeken (zoals A geek in Japan en Tokyo’s Geek Guide), video’s op YouTube en verschillende websites over Japan (zoals The Sushi Times of mijn blog, want ik zal genoeg blogs maken over wat ik deed in Tokyo) en meer! Nadat we wijken hadden uitgewerkt, keken we wat we welke dag wilden doen en bestelden we eventueel wat dingen vooruit (zoals het museum Team Borderless en het Pokémon Café). Sowieso is het handig om vooruit te boeken, want veel bezienswaardigheden kunnen lange rijen hebben (zoals Tokyo Sky Tree of het National Museum). Sommige bezienswaardigheden kunnen drukker zijn op bepaalde dagen, of in de Golden Week heb je de mogelijkheid om bepaalde dingen gratis te bezoeken! Ik heb zelf echt vele uren gezeten aan de planning, wat eigenlijk alleen maar leuk is. Zo heb je flinke voorpret en weet je zeker dat je weet wat je kan doen als je eenmaal in de stad bent. Ik was een week in Tokyo, maar ik gok dat ik me er zelfs drie weken lang kan vermaken. Er is zat te doen, en ook tripjes net buiten de stad kunnen ook erg leuk zijn! Daarbij is het misschien handig om een beetje Japans te leren (in ieder geval de simpele woorden zoals dank je wel en goedemiddag), zodat je niet buiten de boot valt. Ook is het handig om te lezen over de cultuur van Japan en wat je wel en niet kan doen, zodat je niet onbeschoft over komt.
Dit zijn mijn tips voor het plannen van een vakantie naar Tokyo. Nu ik alles weer heb neergepend wil ik bijna meteen weer een vakantie boeken zodat ik weer terug kan… Mis ik nog bepaalde tips voor Tokyo wat betreft de voorbereidingen, of ben je er nog niet geweest en heb je nu een mooi beeld van je vakantie naar Tokyo? Laat het me weten in de reacties!