7 Redenen waarom je Steven Universe zou moeten kijken

Steven Universe heeft laatst de afsluiter gehad van het vijfde seizoen. Nu nog wachten op de film die dit jaar uitkomt en met een beetje geluk hopen op een zesde seizoen! Deze serie heb ik nu twee keer gezien en ik ben ervan overtuigd dat veel meer mensen deze serie zouden moeten zien. Het is namelijk een prachtig verhaal vol fantastische aspecten! Daarom geef ik jou … redenen om aan Steven Universe te beginnen, omdat ik zeker weet dat je er geen spijt van gaat krijgen.

 

Om eerst een korte uitleg te geven over Steven Universe: deze serie gaat over edelstenen (gems) die levende wezens zijn. Ze ontstaan dus uit een edelsteen, hebben bepaalde magische krachten en Steven Universe is de zoon van een normale man (Greg) en Rose Quartz, een belangrijke gem die rebelleerde tegen de grote machten van de edelstenen, namelijk de Diamonds. Rose gaf haar leven op zodat Steven kon leven. De edelsteen van zijn moeder is op de plek van zijn navel en hij is een vrolijke jongen, die wordt opgevoed door zijn vader en drie gems die zijn moeder hebben gekend: Pearl, Garnet en Amethyst. Ze merken dat Steven een mens is, maar ook wel eigenschappen heeft van zijn moeder. Beetje bij beetje leer je net als Steven meer over de gems, hun krachten, het verleden van Rose Quartz en de grote machten van de gems.

  1. Gems zijn de meest bijzondere magische wezens!

Goed, dit is dus het basisverhaal, maar er is zo veel goeds aan deze serie! Ten eerste zijn de gems hele interessante wezens. Ze hebben allemaal hun eigen gedaante, hun eigen wapen of bijzondere krachten en hun eigen persoonlijkheid. Elke aflevering laat wel weer wat nieuws zien van de gems, waardoor je nog nieuwsgieriger raakt naar deze wezens. Het toffe is ook dat de gems met elkaar kunnen fuseren: ze worden samen een sterkere gem! Het mooie is dat deze gem de karaktereigenschappen van beide gems toont, wat echt fantastisch is om te zien. Je wil gewoon elke fusion zien die er bestaat!

2. Diversiteit en liefde.

Het fuseren van gems is ook erg mooi omdat het de basis van een relatie weergeeft. Wanneer twee gems veel om elkaar geven, is hun fusion heel gebalanceerd en ontzettend sterk, terwijl er ook fusions zijn die juist chaotisch zijn omdat beide gems geen band met elkaar hebben. Het is iets wat je moet zien om te snappen, maar het is zo goed gedaan! Daarbij is Steven Universe een serie die voor de LGTBQIA+ community fantastisch is. Gems zijn namelijk redelijk geslachtsloos (hoewel ze meestal als ”zij” worden aangesproken), waardoor gems die willen fuseren wat weg hebben van twee vrouwen die een relatie hebben. Dit is alleen zo subtiel gedaan dat de jongere kijkers heel anders naar liefde gaan kijken, want liefde is iets heel moois, ook tussen mensen van hetzelfde geslacht! Rebecca Sugar (de maker van Steven Universe) is een grote voorstander van diversiteit, wat maar al te goed blijkt uit de serie.

3. Een verhaallijn waar je u tegen zegt.

De opbouw van Steven Universe is zo ontzettend sterk. Het verhaal bouwt zich langzaam op en beetje bij beetje begin je het grote plaatje van deze serie te zien. Er zijn genoeg geheimen en openbaringen waar je flink van opkijkt. Het verhaal wordt steeds spannender en de dreiging van de diamonds wordt steeds sterker. Ondanks het hele gedeelte rondom de gems, woont Steven in Beach City, een klein stadje waar veel inwoners zijn. Zij komen af en toe ook op de voorgrond, waardoor je ook vrij rustige afleveringen waarin je juist leuke avonturen meemaakt in het dorp. De afwisseling in de afleveringen is heel fijn. Daarbij zijn de afleveringen rond de elf minuten, dus als je een uurtje kijkt komt er van alles wel voorbij.

4. Een trage worldbuilding, maar een fantastische uitwerking.

In Steven Universe leer je dus beetje bij beetje meer over de serie. In het begin weet je gewoon weinig over alle gems, maar gaandeweg het eerste seizoen ontdek je steeds meer. Alle puzzelstukjes komen langzaamaan op zijn plek en het is daarom ook heel leuk om tijdens het kijken theorieën te bedenken over het verleden van de moeder van Steven en de gems. Je komt telkens nieuwe gems tegen, maar ook bijzondere locaties en gevaarlijke vijanden. De worldbuilding in deze serie is zo indrukwekkend dat je na het eerste seizoen alleen maar meer wil!

5. Personages die meer inhoud hebben dan je denkt.

De personages van Steven Universe hebben zo veel te vertellen en zijn ontzettend complex. Steven is een vrolijke en enthousiaste jongen, maar door al zijn ontdekkingen wat betreft de gems en de oorlogen rondom gems wordt hij wel steeds voorzichtiger. De drie gems die hem opvoeden (de crystal gems) zijn stuk voor stuk ingewikkelder dan het lijkt. Pearl is de verstandige en gracieuze gem, maar zij zit vol geheimen. Garnet is een hele kalme en stoere gem, hoe is zij dat geworden? Amethyst is de puberale gem waarmee je erg kan lachen, waar zou zij vandaan komen? Elk personage in Steven Universe heeft zijn of haar eigen verhaal en je raakt gewoon niet op ze uitgekeken! Rose Quartz is al helemaal een mysterie. Hoe kwam zij op aarde terecht en was haar rebellie tegen de diamonds wel zo goed? Rose is het grootste mysterie van de serie en de waarheid ontdekken achter de moeder van Steven is echt magisch!

6. Deze serie heeft de leukste liedjes die je je maar kan bedenken.

Tijdens Steven Universe wordt er genoeg gezongen. Volgens mij zijn er in totaal meer dan dertig liedjes die stuk voor stuk heel fijn zijn om te luisteren. Sterker nog, ik zet de playlist van Steven Universe op Spotify vaak aan! Vrolijke liedjes, liedjes vol drama of juist krachtige nummers, je kan ze luisteren tijdens het zien van Steven Universe! De stemmen van de personages zijn ook erg mooi en kunnen zeker goed zingen, dus dat is zeker een reden om Steven Universe een kans te geven.

Tot slot een wat meer persoonlijke reden, maar wel eentje waardoor ikzelf erg groot fan ben geworden van Steven Universe: Steven doet me soms denken aan de jonge ik. Steven is een bijzondere jongen, aangezien hij een half mens, half gem is. Ikzelf was mede dankzij mijn sondevoeding een jongen die anders was dan andere kinderen. De crystal gems vinden het lastig om Steven op te voeden, net zoals mijn ouders het ook lastig vonden om een kind te hebben die niet durfde te eten en vaak ziek was. Daarbij mis ik net zoals Steven een familielid die ik nooit zou kunnen ontmoeten, maar waar ik wel veel om geef. Tot slot zijn Steven en de jonge ik ondanks vele tegenslagen en moeilijkheden, altijd optimistisch en weten ze het goede in de mensheid (of de gemheid?) te zien. Steven Universe is een serie waarbij ik haast een alternatieve versie van mezelf zie opgroeien in een bijzondere wereld. En of Stevens verhaal net zo afloopt als de mijne? Dat zou je zelf moeten gaan zien.

 

De laatste aflevering van Steven Universe is erg spectaculair, maar ik vond het aan de andere kant ook een beetje gehaast. Deze serie had wel een zesde seizoen kunnen hebben, maar helaas is het grote conflict al opgelost. Maar goed, ik kan nog uitkijken naar een film en ik denk dat er genoeg materiaal is om een zesde seizoen te vullen! Steven Universe is een aanrader voor de fans van Avatar, Gravity Falls, Over the Garden Wall en Adventure Time. Ga dat zien!

Wat vind jij van Steven Universe?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.