Aniway #60: 20 jaar Aniway, reden voor feest!

De nieuwe Aniway is weer uitgekomen, het magazine voor alle Japanliefhebbers! Games, anime, manga, boeken, weetjes over Japan, interviews en meer, de Aniway is een fantastisch magazine die wordt gemaakt door allemaal vrijwilligers. De Aniway is nu 20 jaar oud, dat verdient een feestje! Maar de Aniway heeft ook je hulp nodig, dus ik vertel jou graag wat voor toffe artikelen je dit seizoen kan lezen en hoe jij dit blad kan helpen.

Laten we inderdaad even meteen beginnen met het minder goede nieuws; de coronacrisis raakt helaas ook de Aniway. Alle schrijvers verdienen niks aan het maken van het magazine, dit wordt gemaakt door alleen maar enthousiaste Japanliefhebbers die dankzij conventies en abonnementen kunnen blijven bestaan. Het zou zo zonde zijn als dit blad ophoudt te bestaan, want het is het ideale blad voor de Japanliefhebber. Dankzij dit magazine heb ik zoveel manga, anime, games en feitjes over Japan leren kennen, dat mag zeker niet stoppen! Gelukkig heeft de Aniway al wat plannetjes voor nieuwe content voor de lezers en kan je ook wat doneren. Een abonnement kopen, of er juist eentje cadeau doen aan iemand werkt natuurlijk ook! Ik ga ook kijken wat ik kan doen om de Aniway te steunen in de crisistijd, want ik wil nog jaren genieten van dit magazine.

Beastars is een anime op Netflix en wordt uitvoerig besproken in deze editie. Door deze review ben ik aan de serie begonnen en heb ik het eerste seizoen ook snel uitgekeken. Echt een goede tip van de Aniway, want ik heb er enorm van genoten! Hier hoop ik ook nog een recensie over online te zetten, want het is een unieke serie die veel intenser is dan je op het eerste moment denkt.

Na het bespreken van een fantasymanga maakt de Aniway bij elk magazine een lijstje van tien, maar nu hebben ze dat verdubbeld door hun 20-jarig bestaan! Ze vertellen over de beste 20 anime van de afgelopen 20 jaar, waar inderdaad hele pareltjes tussen zitten. Een paar wil ik zeker nog kijken! Maar goed, welke anime staan er op de lijst? Daarvoor moet je toch even deze Aniway in huis halen, want dat laat ik voor nu een verrassing zijn!

Sinds een paar magazine-edities worden er ook plekken in Japan besproken die hotspots zijn en ook worden getoond in anime. Nu is Asakusa aan de beurt, een wijk die bekend staat om eetkraampjes en mooie tempels. Ik ben er vorig jaar ook geweest, echt een prachtige plek! Erg leuk om er wat meer over te lezen, want ik heb nu veel meer achtergrondinformatie over deze wijk gekregen.

De Aniway-klassieker van dit seizoen is Laputa: Castle in the sky. Een film van Studio Ghibli die op Netflix staat en die ik ook met veel plezier heb gekeken!

Na wat manga-recensies kan je ook veel lezen over Animal Crossing: New Horizons, de game waar veel Switch-spelers verslaafd aan zijn. Ik heb het zelf niet (ik ken de hype niet zo), maar ik word nu toch wel erg nieuwsgierig naar deze game. Het ziet er gewoon zo vrolijk uit! En voor de echte fans staat er op de volgende pagina een stuk over de hele Animal Crossing-franchise, ook heel leuk om te lezen.

De Aniway bespreekt ook een retro-game, namelijk Hamtaro Ham-Ham Heartbreak. Deze game had ik vroeger op de Gameboy ook plat gespeeld, zo grappig om daar nu weer wat van voorbij te zien komen!

Na wat andere anime-recensies word er ook een hele… Bijzondere franchise besproken, namelijk een manga/anime die bijna de nummer 1 was op de MyAnimeList, omdat hij erg veel opschudding veroorzaakte. Dit is namelijk een manga met een redelijk 18+ randje, maar wat alleen maar erger werd in de anime (vandaar dat ik allemaal Eeveelutions op het magazine heb gezet, want de afbeeldingen zijn nogal intens haha)… Ik kende er niks van, maar erg knap dat de Aniway ook de gekke anime opzoekt en zelfs dit soort series bespreekt.

De Aniway is ook zeker kritisch, niet alle games/anime/manga die worden besproken zijn regelrechte aanraders. Dat zie je bijvoorbeeld bij Sakura Wars en Magia Record. Goed onderbouwd, en zorgt er ook voor dat je juist anime of games van je lijstje kan schrappen.

Er is zelfs een artikel over Hiroshima en Nagasaki, de twee steden die werden gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe gaat het daar nu aan toe, en wat voor impact had dit op de Japanners? Heel interessant om dit stukje geschiedenis te begrijpen. Daarna is een bespreking van Pokémon Mystery Dungeon Rescue Team DX aan de beurt, die ik ook maar niet ga kopen doordat de Aniway er niet laaiend over is (en terecht ook).

Ook voice-actors worden besproken, zoals Inori Minas, die vele anime-stemmen op haar naam heeft staan! Weer een erg verfrissend artikel die weer een ander aspect van anime belicht, hier mogen ze wel een tijdje mee doorgaan! Ook kan je een interview lezen met Kris Schiermeier, directeur-bestuurder van het SieboldHuis, het museum in Leiden over Japan! Ik vind dit museum echt heel mooi en ik vind het daardoor erg leuk om meer te weten te komen over alle exposities die worden geregeld voor dit museum.

Er zijn nog vele andere manga, anime en games die zijn besproken in deze Aniway, maar dat mag je zelf ontdekken als je dit magazine scoort. De Aniway heeft in ieder geval andere content bedacht zodat je het magazine wat kan steunen, dus volg de Aniway vooral op social media, overweeg een donatie of een abonnement (voor jou of iemand anders), want de Aniway is een essentieel onderdeel van de liefde van Nederlanders voor Japanse (pop)cultuur!

Heb jij de Aniway al gelezen?

2 reacties

  1. Ik raakte zelf ook nieuwsgierig door de recensie van Beastars en ben de serie daardoor ook gaan kijken. Het is zeker een ontzettend interessante serie!

    Bedankt voor weer een AniWay-bespreking! 😀

    1. Ja, ik ben zo benieuwd naar het tweede seizoen! 😀 En graag gedaan! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.